Læsetid: 10 min.

Coronavaccinen er på trapperne. Nu kommer de svære beslutninger

I EU og USA forventer man at gå i gang med at vaccinere mod corona omkring årsskiftet. Det indebærer store logistiske udfordringer og vanskelige politiske beslutninger på både nationalt og globalt plan. Foreløbig har de vestlige lande hamstret verdens vacciner. Men hvorfor skal en ung, rask dansker have et skud før en borger i risikogruppen fra et udviklingsland?
I EU og USA forventer man at gå i gang med at vaccinere mod corona omkring årsskiftet. Det indebærer store logistiske udfordringer og vanskelige politiske beslutninger på både nationalt og globalt plan. Foreløbig har de vestlige lande hamstret verdens vacciner. Men hvorfor skal en ung, rask dansker have et skud før en borger i risikogruppen fra et udviklingsland?

Mia Mottelson og Jesse Jacob

28. november 2020

De seneste uger er der kommet godt nyt fra flere af verdens førende vaccineproducenter. Pfizer og Modernas vacciner er ifølge firmaerne selv op til 95 procent effektive. AstraZenecas vaccine, som bygger på en anden metode, er omkring 70 procent effektiv. Ingen af firmaerne har meldt om alvorlige bivirkninger, og i flere vestlige lande, herunder USA og Europa, forventer man at godkende vaccinerne snart og gå i gang med at vaccinere befolkningen allerede i december eller i begyndelsen af næste år. Og torsdag aften præsenterede sundhedsminister Magnus Heunicke (S) strategien for den danske udrulning af vaccinen.

Processen er imponerende, både når det gælder tempoet og vaccinens forventede virkning. Normalt tager det omring ti år at udvikle en effektiv vaccine, og selv om de fleste havde håbet og troet på en hurtig coronavaccine, havde de færreste regnet med, at der ville være flere kandidater klar allerede i år.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Lise Lotte Rahbek
  • Anne Søgaard
  • Thomas Tanghus
Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek, Anne Søgaard og Thomas Tanghus anbefalede denne artikel

Kommentarer

De rige lande vil nu bruge så mange milliarder på en vaccine for en sygdom som kun er farlig for folk over 80. I stedet for at bruge pengene på flere hospitalssenge og flere læger. I 2009 fik de svindlet 42 mia ud af landene, masser af mennesker blev syge og døde af vaccinerne. Alt er dokumenteret og intet er lært. I dag er journalistikken så dårlig at avisen Information klapper af bedrageriet og alle de mennesker der vil blive syge, vil ingen erstatning få for ingen kan retsforfølges for den her kæmpe skandale. Bonusinfo: 50.000 internationale virusforskere og læger har skrevet under på at det er vanvid det der foregår nu, men censuren er så stærk at selv avisen Information fortier det!

Klaus Schwab, Thomas Andersen og Ture Nilsson anbefalede denne kommentar

Nyboe - venligst dokumenter dine påstande.

Erik Nielsen, Nikolaj Ambjørn, Steen K Petersen, Lasse Schmidt, Viggo Okholm, Birte Pedersen, John Andersen, Eva Schwanenflügel, Claus Nielsen, René Arestrup, Mogens Holme, susanne christensen, Gitte Loeyche, Jan Weber Fritsbøger og Niki Dan Berthelsen anbefalede denne kommentar

Jeg savner en masse information om corona. Virker lockdown egenligt. (Tal før/efter lockdown viser ikke klar tendens). Hvad skete der med den russiske vaccine? Hvorfor er døde pr million i Danmark og Palæstina ens (Palæstina har højere befolkningstæthed og er fattigere. Måske fordi befolkningen er yngre).
Tilsvarende er Pakistan dødstal under Danmarks. Hvad sker der med minkfarme i andre lande?

Niki Dan Berthelsen

Det er interessant at en vaccine ikke giver ubetinget immunitet. Det er nyt for mig.
Og det er interessant at vi nok aldrig kommer til at slippe helt af med Corona.

Så verden bliver ikke som før Corona.

"Normalt tager det omring ti år at udvikle en effektiv vaccine"

"Heldigvis" er det de mest corona sårbare, som bliver skubbet helt ud til fronten og for denne vaccine først. Så kan vi andre jo lige se tiden an - To fluer med et smæk.

Mærsk aktien er i øvrigt taget på himmelflugt med udsigten til at skulle transportere milliarder af vaccine portioner verden rundt.

Scenarie: Næste stop .... den mutationspotente og artsspringende COVID-19 breder sig i de industrielle danske svinebesætninger (6 ud af 18 testede svin i Canada var bærere af COVID-19 virus). Svinestaldene er godt lukket for omgivelserne, men der skal trods alt (smittede) mennesker ind og passe dem! Svinene er fysiologisk set meget tæt beslægtet med mennesker, så hvorfor ikke?
Vil myndighederne/politikerne ikke screene svinebesætningerne, for “hvad man ikke ved, har man ikke ondt af”, altså indtil vi får ondt af det?
Jeg forespurgte FVST 2. Oktober om mulig smittespreding via måger, fik et belærende afvisende svar 16. Oktober, og 8 dage senere konstaterede forskere på universitetet at de faktisk bar smitten på sig. Mine efterfølgende spørgsmål om aerosolspredning og spredning via 6mikroskopiske støvpartikler, hvis piggede overfladestruktur har god vedhæftningsevne, sendte jeg til Informations journalister, i håb om at de har bedre adgang til myndighederne og politikerne.
Jeg håber inderligt vaccinerne bliver udbredt inden vi får et scenarie, hvor svinelobbyisterne får lige så stor indflydelse på afvejningen mellem erhverv og folkesundhed, som minklobbyisterne har haft.
Jeg cykler iøvrigt, ud fra et privat “forsigtighedsprincip”, stadig langt udenom de mange nu tomme? minkstalde i vores område. Det tilsiger min almindelige sunde fornuft mig at gøre, ud fra min baggrund som landmand og senere naturfagslærere.
Jeg tror og håber at vi som befolkning igennem pandemien, lærer at blive bedre til at udholde og behovsudsætte i forhold til det naturgivne grundlag, men kan godt blive i tvivl, når så mange “klynker”. Måske er det bare fordi de “klynker” højest, at det virker som om de er mange?
Hilsen fra en familie, som har levet i næsten isolation i 9 måneder og vi nyder iøvrigt al den tid vi har :-)
Scenarie 2: Næste stop .... eksponentielle klimaforandringer. Lad os håbe vi får lært lektien her under pandemien? ........ fortsættelse følger ...

Erik Nielsen, Flemming Kjeldstrup, John Andersen, Mogens Holme, Erik Winberg og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

Har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen godkendt prisen?

Og hvad mener UAFHÆNGIGE læger om virkning og bivirkninger?

Det er da en dejlig nyhed, at vaccinen er lige på trapperne.

Men læser man især udenlandske nyheder, er det også lidt underligt, for her ser det lidt anderledes ud. Og for blot 3 dage siden oplyste en af de store aktører, Pfizer Inc., at de forventede at kunne begynde at producere til sommer 2021. Samt at der var solgt så store mængder til 22% af jordens befolkning, at der, med en forceret produktion, ville gå 6 år med at producere, det der var bestilt.

Og mange lande - herunder Forbundsrepublikken, forventer da også at de nuværende restriktioner vil fortsætte hele foråret.

Tja, en mand på månen på mindre end 10år eller 35000 kampvogne(T-34-85) på bare 4år. Bare 2 eksempler på hvad mennesket kan når ilden under numsen bliver motiverende nok.
@Michael Friis, personligt vil jeg i første omgang holde mig til lande der har "mindst ringe" styr på deres befolkning og data. Norge, Danmark, Sverige, Island og Finland er gode kandidater men listen kan udvides.
@Niki Dan Bertelsen, det er lidt mere nuanceret end som så. Som eksempel, ud af de 8 personer i vaccine gruppen i pfizer studiet der fik Covid-19 var ingen indlagte. Dermed ikke sagt at man er garanteret imod indlæggelse, men, der er gode grunde til at tro en vaccine stadig kan give resistenthed.
Derudover så er dette studie:
https://mbio.asm.org/content/11/6/e02628-20
Også en potentiel rigtig go nyhed samt en potentiel forklaring på den meget skæve-alders profil som Covid-19 har. Studiet er dog på "korrelations" niveau, så, det er ingen etableret sandhed endnu. Implikationenen er muligheden for at kraftig reducere Covid-19s belastning på sygehusvæsenet ved brug af en gennemtestet og alm. eksisterende vaccine(MFR). Håbet er lysegrønt :-)

@Michael Friis

"Virker lockdown egenligt"

Covid-19 pandemien fungerer således:

Smittede personer overfører virus til ikke-smittede. For at dette kan lade sig gøre kræver det en kontakt mellem en smitte og en ikke-smittet.

Hver gang der sker en kontakt mellem en smittet og en ikke-smittet er der en given sandsynlighed for at virus overføres.

Udviklingen af pandemien er derfor styret af antallet af kontakter ganget med sandsynligheden for overførsel af virus pr kontakt. Et eksempel:

Lad os arbitrært sige at der forekommer 1000 kontakter og at sandsynligheden for overførsel af smitte pr kontakt er 10%. Så vil antallet af kontakter resultere i 1000 x 0,1 = 100 nye smittede.

Hvis man vil reducere smitte så kan man gøre det enten ved at nedbringe antallet af kontakter eller sandsynligheden for overførsel af virus ved en kontakt. Hvis man f.eks. reducerer antallet af kontakter i eksemplet ovenfor til 500 i stedet for 1000, så vil resultatet, alt andet lige, kun være 50 smittede.

Retorisk: Tror du at nedlukning virker? Tror du den reducerer antallet af kontakter mellem smittede og ikke-smittede?

Det interessante at bemærke her er at hvis befolkningen opfører sig ansvarligt, bærer maske, vasker hænder osv. så vil det nedbringe sandsynligheden for overførsel af smitte pr kontakt. Derved nedbringes antallet af nye smittede, og fordi antallet af nye smittede er et produkt af antallet af kontakter og sandsynligheden for overførsel ved kontakt, så er pointen meget simpel:

Jo mere ansvarligt folk opfører sig, jo mindre er det nødvendigt at reducere antallet af kontakter vha. nedlukning. Hvis folk opfører sig uansvarligt, så øges sandsynligheden for smitte ved en kontakt, og dermed er man nødt til at nedbringe antallet af kontakter, f.eks. via nedlukning.

Anne-Marie Krogsbøll, Steen K Petersen, Carsten Munk, Viggo Okholm, Henning Kjær, Emil Davidsen, Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, Claus Nielsen, Per Langholz og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Hvorfor al den tam-tam om vaccine lige nu, hvor de mange vestlige kandidater tydeligvis mangler et godt stykke i at kunne dokumentere virkning, sikkerhed og grundlæggende håndterlighed.?
Svaret er: Sputnik V. Link: https://sputnikvaccine.com/about-vaccine/ I Kina hedder den Sinovac, og den er stadig i fase III afprøvning. Sputnik V er igennem fase III med en virkningsgrad på 90% og ingen svære bivirkninger. Den rulles ud i over 30 af verdens lande, herunder såmænd Israel.
Hvad (og her bandede han) laver den vestlige, korporative presse og dens mange vågne (?) journalister?

Houmøller. Desvære nej. Milliarder af vaccine glas fylder lige lidt for meget til fly.

Desuden. Mærsk ejer jo ikke længere et flyselskab som i de gode gamle dage. Så det vil jo ikke være godt for Mærsk aktie kursen om nogen begyndte at flyve vaccinen rundt.

Vi taler om over 3 millioner kubikmeter pakket vaccine pr. milliard portion. En 40 fods skibscontainer rummer godt 76 kubikmeter. Det giver så godt 40.000 40 fods skibs containere pr. milliard portion vaccine.

Det kan godt blive en udfordring at proppe ombord på fly ;-)