Læsetid: 4 min.

Center for Vild Analyse: Når loven bryder loven

Hvad nu, hvis man kan tegne en politisk profil af et parti ved ikke kun at se på de love, de får vedtaget, men også, hvad der fik dem til at overtræde de love, de selv forvaltede?
Selv ifølge en af den moderne filosofis grundlæggere, Immanuel Kant, kan der forekomme tilfælde, hvor det ligefrem er ens pligt ikke at adlyde autoriteten eller loven.

Selv ifølge en af den moderne filosofis grundlæggere, Immanuel Kant, kan der forekomme tilfælde, hvor det ligefrem er ens pligt ikke at adlyde autoriteten eller loven.

Mary Evans Picture Library

28. november 2020

Der udspiller sig i disse dage en intens diskussion om regeringens ulovlige håndtering af afviklingen af minkproduktion i Danmark. Afbildninger af statsministeren i naziuniform præger både gadebilledet og de sociale medier, og i Venstre overgår den ene toppolitiker den anden i patetiske forsøg på at slå politisk mønt af situationen. Bestyrtelsen er ikke set større, siden det for et par år siden var omvendt, og det var Inger Støjberg, der blev afbilledet som naziofficer.

Man kan godt blive lidt træt, når de store, regeringsbærende partier skiftes til at begå fejl og lovbrud, som modparten finder så oprørende, at de har svært ved at finde ord, der er stærke nok.

For er det ikke, som om den hellige forargelse også fremviser en pendulering frem og tilbage ind over det samme, politikforladte midtpunkt? Det virker næsten, som om de regeringsbærende partier simpelthen glemmer, at de selv har brudt loven, og så lige får en kop kaffe og lidt koldt vand i hovedet, så de er klar til at være den chokerede uskyld selv, når deres modpart foretager sig noget lignende.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Brian Nocis Jensen
  • Lars Koch
  • Mads Greve Haaning
  • Eva Schwanenflügel
  • Christian Mondrup
  • Troels Ken Pedersen
  • Kurt Nielsen
Brian Nocis Jensen, Lars Koch, Mads Greve Haaning, Eva Schwanenflügel, Christian Mondrup, Troels Ken Pedersen og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

"Det virker næsten, som om de regeringsbærende partier simpelthen glemmer, at de selv har brudt loven, og så lige får en kop kaffe og lidt koldt vand i hovedet, så de er klar til at være den chokerede uskyld selv, når deres modpart foretager sig noget lignende."

Mange politikere får allerede i ungdomspartierne indopereret bjælker i øjnene på størrelse med Rundetårn.

"Måske er det også værd at få overblik over, hvorfor politikere bryder loven?"
Netop. Somme tider er et spørgsmål bedre end et svar.