Læsetid: 4 min.

Trumps sandhed

Donald Trumps præsidentskab er grundlagt på løgnen, men har også blotlagt en afgørende sandhed om USA: De politiske institutioner er så dysfunktionelle, at en restaurering af den gamle orden vil være dømt til at mislykkes
Det er besnærende at skildre Trumps som en beretning om sandhedens sejr over løgnen, men også lidt for belejligt: Han er valgt – og endnu ikke afsat – af de amerikanske vælgere.

Det er besnærende at skildre Trumps som en beretning om sandhedens sejr over løgnen, men også lidt for belejligt: Han er valgt – og endnu ikke afsat – af de amerikanske vælgere.

Brendan Smialowski

31. oktober 2020

I begyndelsen var løgnen. Den, der virkelig hjalp ham i gang, handlede om den sorte præsident, som ikke var født i USA. Snart begyndte de også at dreje sig om mere prosaiske ting, fra vejrforholdene ved hans indsættelse til vindmøllers kræftfremkaldende virkning. Han fandt på spionageskandaler, valgfusk og korruptionssager, som aldrig havde eksisteret. Han annoncerede mure, vejprojekter og sociale programmer, som aldrig dukkede op.

Hver dag en ny løgn, som regel flere. For mange blev det svært at følge med. Det, der virkede foruroligende i starten, blev efterhånden forudsigeligt.

Nogle gange, når der dukkede billeder op af indespærrede migrantbørn, eller når han lod ordensmagten rydde et område med tåregas, så han kunne posere for kameraerne, føltes det, som om de mest oprørte måske havde ret. Måske var der tale om en fascisme så enfoldig, at vi havde undervurderet dens alvor. Men det meste af tiden fremstod forestillingen mere absurd end autokratisk, mere som en lang række kontroltab end en velkoreograferet magtovertagelse.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Mads Greve Haaning
  • Thomas Tanghus
  • Eva Schwanenflügel
  • Jesper Eskelund
  • Kurt Nielsen
  • Ejvind Larsen
Mads Greve Haaning, Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel, Jesper Eskelund, Kurt Nielsen og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer