Derfor tabte Donald Trump

Havde Trump regeret USA efter det program, han stillede op på i 2016 – som økonomisk populist – var han sandsynligvis blevet genvalgt. Præsidenten tabte ikke valget, fordi han ændrede Det Republikanske Parti for meget. Han tabte, fordi han ændrede det for lidt
En Trump-støtte holder på formerne en af de sidste dage inden valget i Houston, Texas. Når Trump endte med at tabe så mange arbejderklassevælgere, skyldes det formentligt, at han ikke frigjorde sig fra den republikanske ortodoksi på det økonomiske område.

En Trump-støtte holder på formerne en af de sidste dage inden valget i Houston, Texas. Når Trump endte med at tabe så mange arbejderklassevælgere, skyldes det formentligt, at han ikke frigjorde sig fra den republikanske ortodoksi på det økonomiske område.

Moderne Tider
14. november 2020

Det første kim til Donald Trumps valgnederlag kan spores tilbage til den tidlige sommer i 2016, hvor Trump slog en fatal handel af med sit eget parti. Den juni kom Paul Ryan, den republikanske formand for Repræsentanternes Hus – som ellers havde afvist at støtte Trump som partiets præsidentkandidat – omsider på andre tanker. Sådan så det i al fald ud. »Med formand Ryans usle kapitulation er det nu officielt: GOP (republikanerne, red.) er nu blevet Trumps parti,« erklærede en demokratisk partitalsmand.

Men det var ikke helt rigtigt. For Ryan havde ikke hejst noget hvidt flag; han havde lavet et politisk sats. »Jeg stemmer for @realDonaldTrump,« skrev han på Twitter, fordi »jeg har tiltro til, at han kan omsætte vores republikanske mærkesager i Huset til love.«

Ryan satsede på, at hvis han købte Trumps racisme og autoritære tilbøjeligheder, så ville Trump til gengæld gennemføre hans økonomiske vision. For Ryan og for hans ideologiske allierede – som har viet deres karrierer til at skrotte USA’s sociale sikkerhedsnet – gav satsningen bonus. Men i sidste ende kom den også til at koste Trump en ny præsidentperiode.

Moderate Trump

Under valgkampen i 2016 sagde Trump ikke til amerikanerne, at han havde overtaget Ryans agenda om at tage fra de fattige og give til de rige.

Tværtimod svor han, at han ikke ville skære ned på de eksisterende sociale ordninger, hverken på Social Security, Medicare eller Medicaid. Trump ville forhøje mindstelønnen. Han ville gøre op med Wall Streets fordelagtige rentefradragsordninger. Og på valgnatten lovede han i sin sejrstale, at han ville »genopbygge vores motorveje, broer, tunneler, lufthavne, skoler, hospitaler.«

Det var til dels på grund af løfter som disse, at amerikanerne ifølge meningsmålinger så Trump som den mest moderate kandidat, republikanerne havde stillet med siden 1972.

Det, Trump lovede sine kernevælgere, var autoritær nationalisme kombineret med økonomisk populisme. Den opskrift har vist sig stærkt populær i andre lande.

I 2019 vandt Polens xenofobiske og homofobiske Lov- og Retfærdighedsparti en markant valgsejr, i vid udstrækning på grund af sine uhyre populære udbetalinger til polske familier, som ifølge Verdensbanken har reduceret børnefattigdommen drastisk. Lov- og Retfærdighedspartiets tilslutning er dog siden dalet noget, efter at mange polakker gjorde oprør mod dets drakoniske bestræbelser på helt at forbyde abort.

I Ungarn har Viktor Orbán iværksat et New Deal-lignende program med offentlige anlægsarbejder, der har givet hundredtusindvis af ungarere offentlige job.

Og i Brasilien har endnu en Trump-allieret, Jair Bolsonaro, præsteret at øge sine popularitetstal – især blandt fattige brasilianere – ved at polstre dem med statslige støtteydelser under pandemien.

Disse autokrater griber naturligvis i høj grad til undertrykkelse og propagandaløgne for at afstive deres styre. Men selv kommentatorer, der er bevidste om deres autoritære metoder, indrømmer, at deres økonomiske politik nyder betydelig folkelig støtte.

Brudte løfter

Modsat disse andre populistledere har Trump blæst på sine kampagneløfter og i stedet stået for en stærkt antipopulistisk økonomisk dagsorden. En gallupmåling fra januar 2017, samme måned hvor Trump blev indsat som præsident, viste, at de fleste amerikanerne betragtede opgraderingen af den amerikanske infrastruktur som hans vigtigste kampagneløfte.

Siden har en tidligere Trump-embedsmand udtalt til The Washington Post, at Det Hvide Hus aldrig seriøst overvejede at gøre infrastruktur til det øverste punkt på dagsordenen, for »Paul Ryan og hans gutter har ventet i 30 år på at få denne ene chance i livet til at gennemføre store skattelettelser. Og den lader de ikke gå fra sig«.

I 2017, efter at Ryan og Senatets majoritetsleder Mitch McConnell havde gelejdet en reformpakke med skattelettelser gennem Kongressen, tøvede Trump da heller ikke med at forsyne loven med sin underskrift, selv om den – ifølge politologerne Jacob Hackers og Paul Piersons nyligt udkomne bog Let Them Eat Tweets – er den næstmest upopulære af samtlige større lovpakker vedtaget i de sidste 25 år.

Og da Trumps Hvide Hus omsider spillede ud med et lovforslag om ny infrastruktur, stejlede Kongressens republikanere angiveligt over både omkostningsniveauet og udsigten til, at det ville forøge budgetunderskuddet. Planen blev straks efter lagt på hylden.

Det andet store initiativ i Kongressen i Trumps første år var forsøget på at annullere Obamacare – en bestræbelse, som ifølge Hacker og Pierson var det mest upopulære større lovinitiativ i et kvart århundrede. Ifølge en meningsmåling blev det republikanske forslag kun støttet af 17 procent af amerikanerne. Ikke desto mindre støttede Trump det også.

Men Trumps mest selvdestruktive underkastelse i forhold til Kongressens republikanere kom så sent som i dette efterår.

I sidste måned, da det demokratisk-kontrollerede Repræsentanternes Hus havde vedtaget et forslag om en coronahjælpepakke til 2.200 milliarder dollar, stillede Trumps finansminister et modforslag til en værdi af 1.800 milliarder dollar, som skulle omfatte udbetalinger på 1.200 dollar til alle borgere, højere arbejdsløshedsunderstøttelse samt støtte til skrantende virksomheder.

Da Trump udtalte, at han gerne »ville gå højere op«, så Det Hvide Hus og demokraterne i Kongressen ud til at være tæt på at kunne nå en aftale. Men så greb Senatets flertalsleder, Mitch McConnell, ind. Han erklærede, at Senatet ikke engang ville sætte en hjælpepakke af den størrelse til afstemning.

Herefter lod Trump forhandlingerne kollapse, selv om en meningsmåling i The New York Times viste, at over 70 procent af amerikanerne – herunder et klart flertal af republikanerne – var tilhængere af en ny hjælpepakke på 2.000 milliarder dollar. En måling fra Pew Research viste, at forslaget om pakken navnligt var populært blandt republikanske vælgere i de lavere indkomstgrupper.

Tabte arbejdere

Hvorfor endte Trump, der ofte bliver fremstillet som en hersker over sit eget parti, med at give efter for det republikanske senatsflertal? Formentlig af den samme grund, som når han giver efter over for udenlandske ledere: Fordi han mangler viden og selvdisciplin til at udforme en vellykket forhandlingsstrategi.

At overvinde den indlejrede fjendtlighed over for det sociale sikkerhedsnet blandt republikanere i Kongressen ville kræve en langt større indsats og taktisk talent. Som Harvard-politologen Pippa Norris har påvist med støtte i data fra Global Party Survey, er Det Republikanske Parti langt mere hårdnakket modstander af udgifter til velfærd end kulturkonservative og sågar højreekstreme partier i andre lande. De autoritære populister i Polen og Ungarn behøver ikke at udkæmpe kampe med Koch-brødrene, der bruger store summer på at gøre republikansk indenrigspolitik sikker for plutokratiet.

Selv en republikansk præsident, der helhjertet ville gå ind for økonomisk populisme, ville få svært ved at finde ligesindede til sin administration, da der knap findes konservative tænketanke eller interesseorganisationer, der arbejder for højere beskatning eller højere udgifter til sundhedssektoren.

Men Trump gjorde end ikke forsøget. Resultatet blev, at nogle af hans vigtigste indenrigspolitiske rådgivere – fra vicepræsident Mike Pence til tidligere stabschef Mick Mulvaney og sundhedsminister Tom Price – blev rekrutteret fra kredsen af Ryans forbundsfæller blandt de republikanske medlemmer af Repræsentanternes Hus.

I de over fire år, der er gået, siden Ryan foretog sin satsning, har den vist sig at være indbringende. Trump-administrationen har omfordelt rigdom opad på endnu mere aggressiv vis, end selv Ronald Reagan og George W. Bush gjorde. Men for Trump blev de politiske konsekvenser skæbnesvangre.

Da han gik ind i politik, så flere amerikanere ham som ideologisk ’moderat’ snarere end som ’meget konservativ’. I sidste måned var der 15 procentpoint flere, der så ham som ’meget konservativ’ end som ’moderat’. Denne forskydning kan selvfølgelig til dels skyldes Trumps brutale og hadske retorik. Men hans retorik var mindst lige så brutal og hadsk for fire år siden. Faktisk var hans angreb på mexicansk-amerikanere og muslimer endnu hårdere i 2016, end de har været i år.

Sandsynligvis bunder den nye opfattelse af Trump som mere ideologisk ekstrem i høj grad i hans omfavnelse af en økonomisk dagsorden, som de fleste fattige og arbejderklasse-amerikanere hader. I 2016 fik Trump ifølge exit polls ti procentpoint færre stemmer end sin modkandidat blandt vælgere, der tjente under 50.000 dollar. I år var det tal vokset til 15 procentpoint. I 2016 vandt Trump vælgere, der tjente mellem 50.000 og 100.000 dollar, med fire procentpoint; i år tabte han dem med 13 procentpoint.

Blandt de rigeste amerikanere – dem, der tjener over 100.000 dollar – forbedrede Trump sin sejrsmargin væsentligt i forhold til 2016. Men i blue collar-America (blandt arbejderklassevælgere, red.) smuldrede hans støtte. Dette skift kan selvfølgelig til dels skyldes Trumps modstander, men det skyldes i høj grad også Trump selv. Med handelspolitikken som en mulig undtagelse viste han sig ingenlunde at være den økonomiske populist, han lovede at være, da han trådte ind på scenen i 2016.

Høflige, men radikale

I årevis har kommentatorer spekuleret på, hvornår det republikanske parti dog vil vende tilbage til normaltilstanden. Med ’normal’ mener de i reglen ’mere civiliseret’, ’ikke åbenlyst racistisk’, ’ikke åbenlyst fjendtlig over for retsstatsprincipper’. Med andre ord Det Republikanske Parti, som vi kender det fra politikere som Paul Ryan (der trak sig fra politik i 2018, red.). Men Det Republikanske Parti har, trods al sin tidligere angivelige høflighed, i årtier stået for politikker, der truer mange amerikanere på deres trivsel og økonomiske overlevelse.

For fire år siden vandt Trump til dels præsidentvalget, fordi han lovede at bringe alle disse angreb til ophør. Men i stedet eskalerede han dem, selv under den værste økonomiske tilbagegang siden Depressionen.

Donald Trump tabte ikke valget, fordi han ændrede Det Republikanske Parti for meget. Han tabte, fordi han ændrede det for lidt.

Peter Beinart er kommentator for The New York Times, redaktør ved magasinet Jewish Currents og professor ved Newmark School of Journalism, City University of New York.

Først udgivet i The New York Review of Books Daily. Copyright © 2020 Peter Beinart.

Oversat af Niels Ivar Larsen.

Præsidentvalg 2020 – kampen om USA

Én ting er republikanerne og demokraterne enige om. Præsidentvalget 2020 handler om to radikalt forskellige opfattelser af Amerika.

Og valget vindes af dem, der kan gøre deres vælgere så bange for enten trumpismen eller den radikale venstrefløj, at de stemmer den 3. november. Biden fører i målingerne, men Trump er blevet undervurderet før. Spørgsmålet er, om han kan overraske igen.

Men præsidentvalget er ikke kun meningsmålinger og kapløb om magten. Følg vores valgdækning her.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Trump tabte pga Covid-19 og hans tåbelige håndtering af den. Ellers havde han vundet. Alt andet er detaljer.

Trump's nederlag kan vel opsummeres i følgende:
1) Han indfriede for få valgløfter (herunder nærmest ingen af de folkeligt populære (slut med krigene, medicare for all, genopbygningen af infrastrukturen, opgør med frihandelszoner, højere mindsteløn)).
2) En mildest talt inkompetent og utilregnelig håndtering af Corona-pandemien - herunder dennes annullering af amerikansk, finansøkonomisk fremgang).
3) Biden-kampagnens høje mobilisering af ældre vælgere, subsidiært relativt høje mobilisering af unge ditto.

Alvin Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Bruhn Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Jørgen Mathiasen anbefalede denne kommentar
Kristian Jensen

Nå, så starter kampen om at eje fortællingen om hvilken politik flertallet foretrækker.

"Make America Great Again"

Ja, det lyder da godt. Men i realiteten er det meningsløs. I de seneste 4 år har Trump fyldt det politiske luftrum over USA med luftkasteller og lagt en masse importtold på særlig kinesiske vare og tjenesteydelser. Ligesom han har trukket USA af ud af en vigtig handelsaftale med en lang række asiatiske lande, samt Australien og New Zealand. En handelaftale, som omhandler ca. 30% af verdens økonomi. En aftale, som netop i disse dage er blevet ratificeret og som nu snarligt træder i kraft. Men altså uden USA.

Jo, det skal gøre USA great again, at isolere USA fra resten af verden. Men det kommer ikke til at stoppe et frembrusende Kina på nogen måder. Præcis ligesom USA's enorme militære apparat intet kan stille op mod et målfast Kina.

Trump's "Make America Great Again" er en illusion. Og det er nok gået op for en del af dem, som begejstret stemte på ham i 2016.

Udsagnet om, at Trump tabte fordi han ikke fik styr nok på det republikanske Parti må forblive lidt hypotetisk. Det kan ikke efterprøves eftersom han nu rent faktisk har tabt valget i USA.

Et par måneder tilbage kunne man læse en artikel her på avisen, hvoraf det fremgik, at Trumps "America first" og den handelskrig som der var linet op til med Kina også havde bagsider. Mange industriarbejdspladser var på trods af det lovede ikke vendt tilbage til USAs rustbælte. Farmere i midt vesten kunne ikke længere afsætte sojabønner til Kina etc. Helt som forventeligt er der ikke kun fordele ved en protektionistisk politik.

De skattelettelser som blev gennemført kom i stor udstrækning kun de rigeste til gode, og samtidig forøgede skattelettelserne det budgetunderskud, som statsligt gør sig gældende i USA. Så i det var i nogen udstrækning stimulering af økonomien for lånte penge.

Det er naturligvis Trumps håndtering af Corona krisen der sætter hovedet på sømmet mht. det valgnederlag, som han nu må indkassere

Men det var jo ikke fordi der ikke var kritik af Trump inden Coronakrisen, og der er jo sket mange andre ting sideløbende med pandemien, som har sat kritikken af Trump i relief. F.eks. var der drabet på Floyd og black lives matter i løbet af sommeren

Der har også været en bevægelse mod sexisme og #metoo over de seneste par år.

Så helt evident har der været mange andre dagsordner sideordnet med Trumps politik.

Det er muligt, at Trump kunne have vundet valget, hvis det ikke var for Corona. Men han var vel fra start en præsident som halvdelen af befolkningen betragtede som awful fra dag 1 i embedet.

Så jeg synes det er lidt meget, at konkludere som artiklen gør her, at havde han blot været endnu mere "Trump" og havde måttet rette lidt mindre ind efter republikanerne, så havde han måske også vundet valget.

Det var sgu meget nok, at han vandt valget i 2016 i første omgang - og det gjorde han vel heller ikke set i forhold til popular votes.

Han har vel i fulde mål levet op til, at være hvad nogle vælgere ville opfatte som awful i den periode han har haft. At han i det hele taget er sluppet af sted med så mange løgne må undre. Han er gået i lag med en kritisk presse, og er langt hen ad vejen sluppet afsted med det. Han er endog sluppet helskindet igennem en rigsretssag grundet republikanernes vilje til, at frede ham. Så på sæt og vis kan man synes, at han har haft rigeligt greb om det republikanske parti - et parti som endnu end ikke fodslæbende har anerkendt Bidens valgsejr, hvilket vel historisk set er uhørt.

Alvin Jensen, Torben Bruhn Andersen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

USMCA-aftalen begunstiger da kun USA, på de andres bekostning/ved øget import fra USA! Den "store" tromlede de "små"!

"Løgnen og bedragets" præsident i Amerika er på vej til at blive skiftet ud med "de tomme flosklers" præsident, og det vil næppe gøre den store forskel.

Amerika som "det store demokratiske forbillede" er blevet en illusion på vej ned, og drømmene i store dele af verden, - Central-, mellem og Sydamerika, Europa, dele af Asien og Australien og New Zealand, skal ikke glæde sig for tidligt.

Det bliver et omrejsende cirkus, i et forsøg på at genoprette meget af det som Trump har ødelagt, men så skal vi næppe forvente meget mere end det fra Biden.

"USMCA-aftalen begunstiger da kun USA, på de andres bekostning/ved øget import fra USA! Den "store" tromlede de "små"!"

Sådan er det også med frihandelsaftalerne; de store private investorer/virksomheder/selskaber tromler de små og spiller arbejdskraften i de implicerede lande ud mod hinanden. Et nydeligt ræs mod en bund, som til enhver, passende lejlighed, kan reformuleres i lyset af markedets krav og såkaldte virkelighed.

Man skulle jo synes, at protektionisme skulle sætte værdiloven ud af kraft i den udstrækning, at den skulle gælde. Så kan man få en en produktion til forsyning af hjemmemarkedet der ikke er videre konkurrencedygtig. Samhandel er ikke et nulsumspil hvor man enten kan tabe eller vinde sådan som Trump synes, at mene. Politisk betyder det også konfrontation hvilket jo historisk har vist sig ikke, at være ufarligt.

Det kunne jo være, at det havde noget på sig, at vi alle blev rigere ved samhandel og globalisering. Det er dog samtidig en af de neoliberale myter, at det er så. Nogle taber nok i sidste ende på globaliseringen, og det er vel også en en del af grunden til opbakningen bag Trump

Men Trump opfører sig i politisk forstand som en regulær bølle og diplomati er noget der bedrives på Twitter. Det er ikke givet, at kun Kina bliver ramt. Det kunne såmænd også hurtigt ramme europæiske interesser. Trump har allerede haft riven ude efter den tyske bilindustri

Næ lad os få en normalisering tilbage tak. Hvem skulle vinde på regulær handelskrig?