Interview
Læsetid: 2 min.

Demonstrant: »Det er svært at være kvinde i Polen«

De seneste uger har tusindvis af demonstranter været på gaden, efter at forfatningsdomstolen i Polen besluttede at stramme landets i forvejen restriktive abortlovgivning, så abort af misdannede fostre fremover vil være ulovligt. Skærpelsen skulle være trådt i kraft i mandags, men senest har den polske regering valgt at udskyde lovens implementering. Vi har talt med en af demonstranterne, Matylda Tamborska
»Uanset hvad kan man stadig tage til abortklinikker uden for Polens grænser. Men det har været opløftende at se, hvor mange unge mennesker der er med på gaden,« siger Matylda Tamborska. Her demonstreres der i Warszawa.

»Uanset hvad kan man stadig tage til abortklinikker uden for Polens grænser. Men det har været opløftende at se, hvor mange unge mennesker der er med på gaden,« siger Matylda Tamborska. Her demonstreres der i Warszawa.

Michal Busko/SIPA/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
7. november 2020

– Hvorfor demonstrerer du?

»Jeg blev virkelig rasende, da jeg hørte om den seneste stramning af lovgivningen, men det her er ikke kun protester mod selve abortlovgivningen. Det er også mod, hvor meget indflydelse den katolske kirke har i polsk politik, fordi det betyder, at der nogle gange bliver truffet de her beslutninger, som er dybt latterlige og undertrykker den individuelle frihed og kvinders rettigheder. Selv nogle af dem, der er konservative og normalt er tilhængere af kirkens indflydelse, synes, at det her er for meget.«

Blå bog 

  • Matylda Tamborska
  • 28 år
  • Bachelor i historie ved University of Warsaw
  • Ansat i en kommunikationsvirksomhed
  • Bor i Warszawa
  • Har for nylig meldt sig ind i venstrefløjspartiet Razem som reaktion på regeringens behandling af LGBT-miljøet i Polen

– Regeringen har senest meddelt, at de har brug for mere tid til at drøfte afgørelsen fra højesteret. Hvad tror du, det er et udtryk for?

»Jeg tror, de er meget overraskede over at se de her store protester, men jeg tror mest af alt, at de tager en pause for at prøve at finde en løsning, der imødekommer den konservative del af befolkningen, men som samtidig får det til at se ud, som om de har taget sig af problemet uden egentlig at have gjort noget, så de i stedet lægger det hele lidt på køl.«

– Hvad er dit eget forhold til abort?

»Jeg har ikke selv fået en abort, men jeg har nogle veninder, der tidligere har besluttet sig for at afbryde deres graviditet, men ikke kunne få tilladelse til det. Det har været hårdt at være vidne til, at de måtte gøre det ved at skaffe telefonnumre på klinikker (i udlandet, red.) for at få tilsendt piller. Og

Matylda Tamborska.

Matylda Tamborska.

Privatfoto
at se dem vente og stresse over, om pakken ville blive tilbageholdt eller forsinket. Det er svært at være kvinde i Polen, og der er ikke nogen, der fortjener at blive behandlet på den måde.«

– Hvordan ser fremtiden ud for polske kvinder?

»Ja ... Det er et godt spørgsmål. Uanset hvad kan man stadig tage til abortklinikker uden for Polens grænser. Men det har været opløftende at se, hvor mange unge mennesker der er med på gaden og langsomt begynder at engagere sig i polsk politik, så de måske kan få indflydelse og gøre op med de gamle hvide mænds klub, der sidder i regeringen lige nu.« 

»Så jeg håber, demonstrationerne vil føre til en mere strukturel ændring. Men det er desværre mere bare et håb og ikke så meget udtryk for, hvad jeg rent faktisk tror, der kommer til at ske.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Nike Forsander Lorentsen

Og midt hjerte er med de polske kvinder, ligesom mange danske kvinder og mænd.