Minken er dødsens, europæerne er corona-trætte, og feminismen er ikke, hvad den har været

Endnu en uge er gået skævt og går lykkeligvis på hæld
Pelsen har som bekendt ikke givet minken andet end problemer. På det seneste er det lille rovdyr dog begyndt også at sende problemer den anden vej.

Pelsen har som bekendt ikke givet minken andet end problemer. På det seneste er det lille rovdyr dog begyndt også at sende problemer den anden vej.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
17. oktober 2020

I Den Store Danske Encyklopædis netudgave kan man støde på følgende smagsdom: »Minken, hvis skind kaldes nertz, er uovertruffen som skinddyr.« Som bekendt er det ikke en kvalitet, der har givet minken andet end problemer. Og i denne uge stod det helt klart, at det kortbenede rovdyr også kan volde os temmelig store vanskeligheder. De coronasmittede mink, der findes på farme i Nord- og Midtjylland, kan potentielt udgøre en trussel mod en kommende coronavaccine, lød det fra Statens Serum Institut.

»Det er virusfabrikker, der kan smitte ud i samfundet, og det er vi nervøse for. Vi ved, at de her virus ændrer sig og muterer inde i mink, og dermed opstår der nogle mutationer, som ikke ville være sket hos mennesker,« sagde chefvirolog Anders Fomsgaard til TV Midtvest.

Frygten er, at mennesker smittes med en mutation af virussen, som en vaccine vil være virkningsløs eller mindre effektiv over for. Ifølge fødevareminister Mogens Jensen er det også en del af baggrunden for beslutningen om, at alle mink inden for en radius af 7,8 kilometer fra de ramte farme skal aflives, hvilket flere avlere har kritiseret som unødigt drastisk. En vurdering, som givetvis deles af de over to millioner mink, der vil blive gasset, kogt og omdannet til energi eller gødning.

Mens frygten for et viralt skrækscenarie presser sig på herhjemme, oplever store dele af Europa en corona-genopblussen, som har ført til nye restriktioner. I Frankrig er der indført udgangsforbud efter klokken 21 i blandt andet Paris og Lyon, i London er indendørs sociale arrangementer nu forbudt, og i Tjekkiet er skoler, universiteter og barer blevet lukket. Alt imens tales der om en folkelig COVID-fatigue, som besværliggør myndighedernes arbejde. Undtagelsestilstanden er blevet en trættende hverdag, hvor dramaet synes afløst af endeløse genudsendelser.

Barretts parader

Overraskelserne stod heller ikke i kø ved det amerikanske senats høring af Amy Coney Barrett, der sandsynligvis snart bliver godkendt som højesteretsdommer, da det demokratiske mindretal ikke kan forhindre det. Som traditionen byder ved sådanne seancer, parerede Barrett dygtigt alle forsøg på at udæske hende, hvordan hun vil forholde sig til konkrete juridiske spørgsmål – herunder, hvordan hendes tidligere kritik af de højesteretsafgørelser, der både sikrede retten til abort i hele USA og Obamacares overlevelse, vil påvirke hendes virke som dommer.

Juristens tidligere udmeldinger foruroliger den demokratiske lejr, men måske skal den bare sætte sig lidt ud over vanetænkningen. For Amy Coney Barrett »legemliggør en ny slags feminisme«, lød det i sidste måned fra den konservative skribent Erika Bachiochi i Politico Magazine. I denne variant »opnås lighed mellem kønnene ikke ved at imitere mænds evne til at trække sig fra en uventet graviditet gennem en abort«.

Radikale intriger

Feminisme og ligestillingskamp kan rigtig nok antage mange former i dag. Se bare på forestillingen hos Radikale Venstre, hvor grænsen mellem #MeToo-opgør og magtkamp virker stadig mere flydende. I denne uge anklagede det sygemeldte folketingsmedlem Ida Auken den nye leder, Sofie Carsten Nielsen, for at have dækket over Morten Østergaards grænseoverskridende adfærd, hvilket partilederen skarpt afviste. Efterfølgende kritiserede Martin Lidegaard også Nielsens manglende indgriben over for Østergaard, og på Facebook truede Jens Rohde med at gå, »hvis man smider Ida Auken ud eller marginaliserer hende«. Senere torsdag fortalte Sofie Carsten Nielsen så, at hun havde snakket med Ida Auken om Østergaards upassende festadfærd, men afviste at kende til en konkret sag fra Folkemødet i 2017. Og snart virkede intrigerne så intrikate, at de færreste kunne overskue dem.

Af Rohdes Facebook-opslag fremgik det i øvrigt, at han selv er »mest til Brandes«, mens Auken er til »den gamle udgave af Grundtvig«. Og som sådan er hans støtteerklæring jo et tydeligt eksempel på, at fløjene i partiet sagtens kan finde hinanden. Så er der vel stadig håb forude.

Ugerevyen

Ugerevyen giver dig et stærkt idiosynkratisk overblik over de mest interessante begivenheder i ugen der gik. Vi dækker både indland, udland og dyrenes verden.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anne-Marie Krogsbøll

500 konstateret smittede ved 37518 prøver. Omregnet til de 55 000 prøver, som man præsterede for nogle uger siden, svarer det til 733 nye smittede....det er da vist rekord...

Så smitten stiger faretruende (hvorfor lyder der ikke et ramaskrig?) ...Helt på sin plads, at Region Nordjylland har bedt alle ansatte med tætte forbindelser til minkfarme om at holde sig hjemme....

Anne-Marie Krogsbøll
Sådan kan du ikke ekstrapolere, desværre.
Du kan se på positiv procenten og hvis den stiger (nævneværdigt) så er der en stigning i smitte. Den har dog været, på landsplan, nogenlunde stabil over de sidste par dage.
Hvis der testes for lidt og for snævert, så kan man heller ikke bruge positiv procenten og man er derfra helt overladt til kun at kikke på indlagte. 37518 prøver er stadig rigelig fint til at være grundlag for at bruge positiv-procenten.
Hvis man retvisende kunne ekstrapolere som du gør så ville langt langt flere danskere allerede i foråret havde haft Corona (noget som nogen eksperter håbede på tilbage i starten af krisen). Dette er dog efterhånden fuldstændig modbevist i flere lande at have været tilfældet via antifstof screening.
Beklager hvis indlæg fremstår "belærende", vil bare gerne udrede evt. misforståelser i forhold til alle de tal og statistikker der flyver rundt i denne tid.

Anne-Marie Krogsbøll

Tak for svar, Emil Davidsen.

Kan du forklare, hvorfor man ikke kan ekstrapolere ift. de dage for nogle uger side, hvor man testede 55 000, og fandt omkring 680 smittede? Det er selvfølgelig ikke en exakt sammenligning - men det er det jo heller ikke, når man i strid med fakta påstår, at tallet skulle være stabilt på baggrund af få dages tal, hvor man - måske pga. efterårsferie - har testet langt færre?

Man kan ikke bruge et par dages tal omkring 4-500 til at erklære udviklingen stabil, når man kun har testet ca. 68 % ift. tidligere dage. Det er vildledende og talmanipulation - i hvert fald hvis man ikke forklarer, hvorfor de tal nu kan regnes som stabile.

I sommer fik vi at vide, at vi skulle holde det daglige tal under 100, og smittetallet/kontakttallet under 1. Hvis vi i sommers havde dagligt smittetal på under 100, og nu har et dagligt smittetal på 5-700, hvordan er det så sket, hvis man faktisk har haft smitten under kontrol? Enten har man ikke engang i sommer haft den under kontrol (for så ville vi ikke have så høje smittetal nu), eller også har flokimmunitetsfolkene og pengemændene helt bevidst (hvad jeg mistænker) satset på at lade smitten stige, og nu påstår man så, at man har det under kontrol.

Det er efter min bedste overbevisning løgn og manipulation - man taler mod bedre vidende. Når vi ikke engang har kunnet styre smitten, da der kun var omkring 100 om dagen, så kan vi jo slet ikke ikke på længere sigt styre daglige smittetal på 5-700 til at ligge stabilt uden yderligere restriktioner, sådan som Søren Riis Paludan i dag i Berlingeren påstår, at vi skal leve med i månedsvis her i vinter, og at det er helt i orden.

Man har lige så stille af hensyn til pengemænd og forskere (som Paludan) flyttet målstregen for, hvad der kan styres, og nu manipulerer man med tallene og med befolkningen for at bilde dem ind, at man har styr på det.

Jeg tør næsten vædde - DET HAR MAN IKKE UDEN YDERLIGERE STRAMNINGER, OG DET VIL VISE SIG I LØBET AF ET PAR UGER! VI RISIKERER AT ENDE I SAMME ELENDIGHED SOM MANGE ANDRE EUROPÆISKE LANDE ER I LIGE NU!

VI TALMANIPULERES OG VILDLEDES AF VORE MYNDIGHEDER OG FORSKERE LIGE NU TILPÅ SIGT AT ACCEPTERE LANGT FLERE DØDE OG LANGTIDSSKADEDE, UDEN AT VI OPDAGER DET, FØR DET ER FOR SENT! PENGEMÆNDENE VANDT!

Anne-Marie Krogsbøll

Det er løgn, at vi kan styre det:
https://www.tvsyd.dk/vejle/covid-19-blandt-mink-spreder-sig-syd-paa-til-...

Hvis vi havde kontrol, ville smitten ikke sprede sig, det er jo logik for burhøns.

"Ifølge veterinærchefen kender myndighederne ikke årsagen til, hvordan coronasmitten blandt mink spreder sig i landet. "

Når man ikke engang kan finde ud af at smitteopspore blandt indespærrede dyr, og gennemregistrerede og testede farmere, angiveligt omgivet af en jernring af smittebegrænsende tiltag, så er opsporingsfatamoganaet netop det: Varm luft! Vi satte aldrig tilstrækkelige ressourcer af til at kunne smitteopspore effektivt, selv om vi bliver bildt ind, at det er en hjørnesten i smittekontrollen, og at vi nu har helt styr på den del. Vi har kun en brøkdel af mange andre landes ansatte til smitteopsporing, og smitteopsporingen brød reelt sammen for flere måneder siden - de kan (eller vil) overhovedet ikke følge med.

Derudover er der siden i sommer tilkommet masser af private testninger i virksomheder. Resultaterne af disse tælles ikke med i statistikken (utroligt nok), så man må formode, at det reelle smittetal er langt højere..

Vi vildledes og manipuleres i øjeblikket. Vi kan ikke stole på vore myndigheder, som simulerer kontrol. Om vore politikere heller ikke er til at stole på, eller om de også manipuleres af SST, SSI, FVST og diverse forskere med egne interesser i at have ofre at forske i, det kan jeg ikke gennemskue, for al den slags er jo mørklagt. Men jeg frygter, at de nu lader lobbyisterne og partistøtten bestemme indsatsen, på bekostning af befolkningens liv og helbred.

Anne-Marie Krogsbøll

Dagens smittetal, 451 på 31 500 test, omregnet til 55 000 tests: 785!!!!!!!!!!!!!!!!
9 flere indlagte!
https://experience.arcgis.com/experience/aa41b29149f24e20a4007a0c4e13db1d

Hvis det er smitte/kontakttallet, vi skal holde øje med, hvorfor indgår det så - så vidt jeg kan se - ikke i de daglige opgørelser fra SSI? Hvorfor går man og putter med det?

Det løber fra os, samtidig med at vi bildes ind, at der er styr på det. Som i værste diktaturstater er det propagandaministeriet, der står for informationen til befolkningen.

Modsat en række andre lande i Europa kan man ikke sige, at smitten i Danmark stiger faretruende. Men den falder heller ikke, og der kan udmærket være en effekt af, at de fleste skoler og uddannelsessteder har haft efterårsferie i denne uge. Fra i morgen er de fleste tilbage til en normal hverdag, og de næste par uger vil give et fingerpeg om, hvorvidt man har fået stabiliseret udviklingen i Danmark, eller om der kun er tale om en kort pause, før stigningen tager fart igen.

Birte Pedersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Nå, forhåbentligt er alvoren ved at gå op for beslutningstagerne:
https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art7964818/St%C3%B8rre...

I torsdags var 1,3 % testede positive. I dag er det 1,4 %.

Birte Pedersen og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

I dag er positivprocenten 1,52, og omregnet til 55 000 tests er der 838 smittede i dag!

Alligevel skal vi høre Paludan koldt og kynisk udbasunere, at vi skal finde os i 4-600 smittede dagligt, for ellers bliver det for dyrt for samfundet med flere restriktioner, og agt det jo mest er de gamle, der dør. Flokimmunitetstilhængerne og socialdarwinisterne (som Paludan vist hele tiden har hørt til - det er i hvert fald mit indtryk) har under radaren manipuleret deres vilje igennem ved hele tiden at flytte målstregen en bid op ad, dag for dag, så den fra at være under 100 i sommer nu er 4-600 dagligt.
(Til gengæld er Randrup ved igen at blive betænkelig - en del for sent, men bedre sent end aldrig)

Hvorfor Paludan så alligevel ikke bekymres over, at sammenholdt med tidligere dagsrekorder på 680 ved 55 000 testede, så er vi nu oppe på 838 pr. 55 000, ja det er i mine øjne endnu en del af manipulationen: Man lader som om, det ikke har betydning, at vi har testet langt færre den seneste uge, og at tallene alligevel er høje.

Og hvornår får vi de nye kontakt/smittetal? Hvor mange nye smitter hver enkelt smittet i øjeblikket?

Og hvordan skal vi styre den smitte, som løbende siver ud fra de enorme smittereservoirer på minkfarmene, når man ikke kan følge med med nedslagtningerne?

Og hvorfor skal vi nu igen høre erhvervslivets lobbyister hyle vellønnet op om, at vi ikke har råd til flere nedlukninger, når det er de samme personer/grupper, som ødelagde det hele for os i sommer ved at tvinge forhastet genåbningen igennem? Skal de have lov til at blive ved med at koste menneskeliv - penge fremfor liv?

Hvor er MetteMor, som lovede at passe på os? Nu har hun kastet os for (corona)-løverne - det bliver et blodbad i vinter!

"I dag er positivprocenten 1,52, og omregnet til 55 000 tests er der 838 smittede i dag!"

Og omregnet til 1.000 test er der kun 15 smittede. Men sådan kan man altså ikke regne på det. Mere relevant er det at se på, at antallet af indlagte og dermed alvorligt syge har været konstant de sidste par uger. Altså bliver situationen hverken værre eller bedre.

Anne-Marie Krogsbøll

Nej, Lars Hansen, du kan ikke hele tiden flytte målpælen. Positivprocenten bruges til sammenligning over tid. Da vi sidst testede 55 000 for nogle uger siden, var der 689 positive tests. Nu ville der være 838 (sådan ca. ), hvis vi testede 55 000. Det er en kraftig stigning, og da især ift. for et par uger siden.

Det kan ikke nytte, at hver gang tallene viser noget, man ikke synes om, så kasserer man målestokken. Og det er der en kraftig tendens til blandt flokimmunitetsbegejstrede eksperter og lobbyister i øjeblikket. Til gengæld er man straks rede til at acceptere bare den mindste nedgang i tallene - helt ukritisk.

Og derudover er der altså 6 døde i går. Det kommer til at gå galt.

Jeg hører netop MF nu sige det samme som mig direkte fra Christiansborg - at der er en bekymrende stigning i positivprocenten. Godt, hvis regeringen endnu en gang tør være mere realistiske, bekymrede og sandfærdige end vore sundhedsmyndigheder, og eksperter som Paludan.

Og hvorfor hører vi ikke mere noget om smittetal/kontakttal? Er det blevet umoderne - eller bare ubekvemt? Så får vi nok endnu et nyt begreb, så det bliver sværere at sammenligne udviklingen fremover. Manipulationen tager ingen ende.

Det er naturligt, at positivprocenten går op, når der testes færre, da de mest syge altid vil være de første til at blive testet. Omvendt er det også naturligt, at antallet af påviste tilfælde går ned, når der testes færre. Så sandheden ligger et sted midt imellem. Som jeg allerede har skrevet, er antallet af indlagte en mere stabil parameter at kigge på end antallet af påviste tilfælde. Det er også mere relevant, da det siger noget om belastningen af sundhedsvæsenet, som selvfølgelig er en regulær bekymring.

I Sverige er antallet af indlagte fordoblet over de sidste 6 uger, hvilket er årsagen til, at de svenske myndigheder forbereder sig på at gribe ind, hvis udviklingen fortsætter og evt. accelererer. Heldigvis er der dog stadig lang vej op til forårets tilstande, og det var vel forventeligt, at der ville være en effekt af, at sommerferien er slut, og at vejret nu i højere grad tvinger folk til at være indendørs.

https://www.svt.se/datajournalistik/corona-i-intensivvarden/

Anne-Marie Krogsbøll

Ja, der er mange ting, der kan spille ind på positivprocenten - efterårsferie, færre syge, flere privat testede, reel smittestigning osv. osv. Det er bare parametre, vi ikke ved noget om. Det er ønsketænkning, når eksperter siger, at det kan være fordi, vi tester mere målrettet. Måske - måske ikke - det er et gæt. På hvad måde mere målrettet? Det trækker den anden vej, at der testet rigtigt mange privat i virksomheder - og de tæller ikke med i de officielle statistikker, som så de kan blive uberettiget positive og beroligende.

Når vi ikke ved det, gør vi klogest i at bruge forsigtighedsprincippet, og gå ud fra, at det høje tal er korret, indtil det modsatte er bevist. det omvendte er en farlig strategi til fare for befolkningen. Det kan ikke nytte, at vi kasserer tal, som ikke passer os. Det har vi dummet os nok med allerede.

Anne-Marie Krogsbøll

https://www.nrk.no/tromsogfinnmark/hammerfest_-folk-som-har-testet-negat...

Herhjemme høre vi ikke meget til karantænepligten - har vi den overhovedet stadig, eller er det det sædvanlige Laissez faire fra vore myndigheder, hvor man bare lige skal have været uden symptomer et døgns tid, eller være blevet testet negativ, så kan man gå glad videre ud i verden?

Anbefalingerne om selv-isolation gælder stadig i Danmark. Uanset hvad stiger smittetallene overalt i Europa og også i Norden. Over 500 nye tilfælde i Danmark igår og mere end 3.000 nye tilfælde i Sverige siden fredag. Der er dog stadig et stykke op til rekord-holdere som Belgien og Tjekkiet, der hver dag finder omkring 10.000 nye tilfælde om dagen med en befolkning på størrelse med Sveriges. I Belgien er 15% af de udførte tests positive mod 1,5% i Danmark.

https://www.sst.dk/da/udgivelser/2020/til-dig-der-er-testet-positiv-for-...

Anne-Marie Krogsbøll

Tak for link, Lars Hansen, men så vidt jeg kan se, er der ikke anbefalinger om karantæne, hvis man har været i kontakt med smittede... Det er de sædvanlige ulogiske sløseri (med mindre jeg har overset det): Går den, så går den.

Mit gæt: SST mener, at det er for "uproportionalt" at smittebremse effektivt ved ar anbefale/påbyde karantæne i 14 dage, sådan som effektiv smittebremsning ville kræve. Økonomiske hensyn styrer stadig i SST/SSI.