Feature
Læsetid: 8 min.

Erdogan og Macron er på kollisionskurs. Men profit kan vise sig vigtigere end profeten

Debatten om Muhammed-tegningerne har ført til et sammenstød mellem Macron og Erdogan. Den ene skildres som personificeringen af Vestens kamp for frihedsrettigheder, den anden som en orientalsk despot. Men konflikten er ikke bare en værdikamp: Den afspejler en geopolitisk strid om, hvem der skal forme Mellemøstens og Nordafrikas fremtid
»Tyrkiet har imperiale tilbøjeligheder,« siger Frankrigs præsident, Emmanuel Macron. »Lad mig sige det, som det er: I er de virkelige fascister. I er et led i nazismens kæde,« lyder det fra Tyrkiets præsident, Recep Erdogan. Redigeret foto.

»Tyrkiet har imperiale tilbøjeligheder,« siger Frankrigs præsident, Emmanuel Macron. »Lad mig sige det, som det er: I er de virkelige fascister. I er et led i nazismens kæde,« lyder det fra Tyrkiets præsident, Recep Erdogan. Redigeret foto.

Ludovic Marin / Ritzau Scanpix

Moderne Tider
7. november 2020

Da 2.700 ton sprængfarlig ammoniumnitrat eksploderede i Beirut i begyndelsen af august og sendte en enorm paddehatsky over den levantiske havneby, gik der ikke mange timer, før den franske præsident, Emmanuel Macron, stod i Résidence des Pins, den franske ambassadørs officielle opholdssted i den libanesiske hovedstad.

I Résidence des Pins – bygget, da Syrien og Libanon var et fransk mandatområde – stod præsident Macron og prædikede for libanesiske politikere om, hvordan de skulle opføre sig, hvis de ville afværge et katastrofalt sammenbrud af deres nation.

Libanons mafiosopolitikere hørte naturligvis ikke efter. Det har de aldrig gjort. I hvert fald har ingen af dem forsøgt at gennemføre de reformer, som Macron belærte dem om.

Men tusind kilometer borte sad en mand i sit palads i det anatolske højland og lyttede til den franske præsident.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Profit er også en slags profet for mange!

Jan Nielsen, Peter Beck-Lauritzen og Jens Juhl Jernsen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

- led i nazismens kæde? Hvad mener Erdogan med det? Erdogan har 200.000 fængslede modstandere af Erdogans Tyrkiet. Svarer nogenlunde til hvad Hitler startede ud med i 33. Så Erdogan, den "kæde" er din egen!
Vestens støtte til YPG, der har tætte relationer til PKK, som står på USA's og EU's terrorliste? Hva'ba'!
Kan nogen stå på en terrorliste og få støtte?
Ligeså, at Frankrig støtter østlibyiske krigsherrer mod den FN og tyrkisk støttede libyiske regering? Hva' ba'!
Har vesten og EU ikke fælles fodslaw eller er der specielle særinteresser der plejes, på EU fællesskabets bekostning? Det duer da ikke!