Ugerevy: Det var kulturen, der gjorde det

Endnu en uge hvor Donald Trump fortsatte sin heroiske kamp mod realiteterne, mens Frank Jensen opdagede, hvad en forrået kultur havde gjort ved ham
Dansk machokultur. Den er årsagen til, at København mandag måtte vinke farvel sin overborgmester gennem 11 år.

Dansk machokultur. Den er årsagen til, at København mandag måtte vinke farvel sin overborgmester gennem 11 år.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
24. oktober 2020

»Et normalt liv, det er det eneste, vi ønsker,« sagde Trump under sit besøg i Erie, Pennsylvania, og som så ofte før havde han ret. Og som så ofte før bragte han gode nyheder med sig denne kolde tirsdag: Pandemien nærmer sig sin afslutning, og »det normale liv vil endelig begynde igen«.

Således fortsatte præsidenten sin heroiske kamp mod realiteterne, smittetallene fortsatte deres tålmodige stigning, og den flammende togvogn, der går under navnet den amerikanske valgkamp, fortsatte sin slingren mod finalen den 3. november.

Coronahåndteringen var også et centralt tema torsdag ved den sidste tv-debat mellem de to kandidater, som denne gang risikerede at få taget lyden på deres mikrofoner, hvis de ikke respekterede hinandens taletid. Sammenlignet med første debat blev det til en væsentligt mindre kaotisk, men næppe mere forsonlig forestilling. Præsidenten talte nok en gang om de lyse udsigter til en snarlig vaccine og blomstrende genåbninger, mens Biden forudså en »mørk vinter« intensiveret af Trumps uansvarlighed.

De sidste par uger er antallet af nye smittetilfælde i USA vokset med 32 procent, viser The New York Times’ opgørelse, og de værste udbrud er nu koncentreret i landlige områder.

Her i Europa ser det som bekendt heller ikke opmuntrende ud. Landene indfører nye restriktioner på stribe – senest er forsamlingsforbuddet og krav om brug af masker blevet skærpet herhjemme: Fra på mandag er det som udgangspunkt ulovligt at samles mere end ti personer, og fra den 29. oktober skal der bæres mundbind indendørs på alle offentlige steder. Hele verden er efterhånden ildevarslende orange i Udenrigsministeriets rejsevejledning, og selv en af vores vigtigste nationale institutioner, julefrokosten, befinder sig nu i det orange farvand.

Grænsesøgende sjæle

En udvikling, der utvivlsomt vil skuffe mange – muligvis også Frank Jensen, der er kendt for at holde af konceptet. Det var ved sådan en sammenkomst på Københavns Rådhus, at han i 2011 slikkede to kvinder på henholdsvis hals og øre ifølge Ekstra Bladet. »Jeg er et åbent og positivt menneske, og jeg er selvfølgelig ærgerlig over, at min glade dans på dansegulvet udviklede sig på en måde, hvor nogle har følt sig provokeret,« sagde han dengang.

Overborgmesteren skulle vise sig at få besvær med at tøjle sin positivitet ved flere senere lejligheder, og i mandags faldt han så for egen hånd. Eller måske ikke helt: Dagen før beskrev Jensen i hvert fald sig selv som »et produkt« af en »machokultur«, og på sit afgangspressemøde mandag slog han pointen fast, da han beskrev, hvor »rodfæstet en kultur, vi har med machokultur i Danmark«. Det var næsten, som om en nationalkulturel dukkefører havde ledt den sagesløse borgmesters hånd på afveje.

Flere ungdomspartier har øjensynlig også et alvorligt problem med sexisme og krænkelser i deres rækker, hvilket en TV 2-dokumentarserie i denne uge kastede lys over. Efterfølgende meldte flere af partierne sig klar til at følge Red Barnets opfordring om at iværksætte eksterne undersøgelser af problemet, men Mikkel Bjørn Sørensen, formand for Nye Borgerliges Ungdom, mente ikke, at den tilgang var relevant for dem. Man har nemlig ikke fået nogen henvendelser om sexisme, og det er der nok en naturlig forklaring på: »Jeg er slet ikke i tvivl om, at kulturen er anderledes hos os, og at det, andre ser som en krænkelse, ikke nødvendigvis er det hos os,« sagde han til tv-kanalen. Så ved grænsesøgende sjæle, der måtte blive forvist fra mindre tolerante partier, vel hvor de skal henvende sig.

Men der findes jo stadig andre emner end #MeToo og coronavirus her i verden. Ved torsdagens tv-debat satte Trump fokus på et af de mere oversete, da han pegede på en konflikt mellem løsningen af klima- og biodiversitetskrisen: Vindenergi er ikke bare ekstremt bekosteligt – det »dræber alle fuglene«, anførte han også.

Og det er jo Trump, som vi kender ham: De svages beskytter og dyrenes ven. 

Ugerevyen

Ugerevyen giver dig et stærkt idiosynkratisk overblik over de mest interessante begivenheder i ugen der gik. Vi dækker både indland, udland og dyrenes verden.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her