Læsetid: 3 min.

Center for Vild Analyse: De vanvittige konsekvenser af noget så simpelt som en rækkefølge

Af og til skal politiske begivenheder vente meget længe på at få deres betydning
Hvis man sætter ind på det helt rigtige tidspunkt med den helt rigtige overbevisende gestus, kan man ændre selv tilsyneladende entydige og regelbundne begivenheder. Man kan dog også ende som en klovn på en parkeringsplads foran en planteskole i Pennsylvania.

Hvis man sætter ind på det helt rigtige tidspunkt med den helt rigtige overbevisende gestus, kan man ændre selv tilsyneladende entydige og regelbundne begivenheder. Man kan dog også ende som en klovn på en parkeringsplads foran en planteskole i Pennsylvania.

Mark Makela

14. november 2020

En af Hegels berømte og berygtede læresætninger siger, at kvantitet slår over i kvalitet. En rent kvantitativ udvikling resulterer af og til i et kvalitativt spring. Det skal forstås på den måde, at selve det, at man samler en tilpas stor mængde af en bestemt ting, kan betyde, at det bliver til en helt anden ting.

Hvis man synes, det lyder mærkeligt, så er man ikke alene. Selveste Søren Kierkegaard gjorde tykt grin med tanken ved at sige, at Hegel her mindede om en, der troede på børnerim. Hvis man starter med »poli-en, poli-to, poli-tre …«, så betyder det ikke, at man pludselig står med en betjent, når man ender med »poli-ti«.

Kierkegaard er som vanligt ikke uden humor, men Hegel har nu alligevel en pointe. Et godt eksempel finder vi i processen med at tælle stemmer. Når man tæller stemmer, er det en rent kvantitativ øvelse, hvor én lægges til én lægges til én og så videre. Men til sidst finder man en vinder, hvilket i sig selv er en kvalitativ forandring.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Anders Reinholdt
 • Alvin Jensen
 • Lisbeth Glud
 • Christian Mondrup
 • Søren Veje
 • Eva Schwanenflügel
 • Mads Greve Haaning
 • Thomas Tanghus
 • Kurt Nielsen
 • Troels Ken Pedersen
 • Katrine Damm
Anders Reinholdt, Alvin Jensen, Lisbeth Glud, Christian Mondrup, Søren Veje, Eva Schwanenflügel, Mads Greve Haaning, Thomas Tanghus, Kurt Nielsen, Troels Ken Pedersen og Katrine Damm anbefalede denne artikel

Kommentarer

Som Stephen Colbert sagde: It's very symbolic - to hold the speech between an adult sex shop and a crematoriom - as Trumps presidency is somewhere between screwed and dead....
;-)

Alvin Jensen, Lisbeth Glud, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Herdis Weins anbefalede denne kommentar