Feature
Læsetid: 9 min.

Bidens sejr har beroliget Berlin. Men de gode gamle dage vender ikke tilbage

Efter valget af Joe Biden gik et lettelsens suk gennem Tyskland. Men det gamle transatlantiske forhold kommer aldrig tilbage, og den fransk-tyske uenighed om ’europæisk autonomi’ viser, at Europas nøgleland får svært ved at finde en klar rolle uden det bekvemme samlingspunkt: foragten for Donald Trump
Det har været væsentligt nemmere for de europæiske ledere at stå sammen mod Trump, end det kan vise sig at være, at skulle stå sammen om Biden.

Det har været væsentligt nemmere for de europæiske ledere at stå sammen mod Trump, end det kan vise sig at være, at skulle stå sammen om Biden.

Angela Weiss

Moderne Tider
21. november 2020

»Det transatlantiske forhold er uerstatteligt, hvis vi skal gøre noget ved tidens store udfordringer.«

Sætningen er krystalklar. Den er også knastør. For selv om Merkel gennem fire år har foragtet Donald Trump lige så inderligt som flertallet af tyskerne, faldt der ikke et eneste triumferende ord fra hendes mund, da det endelig stod klart, at Trump trods de godt 70 mio. stemmer ikke får fire år mere i Det Hvide Hus.

Omvendt lagde Merkel i sin lykønskningstale til Joe Biden heller ikke skjul på, at det transatlantiske forhold er helt centralt for Tyskland. Et væld af analyser har da også udråbt Merkel, Macron og EU som de europæiske vindere af Bidens valg, mens Boris Johnson og de østeuropæiske populister ligner taberne, der kommer til at savne ideologisk opbakning.

»Hvis det bare var så simpelt: at det gode Europa nu får den gode præsident, og så bliver det som i de gode gamle dage under Obama,« siger Laura von Daniels, leder af Forskningsgruppen Amerika ved Tysk Institut for International Politik og Sikkerhed (SWP).

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Mon ikke der er en Nobels Fredspris på vej til Biden, fordi han ikke er Trump?

Efter Donald Trump kommer Joe Biden, der formentlig er en helt anden slags national leder. Men nu er det altså ikke præsidenten, der alene tegner politikken i USA. Og ingen ved i øvrigt, hvad der er for en præsident, der følger efter Joe Biden, for 4 år med Donald Trump har givet de mest forstokkede republikanere i USA blod på tanden, og i et semi-demokrati kan de jo kommer meget langt med lidt had, klassepolitik samt deres mange penge.

Men hele verden har faktisk stærkt behov for længerevarende stabilitet. Og derfor må Europa finde sine egne udenrigspolitiske ben, og må aktivt arbejde hen mod at klare sig uden USA for bordenden. Og de medlemslande, der ikke vil dette, bør "parkeres" et sted, hvor de ikke sænker resten af medlemslandene - altså et EU i flere hastigheder..

Europa kan sagtens gøre dette. EU har flere konsumenter, der efterspørger varer og tjenester end USA. Og vel har USA et større BNP, - både totalt og pr. indbygger, men det skyldes ikke en større økonomisk aktivitet end EU, det skyldes især, at fossil energi handles i US-dollar.

Og også på forsvarsområdet vil der være en stor økonomisk gevinst, at udvikle, producere og indkøbe fælles standardiseret materiel til et fælles forsvar

Jesper Sano Højdal, Rolf Andersen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar

For at????
Inen tvang os til at lyde Trump??? vi gjore det fordi det var det vi ville.

Alternative fakta, er også en slags fakta - eller . . .

På et pressemøde i fredags sagde president Donald Trump, at lægemiddelproducenterne aldrig havde udviklet et lægemiddel mod corid-19 så hurtigt, hvis ikke han havde hjulpet dem.

- "Lægemiddel-producenterne førte negative kampagner for mange mio. US-Dollar mod mig under præsidentvalget, som jeg i øvrigt vandt, hvilket vi snart får at se, med næsten 74 mio. stemmer. Lægemiddelproducenterne var imod os, medierne var imod os, tech-branchen var imod os," fastslog Donald Trump.

– "Pfizer og alle andre, I ville aldrig have haft en vaccine på markedet, hvis det ikke havde været for mig, før der ville have været gået 4 år. FDA (Food and Drug Administration) havde aldrig lykkedes med at gøre det de gjorde, hvis ikke jeg havde tvunget dem til det".

Vanen tro fremlagde Donald Trump dog ingen bevis for, at han skulle have vundet valget med 74 mio. stemmer eller at der skulle have foregået nogen påstået valgfusk.

Defund the Global Police.......

Carsten Nørgaard

”Europæisk autonomi” lyder sgu dejligt. Ved godt det er en omgang macronistisk neogaullisme, men isoleret set er tanken langt mere sympatisk end tanken om mere af den dansk-tysk-nederlandsk-britiske leflen for USA.

Jørgen Mathiasen

"De gode gamle dage" (hvilke dage?) vender aldrig tilbage. Hvad de nye bringer, ved man til gengæld ikke. Man kan ikke tænke UK ud af den europæiske sikkerhedsstruktur, men Boris Johnson er uden visioner hhv. tanker om emnet, og Kramp-Karrenbauer havde netop ikke andet at sige, end at de gode gamle dage var gode.
Tyskland står foran en stribe valg i 2021 og inden valget kan Forbundsrepublikken ikke melde noget ud. Måske kan de eurofile grønne sætte retningen.