Feature
Læsetid: 16 min.

Staten har altid forsøgt at styre nattelivet. Og nattelivet har altid vundet

Nattelivet er officielt afskaffet. Det er sket før i danmarkshistorien – men det er altid blomstret op igen, for vi har brug for det. Det er om natten, vi er intime, ekstatiske og irrationelle. Det er om natten, vi søger ud af vores skjul »som et rovdyr, der først kommer frem efter mørkets frembrud«. Spørgsmålet er, hvordan nattelivet kommer til at se ud efter coronakrisen?
Alléenberg er kendt for sin løsslupne stemning og for den tætte fællessang foran klaveret. Før corona var primetime klokken to om natten. Nu skal alle gæster være ude klokken 22.

Alléenberg er kendt for sin løsslupne stemning og for den tætte fællessang foran klaveret. Før corona var primetime klokken to om natten. Nu skal alle gæster være ude klokken 22.

Emilie Lærke Henriksen

Moderne Tider
3. oktober 2020

Klokken er 16.00, det regner, og Alléenberg har nul gæster. Foran det legendariske natværtshus på Frederiksberg sidder ejeren, Kirsten Salskov, og bartenderen Marianne Ørnebjerg i ly under en markise.

De ryger og drikker danskvand med citrus. Det er ikke en nem tid at drive natværtshus i, fortæller de:

»Vi forsøger at få folk til at drikke sig fulde tidligere på dagen,« siger Kirsten Salskov, som er 74 år og har haft stedet i de seneste 20.

Men det er svært at ændre danskernes vaner, når det kommer til at feste. På Facebook har Marianne Ørnebjerg flere gange forsøgt: »Når nattelivet bliver fjernet fra os, jamen så skaber vi det da bare selv! Så fat dine solbriller, dit mundbind og dit gode humør, og så lader vi bare, som om klokken er 02!« skrev hun for et par uger siden.

Alléenberg har også indført to fadøl for én fadøls pris frem til klokken 17.00 for at lokke flere ud om eftermiddagen.

»Men det har faktisk ikke gjort den vilde forskel. Det er ikke sådan, at vi kan sige, at hold da op, hvor er der kommet mange gæster, efter vi har gjort det,« siger Marianne Ørnebjerg.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Det har jo ændret meget, at alkohol nu stort set kun indtages udenfor arbejdstid, også i frokostpausen. Det er jo en ganske ny foreteelse, der sikkert er en virkelig god idé, men som også har ændret vaner radikalt - og endog forvist nogle fra arbejdsmarkedet.

Paul Duelunds forestillinger om nattelivets bakkantiske udskejelser men også åbning til anderledesheden, fik mig til at tænke på "Droskblues" af Cornelis Vreeswijk (Cornelis svenske gendigtede udgave af After Midnight):
”Efter midnatt kommer kackerlackorna fram
Efter midnatt biter dom huvu't utav skam
Direktörer, sutenörer, arrangörer och entreprenörer
Efter midnatt skär jag alla över en kam”
Imidlertid var der i et andet århundred tradition for at slå sig løs ved højlys dag. Jeg tænker Gustav den3. Stokholm, hvor Bellman førte an i utallige druk og elskovs, sammenkomster på Værtshuse, men også i naturen, som beskrevet i Fredmans epistel nr 82 også kaldt ”Vila vid denna källa” (findes her: https://www.youtube.com/watch?v=vxkBEQ_JoMM)
Eller ligeledes i Epistel 71 "Til Ulla i fenstret på Fiskartorpet, middagstiden, en Sommardag". Hvor Bellmans alter ego Fredman tidlig på morgen ridder ud til Fiskartorpet for, at forlyste sig med glædespigen Ulla Wiinblad med vin og sang!
(findes her: https://www.youtube.com/watch?v=bu830u9ajzs )
Den nuværende ejer af værtshuset Bo-Bi Bar i Klareboderne Jan Ulrik Grathwohl har skrevet en overraskende artikel om nattelivets værtshuse i København som steder for overgangsritualer fra ung til voksen! Jan Ulrik er blandt så meget andet også antropolog se:
Jan Ulrik Grathwohl: ”Værtshuse og cafeer i København” i Jordens folk, Årg. 20, nr. 4 (1985).

Margit Johansen

Nej, "nattelivet" er en kommerciel forretning, som intet har med relationer mellem mennesker at gøre. De tager røven på os, bryggerierne, brændevinsbrænderne og vinmonopolerne. De har overtaget vores fest, festival og natteliv. Vi vil have natten tilbage.

Daniel Joelsen, Jette Steensen, Asger Harlung, Erik Winberg, Mogens Bach Jensen, Birte Pedersen, erik pedersen og Elga Reschefski anbefalede denne kommentar

Corona har skabt en ekstraordinær situation i et samfund, som hovedsageligt fordriver den nyligt tilkæmpede udstrakte fritid med underholdning af enhver art fra det finkulturelle over det dionysisk ungdommelige til det folkelige. Stor mobilitet og kontakt på tværs af samfundet med alkohol som garant for smitte, hygge og nydelse. Corona El Dorado.

Hvis vi hver især tog antabus mod underholdning i en måned og skrev en bog i stedet for, kunne vi efterfølgende genoptage 'det normale liv' i tre måneder.

Næste gsng kunne vi så læse de bøger i andre skrev og så fremdeles, helt indtil Corona over & out.

"Staten har altid forsøgt at styre nattelivet. Og nattelivet har altid vundet"

Hm, jeg ser ingen tegn på, at staten forsøger at styre nattelivet.
Staten forsøger at undgå smittespredning.

Det er 2 vidt forskellige ting, hvor den ene taler ind i diverse konspirationsteorier og den anden forsøger at beskytte menneskeliv og -helbred.

Jane Nielsen, kjeld jensen, Daniel Joelsen, Jette Steensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Asger Harlung, Erik Fuglsang, Eva Schwanenflügel, Jacob Nielsen, Jan Bisp Zarghami, Anne-Marie Krogsbøll og Peder Bahne anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Er intimitet ikke skyllet ud med MeToo debatten? Ja undskyld, man vil jo nødig krænke nogen! Det forunderlige er, at en del af de, jeg kender, der påstår de har været krænket. Ja de har jo for så vidt selv krænket! I situationer, hvor følelserne er løbet over forstanden. Det hænder jo! Eller det hændte!

Ib Christoffersen

Artiklen går ud fra nattelivet er sat på hold. Vores unge har været socialt fængslet i 1/2 år. Og de kan ikke få oplyst hvornår de har betalt deres del af samfundssammenbrudet. Tror I vilkelig på nattelivet er på hold. Mon ikke det mere er hvad man ser har man ikke ondt af.

Peter Mikkelsen

Gud fri os fra den dag, hvor kun det rationelle er lovligt.