Feature
Læsetid: 10 min.

Nagorno-Karabakh er lidt ligesom Narnia – det findes ikke rigtig

I bjergene mellem Aserbajdsjan og Armenien ligger republikken Artsakh, også kendt som Nagorno-Karabakh, der udmærker sig ved hverken at være anerkendt eller for alvor at eksistere – og samtidig stå i centrum for en international konflikt. Verden er fyldt med wannabe-lande
Det aserbajdsjanske militær har blandt andet gennemført raketangreb mod Nagorno-Karabakhs hovedstad, Stepanakert, hvor størstedelen af befolkningen er kristne armeniere. Her er en ældre kvinde fast besluttet på at beskytte sit hjem.

Det aserbajdsjanske militær har blandt andet gennemført raketangreb mod Nagorno-Karabakhs hovedstad, Stepanakert, hvor størstedelen af befolkningen er kristne armeniere. Her er en ældre kvinde fast besluttet på at beskytte sit hjem.

Celestino Arce/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
10. oktober 2020

De fleste af os er vokset op med verdenskort, hvor kabalen går op, og hver enkelt plet landjord hører til ét sted. Som i en perfekt malebog er de enkelte nationer farvet røde og blå, grønne og gule, og skarpt adskilt af fine sorte linjer. Alt synes bogført, og der er ikke plads til mere.

»Og det er alt sammen en del af et helt bevidst trick, som de har fundet på for at få dig til at tro, at verden er sådan,« siger Nick Middleton, der er geograf og ansat ved St. Anne’s College på Oxford Universitet.

Det kan lyde som en konspirationsteori – at vores verdenskort er et illusionsnummer – og det er det da også i en vis forstand. Men mestrene bag illusionen er ikke en hemmelig loge eller en flok fordækte finansfolk. Det er sådan set bare verdens etablerede og anerkendte stater, forklarer geografen.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her