Interview
Læsetid: 10 min.

Når mænd dræber mænd, handler det om ære

Det bunder ofte i ældgamle forestillinger om maskulinitet, ære og magt, når mænd dræber andre mænd. Derfor er kønsaspektet afgørende for at forstå disse drab, siger to kriminologer, ægteparret Rebecca Dobash og Russell Dobash, der har lavet et omfattende studie af fænomenet
Professor-parret Rebecca og Russell Dobash afviser, at der skulle findes én universel forklaring på drab. Drab skal altid forstås i en kontekst af historiske, kulturelle og konkrete omstændigheder, siger de.

Professor-parret Rebecca og Russell Dobash afviser, at der skulle findes én universel forklaring på drab. Drab skal altid forstås i en kontekst af historiske, kulturelle og konkrete omstændigheder, siger de.

Robert Ormerod

Moderne Tider
24. oktober 2020

Hvis du er gået i gang med denne artikel i håb om at læse en omgang fascinerende true crime, bliver du skuffet. Glem alt om bandedrab begået af koldblodige dræbere eller psykopatiske seriemordere. Når det gælder virkelighedens drab, udspringer langt de fleste af mere dagligdags forhold: skilsmisse, uenigheder om penge eller følelsen af at være blevet ydmyget.

»Man fokuserer i medierne ofte på de meget ekstreme sager. Men det, vi ser i vores materiale, er på mange måder faktisk mere hverdagsagtigt,« siger Rebecca Dobash.

Hendes mand Russell Dobash fortsætter:

»Ja, det er næsten kedeligt. Men der sker faktisk typisk følgende: En mand bliver overdrevent fuld, han føler sig krænket, han træffer nogle tåbelige beslutninger og begår et drab undervejs.«

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Gert Friis Christiansen

Det er forunderligt, at der ikke er en eneste kommentar. Måske er det fordi artiklen handler om mænd, der bliver dræbt af andre mænd. At en del mænd bliver dræbt i forsvaret af kvinder, er der åbenbart ikke ildkraft i, eller interesse for i denne tid. Hvis temaet var mænd , der dræber kvinder, tror jeg der ville være 50 kommertarer.

Claus Nielsen, ulrik mortensen, Rehne Bramlev Vokstrup, Flemming Olsen, Bent Nørgaard og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Ældgamle forestillinger om maskulinitet. Interessant. Hvorfor bliver mænd set som kyniske og beregnende når de dræber men kvinder som havende psykiske lidelser når de myrder?

Der burde bruges mere tid på uligestillingen i retssystemet og de forskellige måder kvinder og mænd dømmes og hvor ofte vores køn undgår fængsel ved, med stor succes, at påberåbe os psykiske lidelser og sindsyge i gerningsøjeblikket. Kvinder står for en stadig større del af kriminaliteten der bliver begået her i landet så måske vi skal tage fløjlshandskerne af og få uddelt tilsvarende straf for tilsvarende kriminalitet uanset køn.

Man kan godt få manden til at opføre sig ordentligt og demokratisk, bare giv ham en masse penge kvinder og våben, så er det hele i skøneste orden når kameraet ruller-:)