Interview
Læsetid: 11 min.

USA’s skæve valgsystem sikrede Trump sejren i 2016 – og kan gøre det igen

USA’s valgsystem er udemokratisk, kompliceret og bør reformeres. Det mener professor, historiker og ekspert i det amerikanske valgmandskollegium Alex Keyssar, som har skrevet en bog om det omdiskuterede system og forsøgene på at ændre det
Se hele grafikken om valgmandskollegiet længere nede på siden.

Se hele grafikken om valgmandskollegiet længere nede på siden.

Moderne Tider
31. oktober 2020

»Ja. Der er da en reel chance for en sejr til Donald Trump. Helt klart!«

Alex Keyssar er 73 år, professor i historie og socialpolitik ved Harvard Kennedy School og ekspert i det amerikanske valgsystem. Jeg har lige spurgt, om han stadig tror, Donald Trump kan vinde valget. Til trods for at de nationale meningsmålinger spår Joe Biden en stor sejr.

Han holder en pause og tilføjer:

»Ingen mennesker – måske bortset fra medlemmer af Trumps familie – tror på, at han vil få flest stemmer. Ingen. Joe Biden får sandsynligvis fire eller fem millioner flere. Den eneste grund til, at der overhovedet er usikkerhed om udfaldet af præsidentvalget, er det amerikanske valgsystem.«

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Hele verden burde have stemmeret til det amerikanske præsidentvalg

/O

Klaus Lundahl Engelholt, Rolf Andersen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

USA-demokrati=en elefant i en glasbutik, hvor alt er sort/hvid. One man, one vote=pluralistiskt demokrati, som i Europa, med masser af farvenuancer og kombinationer. Skinhelligheden og den amerikanske drøm fastholder den racistiske konservatisme. Hvornår går "pråsen" op for de sorte, de fattige hvide og øvrige mindretal, der udgør over to trediedele af befolkningen? Demokratur!

Ole Frank, Hanne Utoft, Rolf Andersen, Torben Bruhn Andersen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Hold nu op med det valgsystem og “the popular vote”. Mange stemmer ikke fordi de ved hvem der vinder deres stat. Hvor mange har Information ingen anelse om. Mange er røde og mange er blå. Systemet er ingen hemmelighed for dem der stiller op. De kender faktisk systemet.

Hvis de enkelte amerikanske stater er så enige om at være uenige om styreformen, hvorfor så ikke splitte 'unionen' op i selvstændige nationer og give dem hver i sær stemmeret i FN ?

PS: Og hvis de vil smide alle de 'illegale udvandrere' ud, så bliver der jo kun 'indianerne' tilbage ... har de lige tænkt over det ? ;)

Ole Frank, Peter Beck-Lauritzen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Allan S. K. Frederiksen

@Peter Beck-Lauritzen

Hvis det var "One man, one vote" i EU forlod alle små lande unionen. De små stater ville ikke have søgt optagelse i USA, hvis de var sikre på ikke at få nogen indflydelse.

Det er ikke folket som vælger præsidenten, det er staterne. Derfor har de også forskellige valgregler i de enkelte stater og de har ret frie tøjler til selv at ændre dem som de lyster. I Maine f.eks. afgør "popular vote" halvdelen af valgmændene, de andre er baseret på "popular vote" i hvert valgdistrikt. De fleste stater har dog "winner takes it all" systemet, men der er intet til hinder for at valgmændene fordeles i forhold til stemmefordelingen i staten. Det vil temmelig sikkert lokke flere republikanere til stemmeurnerne i storbyerne og derved skade demokraterne.

I EU har hver stat en stemme i ministerrådet og det er ministerrådet som udpeger kommisionsformanden og præsidenten, parlamentet godkender så valget, men EUs befolkning har intet at sige i forhold til dette, da det aldrig er et valgtema i de enkelte lande. EU er derfor langt mere udemokratisk end USA.