Ugens maskespil: Trump uden maske, Morten Østergaard demaskeret og en ansigtsløs russer

Dette blev ugen, hvor Donald Trump smed ansigtsmasken på åben skærm, Morten Østergaard blev demaskeret i sagen om Lotte Rod, og en ansigtsløs russer førte Udenrigspolitisk Nævn bag lyset
De Radikales Morten Østergaard viste sig i denne uge at være manden, der havde fået en påtale – af sig selv – fordi han for ti år siden lagde en hånd på nuværende folketingsmedlem Lotte Rods lår.

De Radikales Morten Østergaard viste sig i denne uge at være manden, der havde fået en påtale – af sig selv – fordi han for ti år siden lagde en hånd på nuværende folketingsmedlem Lotte Rods lår.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
10. oktober 2020

Så kom ugen, hvor maskerne faldt. Det begyndte allerede mandag, da Donald Trump, netop hjemkommet fra militærhospitalet Walter Reed, gik ud på en balkon i Det Hvide Hus og med en symbolladet gestus fjernede sin ansigtsmaske, inden han stillede sig op foran kameraerne med tommelfingrene i vejret.

Den coronaramte leder har det efter eget udsagn glimrende, og ifølge hans læge, Sean Conley, har Trump reageret »ekstremt godt« på den medicinske behandling. Præsidenten har selv kaldt den behandling, han har modtaget, en »kur« mod virussen, men egentlig ville han nok have klaret sig fint uden – »Man har ikke rigtig brug for medicin,« forklarede han torsdag til Fox Business Network. Hvilket jo er godt nyt i en situation, hvor antallet af nye smittetilfælde ifølge netmediet Axios er stigende i 23 stater, og der i snit konstateres over 43.500 nye tilfælde dagligt.

I Fox-interviewet fastslog præsidenten også, at han ikke vil spilde sin tid på en virtuel debat med Joe Biden i næste uge, sådan som kommissionen bag tv-debatterne havde lagt op til på grund af risikoen for coronasmitte. I stedet har Trump tænkt sig at afholde et vælgermøde, lyder det fra kampagnechef Bill Stepien. Han blev i øvrigt også testet positiv for COVID-19 i sidste uge.

En tilsnigelse

Herhjemme var vi vidne til en anden slags politisk demaskering, da De Radikales Morten Østergaard viste sig at være manden, der havde fået en påtale – af sig selv – fordi han for ti år siden lagde en hånd på nuværende folketingsmedlem Lotte Rods lår.

Brøden, der fældede partilederen, var ikke berøringen, men håndteringen, lød det. Det viste sig dog at være noget af en tilsnigelse, for fredag afslørede Østergaard selv på Facebook, at han for flere år siden blev gjort opmærksom på, at tre kvinder »har følt sig udsat for uønsket seksuel kontakt fra min side i festligt lag«.

Kort efter fortalte Sofie Carsten Nielsen så, at hun havde erfaret, at der i Det Radikale Venstre var en personalesag, »hvor Morten Østergaard er krænkeren«. Pludselig fremstod skandalen langt mere omfattende, end offentligheden hidtil havde fået indtryk af. Måske havde Jens Rohde mere ret, end han selv anede, da han dagen forinden sagde til P1, at »vi har jo alle sammen taget fejl af det hele her«.

Noget var galt

De tog også fejl i Udenrigspolitisk Nævn, da de i tirsdags mente at tale med den hviderussiske oppositionsfigur Svetlana Tikhanovskaja via en videoforbindelse. Samtalen stod på i omkring 25 minutter, før næstformand Michael Aastrup Jensen fra Venstre fornemmede, at noget var galt.

»Der var ingen røde lamper hos mig, før hun begyndte at tale om dyrebordeller,« som han fortalte Jyllands-Posten.

Forestillingen om Danmark som en zoofil frizone er en gammel traver inden for russisk misinformation, og ifølge den falske Tikhanovskaja skulle udskejelserne nu også ligge Angela Merkel på sinde. Det er uvist, om det er russiske pranksters eller mere dystre kræfter, der står bag vildledningen, men ifølge Aastrup Jensen vil nævnet stramme op på dets screeninger i fremtiden.

Oplagte rejsemål

Strammet op bliver der også i Italien, hvor regeringen har indført et udendørs maskepåbud som reaktion på stigningen i coronasmittetilfælde. Det aktuelle niveau er dog stadig lavt sammenlignet med de fleste andre europæiske landes, og Italien står på det danske udenrigsministeriums ret eksklusive liste over lande, man efter myndighedernes vurdering stadig kan rejse til, hvis man udviser ekstra forsigtighed.

Dem er der kun ti tilbage af i rejsevejledningen – til gengæld kan man jo benytte sig af muligheden for at komme væk fra alfarvej og aflægge Liechtenstein et besøg. Det lille fyrstedømme i Alperne med 38.000 sjæle kan blandt andet bryste sig af et Postmuseum.

»Her finder man alle nationale frimærker udstedt siden 1912 på et overraskende interessant lille museum,« lokker Lonely Planet. Så skulle efterårsferien vist være i hus. Husk masken!

Ugerevyen

Ugerevyen giver dig et stærkt idiosynkratisk overblik over de mest interessante begivenheder i ugen der gik. Vi dækker både indland, udland og dyrenes verden.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Information har forskellige udlægninger af krænkelserne, fortielserne og coveruperne hos de Radikale. I denne artikel får vi at vide: "Kort efter fortalte Sofie Carsten Nielsen så, at hun havde erfaret, at der i Det Radikale Venstre var en personalesag, »hvor Morten Østergaard er krænkeren«."
I en anden artikel (https://www.information.dk/indland/2020/10/morten-oestergaard-faeldet-eg...) får vi at vide, at "Den hemmelighedsfulde håndtering blev dog ikke accepteret af flertallet i den radikale folketingsgruppe. Her havde partifællerne nemlig fuldt kendskab til, at krænkeren var Morten Østergaard...".
I aktuelle beretning frikendes Sofie Carsten Nielsen fra at have del i fortielserne om krænkelserne og coverup-forsøget, idet det først var noget hun (for nylig) ”havde erfaret”. Men i den anden artikel var hun medskyldig i løgnene, fortielserne og coverup-forsøgene sammen med hele resten af folketingsgruppen.
Kan vi ikke få det klarlagt. For det er da en vis betydning om hele den radikale folketingsgruppe accepter eller medvirker til åbenlyse løgne, eller om det kun var Morten Østergård, der forsøgte at redde sit eget skind med løgne og fortielser. Mindst én anden i den radikale gruppe, nemlig Lotte Rod, vidste jo at Morten Østergård forsøgte at snyde, og måske er der også to - eller var det tre - andre krænkede, hvis de er med i den radikale folketingsgruppe.
Hvis ikke det var ikke berøringen, men håndteringen, så er hele den radikale folketingsgruppe skyldige – i hvert fald ifølge den ene version af historien.