Brevkassen: Hjælp! Angsten for barnløshed har ramt mig

Skriv til Brevkassen – intet problem er for lille, intet for stort, og vi giver ikke op, før vi har prøvet. Her gælder det frygten for at ende som barnløs
Skriv til Brevkassen – intet problem er for lille, intet for stort, og vi giver ikke op, før vi har prøvet. Her gælder det frygten for at ende som barnløs

Mia Mottelson

Moderne Tider
21. november 2020

Jeg er en kvinde på 29, jeg er for relativt nylig kommet ud af et forhold, og med ét er jeg blevet hysterisk bange for, at jeg aldrig får børn. Jeg vil ikke engang have børn lige nu, der er hverken plads i min hverdag eller i mine drømme. Alligevel hjemsøger tanken om livslang ufrivillig barnløshed mig om natten. Jeg har aldrig villet være en desperat skruk singlekvinde, men nu frygter jeg, at jeg er ved at blive det.

Kan I ikke få mig ned på jorden med nogle beroligende ord? Mine venner har allerede prøvet at fortælle mig, at jeg altid kan vælge at få et barn alene, men det gør det kun værre.

— Desperadoen

Svar I:

Nej da! Jeg kunne ikke drømme om at berolige dig! For naturligvis er det et muligt scenario, at du aldrig får børn. Af alle mulige grunde. Inklusive den, at du vælger ikke at få børn. Jeg vil i stedet opfordre dig til at bruge denne fase af dit liv til at tænke over, hvordan et meningsfuldt liv uden børn ville se ud for dig.

Jeg havde en tilsvarende oplevelse, da jeg var næsten ti år ældre end dig, og året efter valgte jeg at få et barn med en ven i stedet for en kæreste, og i dag ønsker jeg det på ingen anden måde. Men jeg har tit tænkt på, at en af de bedste forberedelser på moderskabet, en af grundene til, at jeg er en temmelig fremragende mor, er, at jeg havde fundet en vis ro ved tanken om, at der findes meningsfulde kvindeliv uden reproduktion.

Så: Grib livskrisen, søster. Livet er jo fuld af lunkne sjatkriser, men den dér, den har gods!

— Anna von Sperling

Svar II:

Åh, det moderne menneskes møllesten: Vi kan ikke nyde det, vi gør og har, for så snart vi slapper af, tænker vi på alt det, vi ikke gør og ikke har. Du vil ikke have børn lige nu, men du kan alligevel ikke sove, fordi du ikke har udsigt til at få børn. Det giver dig et underligt distanceret forhold til dig selv. Hør det fra en familiefar: Nyd dine år som single. Fordyb dig i dit arbejde, gå på restaurant med dine venner, skriv den bog, hav eksperimenterende sex med underlige mænd, du møder på nettet. Om seks år sidder du på sofaen og ammer dit andet barn.

Jeg ville gerne skrive, at det eneste, du har at frygte, er frygten selv. Men selv om du efterspørger beroligende ord, ville det trods alt være for banalt. Din situation er ikke unik. Den moderne storby har for mange højtuddannede kvinder til for få højtuddannede mænd. Du er en del af en strukturel ubalance.

Du kunne gå til gynækolog og få tjekket dine æg, eventuelt fryse nogle ned, hvis det gør dig mere rolig. Gå på dates, hvis du gerne vil have en kæreste. Du har tid nok. Og der er masser af mænd derude – især hvis man ikke begrænser sig til ph.d.’er med bopæl i det indre København.

— Christian Bennike

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niki Dan Berthelsen

Lige med at få børn, så tror jeg at mange kvinder ikke forstår at "nej betyder nej" og at det skal respekteres. Dermed kan de have svært ved at respektere en andens ret til at bestemme over egen krop, liv og følelser.

Det er mit klare indtryk at den trang til selvrealisering er en drift for mange kvinder. Og at den drift stadig kan kræves tilfredsstillet, at de samme kvinder som hylder #metoo og andre krav om ligestilling til selvbestemmelse og frigørelse for andres drifter.

Lise Lotte Rahbek

Dit liv foregår i dag. I nuet, og ikke hverken igår eller i morgen. Eller om 10 år.
Installer et filter mod detder moderne FOMOhalløj.