Feature
Læsetid: 8 min.

Når suverænen bliver syg, går hemmelighedskræmmeriet i gang

Donald Trump er langtfra den første statsleder, der har været hemmelighedsfuld omkring sit helbred. Historien er fyldt med løgn og skuespil, der har tjent til at dække over syge eller døende statsoverhoveder
Kongen længe leve! Donald Trump hilser folket, efter at han er blevet udskrevet fra hospitalet, har smidt mundbindet og er vendt tilbage til Det Hvide Hus.

Kongen længe leve! Donald Trump hilser folket, efter at han er blevet udskrevet fra hospitalet, har smidt mundbindet og er vendt tilbage til Det Hvide Hus.

Anna Moneymaker

Moderne Tider
10. oktober 2020

»Den over hele verden højlig berømte Kong Frode.«

Sådan bliver sagnkongen Frode Fredegod beskrevet i Saxos Danmarkshistorie. Kongen var populær og havde skabt velstand i landet, og da han døde, var hans følgere bange for, at det ville skabe uro og føre til en fjendtlig overtagelse. De lod derfor, som om den kære leder stadig levede.

Ifølge Saxo blev Kong Frode skåret op og balsameret, og »Saa førtes da det afsjælede Legeme omkring … i en kongelig Bærestol«. Efter sigende stod showet på i hele tre år – indtil liget gik i forrådnelse.

Sagnkongen Frode Fredegod blev ifølge Saxos Danmarkshistorie balsameret og ført rundt sit rige i kongestol i tre år efter sin død. Maleriet her har titlen ’Frode Fredegod hyldes af mange konger’ og er malet af Gerard van Honthorst.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Der tales meget om en ny normal, som Trump angiveligt repræsenterer - men hver gang man dykker ned i amerikansk historie, finder man paralleller til Trumps gøren og laden. Historien om at han skulle repræsentere noget afgørende nyt i USA, som ødelægger landet, er der kun undtagelsesvist noget om. Magtmisbrug, løgne, propaganda, misinformation og vold mod såvel egne borgere som udenlandske, er en trivialitet i amerikansk, politisk historie.

"»Men i et demokrati som USA burde der være mere åbenhed end i et kongedømme eller et diktatur,« siger Timothy Naftali."

Og hele tiden arbejdes der i mainstreampressen med en underliggende, falsk præmis - nemlig at der er demokrati i USA. Det er der ikke; der hersker demokratur ... og det har der gjort siden landets forfatning blev skrevet. Derfor er lukketheden og løgnene helt efter bogen, at forvente noget andet er både naivt og historieløst.

Torben Bruhn Andersen, Karsten Aaen, Arne Albatros Olsen, Claus Nielsen, Alvin Jensen, Ole Frank, Kurt Nielsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Han er bare for dum. Han kunne fremlægge en negativ test, som beviste, at han ikke længere smitter.

Arne Albatros Olsen

Han er bare for dum. Han kunne fremlægge en negativ test, som beviste, at han ikke længere smitter.

Trump lød og lignede en fuld mand i går, ikke at jeg tror, han var fuld, men stoffri var han ikke. At stå og råbe usandheder ud i hovedet på en flok mennesker, der lader sig bilde alting ind, og bable løs, han vil kysse dem alle, når han ved, covid-19 er i fortsat stigen, farlig, og man forventer yderligere 200.000 dødsfald de næste 6 mdr, er næsten i min optik kriminelt. Hvordan kan han som præsident for USA opføre sig så tåbeligt og dumt. Katastrofe hvis han bliver genvalgt.