Læsetid: 4 min.

Center for Vild Analyse: Vi er alle minkavlere

Hvad er det, vi genkender hos den desperate minkavler, hvis livsgrundlag er tæt på at forsvinde?
Det er dyrplageri, det er en dårlig forretning – det er indlysende galt, men det var først, da der kom en virus og truede os, at der blev gjort noget ved det.

Det er dyrplageri, det er en dårlig forretning – det er indlysende galt, men det var først, da der kom en virus og truede os, at der blev gjort noget ved det.

Mads Claus Rasmussen

21. november 2020

Nogle gange viser det universelle sig på en ubehjælpsom og kluntet måde. Næsten som om menneskeheden snubler sig ind i noget bedre.

Berømt er eksemplet med Berlinmurens fald, der vel næsten skete ved en bureaukratisk tilfældighed. Presset på hele den politiske konstruktion omkring muren havde naturligvis været der nogle år, men det var først, da en embedsmand ved en ellers lidt trist pressekonference kom til at sige, at man vist nok allerede nu kunne passere grænsen frit, at hele systemet brød sammen, og østtyskerne brød ud.

Ingen var klar til det, ingen havde som sådan bestemt det eller kunne stå helt inde for det, men det skete, og muren faldt, noget nyt blev skabt.

Er det mon det samme, som er ved at ske i den på alle måder forviklede sag om minkavl i Danmark i lyset af den igangværende pandemi? At en række krydsninger og sammentræf, som ingen helt har haft styr på, pludselig har bragt os i en situation, hvor vi kan skimte en rigtigere måde at omgås dyr på?

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Benno Hansen
 • Mads Greve Haaning
 • Isabelle Vesterdal
 • Thomas Tanghus
 • Eva Schwanenflügel
 • Jesper Eskelund
 • Christian Mondrup
 • Anders Graae
 • Søren Veje
 • Katrine Damm
 • David Zennaro
 • Ete Forchhammer
 • Kurt Nielsen
 • Troels Ken Pedersen
 • Carsten Munk
Benno Hansen, Mads Greve Haaning, Isabelle Vesterdal, Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel, Jesper Eskelund, Christian Mondrup, Anders Graae, Søren Veje, Katrine Damm, David Zennaro, Ete Forchhammer , Kurt Nielsen, Troels Ken Pedersen og Carsten Munk anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jens Mose Pedersen

Det sjove er at mink var i rigtig høj kurs for nogle år siden fordi det i Kina var en eftertragtet korruptionsgave at give en minkfrakke. Så kom der en stor antikorruptions kampange i Kina og priserne på minkskind dykkede voldsomt.
Så mange minkavlere var på spanden i forvejen.

uffe hellum, Henriette Bøhne, Isabelle Vesterdal, Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel, Karen Grue, Werner Gass, Nille Torsen, David Zennaro, Benta Victoria Gunnlögsson, Dennis Jørgensen, Mogens Holme, Jeppe Lindholm, Lars Bo Jensen, Anne-Marie Krogsbøll, Troels Ken Pedersen og Inger Ane Andersen anbefalede denne kommentar

Gad vide om center for vild analyse henter inspiration hos landbrug og fødevarer? Sidstnævnte har i ugen løb med en forsker svaret objektivt på mink spørgsmål. Og så er der arrangeret en demonstration med store dieseltraktorer helt ind i hjertet af København, for at bekende "Jeg er Mink".

PS. Ovenstående kommentar er ikke inspireret af artiklen jeg ikke kan læse, men af nævnte hændelser og inspiration hentet i overskriften.

Steen K Petersen

"Rigsadvokaten har på baggrund af en række byretsdomme udtalt, at der som udgangspunkt kan udstedes bødeforlæg på 5.000 kr. for overtrædelse af § 1, stk. 5, jf. § 12, stk. 2, i bekendtgørelse nr. 983 af 18. oktober 2005 om farvning af gas- og dieselolier og petroleum (farvningsbekendtgørelsen). Det vil bl.a. sige tilfælde, hvor "farvet" gas- og dieselolier og petroleum benyttes til andet end fremstilling af varme, landbrugsrelaterede formål og brændstof til fiskefart"

uffe hellum, Werner Gass, Mogens Holme og Erik Nielsen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Måske der i os alle er en musiker, eller en skuespiller, eller en af de massevis af andre der har fået deres fundament og livsværk smadret af denne virus og som nu står på bar bund? Står der dog ikke i erhverv der allerede var på vej mod bunden, ofte snarere tværtimod, men mangler traktorer og lobby’er.

Iøvrigt: god sammenstilling af Berlinmurens fald og nuværende "minkgate".

Hvorfor var der ingen der krævede livslang erstatning / kompensation, da teknikken aflivede typograferhvervet?
Erhverv er alle tider opstået og forsvundet igen af mange forskellige grunde.
Pelsdyravlererhvervet var på vej ud de sidste mange år, på nær en kort boble i Kina som beskrevet i artiklen.
Nu går det bare lidt hurtigere på grund af COVE19.
Erstatningen til egerne af farmene skal kun handle om den værdi det nu uanvendelig udstyr har aktuelt, den værdi udstyret er nedskrevet til.
Det må kunne ses ud af regnskaberne.
Og så må minkavlerne se sig om efter noget nyt arbejde, lige som alle andre der er blevet til overs på arbejdsmarkedet.
Det samme må de folk der har været ansat de steder, for dem er der jo ingen der kræver erstatning for usandsynlig fremtidig indtjening.

uffe hellum, Henriette Bøhne, Mads Greve Haaning, Carsten Munk, Per Kortegaard, Ron Levy, Egon Stich, Benta Victoria Gunnlögsson, Thomas Tanghus, Palle Yndal-Olsen, Eva Schwanenflügel, Anja Lønholm, Steen K Petersen, Erik Nielsen og Palle Jensen anbefalede denne kommentar

Bankerne vil sikkert gerne have dækket deres tilgodehavender fra de avlere, som ellers var gået konkurs

uffe hellum, Benta Victoria Gunnlögsson, Palle Yndal-Olsen, Eva Schwanenflügel og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar

Minkavlerne, til de raske besætninger uden for smittezonen, støtter deres ret på Grundlovens regler om ekspropriation. Alle andre erhverv og privatpersoner, hvis ejendom(me) eksproprieres, kan gøre det samme.

Grl.§ 73

Stk. 1. Ejendomsretten er ukrænkelig. Ingen kan tilpligtes at afstå sin ejendom, uden hvor almenvellet kræver det. Det kan kun ske ifølge lov og mod fuldstændig erstatning.

Stk. 2. Når et lovforslag vedrørende ekspropriation af ejendom er vedtaget, kan en tredjedel af Folketingets medlemmer inden for en frist af tre søgnedage fra forslagets endelige vedtagelse kræve, at det først indstilles til kongelig stadfæstelse, når nyvalg til Folketinget har fundet sted, og forslaget på ny er vedtaget af det derefter sammentrædende Folketing.

Stk. 3. Ethvert spørgsmål om ekspropriationsaktens lovlighed og erstatningens størrelse kan indbringes for domstolene. Prøvelsen af erstatningens størrelse kan ved lov henlægges til domstole oprettet i dette øjemed.

Da jeg voksede op på landet, kiggede betjenten altid først i benzintanken, når man blev stoppet på sin borede knallert, for at se, om den var blå indeni :)

“Minkavlernes mest patetiske, men måske også forståelige, træk i denne situation har været at puste sig op og hævde, at minkavl er et agtværdigt, gammelt erhverv osv.”

Nej det mest patetiske er minkavleres dieselpotente kamp i indre by for “demokrati og grundlov”.

Steen K Petersen, Thomas Tanghus og Werner Gass anbefalede denne kommentar

Hvor kan man læse mere om det her "universelle"?
Interessant brug af det ord, som giver vældig god mening. Jeg har bare ikke lige mødt det i den her lidt luftige form.

Kan man tvinge bankerne til at eftergive avlerne deres gæld, og så kaste noget efteruddannelse efter de implicerede, som bor på deres avlsgård, så de kan lykkes med at omlægge til f.eks almindelig økolandbrug - evt i samarbejde med Andelgaarde. I forhold til hvordan andre brancher bliver kompenseret, er det jo allerede en del bedre - uden at blive til 13.000.000.000,- eller hvor meget det nu ender med.

Når noget bliver en acceptabel mulighed eller endog ærværdigt så gør vi alle det, hvad enten det er minkpels, bil nr 2, tatoveringer eller flyve den halve jord rundt for at holde en uges badeferie. Venter spændt på en vild analyse om vores post korona flyvevaner.