Interview
Læsetid: 2 min.

Demonstrant: »Det er svært at være kvinde i Polen«

De seneste uger har tusindvis af demonstranter været på gaden, efter at forfatningsdomstolen i Polen besluttede at stramme landets i forvejen restriktive abortlovgivning, så abort af misdannede fostre fremover vil være ulovligt. Skærpelsen skulle være trådt i kraft i mandags, men senest har den polske regering valgt at udskyde lovens implementering. Vi har talt med en af demonstranterne, Matylda Tamborska
»Uanset hvad kan man stadig tage til abortklinikker uden for Polens grænser. Men det har været opløftende at se, hvor mange unge mennesker der er med på gaden,« siger Matylda Tamborska. Her demonstreres der i Warszawa.

»Uanset hvad kan man stadig tage til abortklinikker uden for Polens grænser. Men det har været opløftende at se, hvor mange unge mennesker der er med på gaden,« siger Matylda Tamborska. Her demonstreres der i Warszawa.

Michal Busko/SIPA/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
7. november 2020

– Hvorfor demonstrerer du?

»Jeg blev virkelig rasende, da jeg hørte om den seneste stramning af lovgivningen, men det her er ikke kun protester mod selve abortlovgivningen. Det er også mod, hvor meget indflydelse den katolske kirke har i polsk politik, fordi det betyder, at der nogle gange bliver truffet de her beslutninger, som er dybt latterlige og undertrykker den individuelle frihed og kvinders rettigheder. Selv nogle af dem, der er konservative og normalt er tilhængere af kirkens indflydelse, synes, at det her er for meget.«

Blå bog 

  • Matylda Tamborska
  • 28 år
  • Bachelor i historie ved University of Warsaw
  • Ansat i en kommunikationsvirksomhed
  • Bor i Warszawa
  • Har for nylig meldt sig ind i venstrefløjspartiet Razem som reaktion på regeringens behandling af LGBT-miljøet i Polen

– Regeringen har senest meddelt, at de har brug for mere tid til at drøfte afgørelsen fra højesteret. Hvad tror du, det er et udtryk for?

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Graffiti på kirkens mure, protester under messen og vrede verbale sammenstød med præster. Katolske kirker er blevet en ny slagmark i kampen for retten til abort i Polen.

Protester mod kirken er uden fortilfælde i det traditionelt katolske land, og har foranlediget alvorlige regeringsadvarsler og mobilisering af højreekstreme grupper.

Revolutionær iver blussede op efter en række skandaler, der involverede præster anklages for seksuelt misbrug, samt deres kampagne mod de såkaldte "LGBT-ideologier".

"Der skal flere vandløb til at danne en flod," siger Adam Szostkiewicz, der er forfatter og kommentator omkring religiøse forhold til AFP. Medens Vatikanet bløder op på moralske traditioner, anses den katolske kirke i Poland "ikke længere som en religiøs institution, men som en kilde til politisk magt og indflydelse," sagde han.

En aktuel meningsmåling viste, at 66% af polakkerne misbilliger domstolens afgørelse, og 69% støtter en folkeafstemning om abort.

Og i denne situation bløder parlamentet altså op, og trækker sit abortforbuds-forslag tilbage til nærmere diskussion. Medens retsafgørelsen støttes af det herskende populistiske og ultra-katolske lov- og retfærdighedsparti (PiS), der er rasende..

Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Christel Gruner-Olesen, David Zennaro, Nike Forsander Lorentsen og ingemaje lange anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

Og midt hjerte er med de polske kvinder, ligesom mange danske kvinder og mænd.