Kropshår
Læsetid: 11 min.

Efter fire hårløse årtier er de ubarberede kvindekroppe på vej tilbage

Ulækkert, naturligt eller bare privat? Kvinders kropshår vækker stadig debat – for det meste ved blot at være der. En ny generation af kendisser og aktivister på de sociale medier slår lige nu et slag for det ubarberede look. Er det en modedille eller et tegn på en revitaliseret kvindekamp?
Fie Sommer barberer sig ikke længere. Siden 2017 har hun gjort op med de forestillinger om kvindekroppen, som hun og hendes veninder havde i gymnasietiden. Hun har ladet de lyse hår på benene gro og de krøllede hår i armhulerne vokse frit.

Fie Sommer barberer sig ikke længere. Siden 2017 har hun gjort op med de forestillinger om kvindekroppen, som hun og hendes veninder havde i gymnasietiden. Hun har ladet de lyse hår på benene gro og de krøllede hår i armhulerne vokse frit.

Sigrid Nygaard

Moderne Tider
28. november 2020

Om sommeren i gymnasietiden barberede Fie Sommer sine ben hver eneste morgen. For når pigerne mødte i skole, kunne drengene fra årgangen finde på at mærke efter, om deres ben var helt glatte. Og hvis der var den mindste stikken, når hænderne rørte ved benene, fik man at vide, at man var ulækker. Det samme sagde pigerne til hinanden.

»Hvis man ikke havde barberet ben i tre dage, var det helt normalt at sige til sine veninder ’ej, jeg har ben som en mand i dag’, men også at sige det til dem, at de havde det,« siger hun i dag.

Fie Sommer barberer sig ikke længere. Siden 2017 har hun gjort op med de forestillinger om kvindekroppen, som hun og hendes veninder havde i gymnasietiden. Hun har ladet de lyse hår på benene gro, de krøllede hår i armhulerne vokse frit og øvet sig i at tale pænt til sine egne hår.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det bunder jo bare i en misforstået idé om at kvinder barbere sig for mænd og at mænd har opfundet alle skønhedsidealer. Vi får alle et brev af “patriarkatet” med påbud om glatbarbering eller lav status i dating-hierakiet.

Mon Fie Sommer virkelig lader det gro for hende selv eller fordi hun antager at det er noget mænd kan lide og så må det jo være direkte underkastelse at gøre det? Jeg tror det sidste.

Jens Thaarup Nyberg

Well, når stubbene kradser ...

Jeg husker kulturchokket, da jeg kom til USA i begyndelsen af ‘80erne: det var nærmest skamfuldt som kvinde at have hår på benene! Når man så har livskraftige hår, kan det nå et blive til stubbe ved aftenstid. Dertil kommer så risikoen for “skæg-pest”. Hvor skægt er det lige?

David Zennaro, søren ploug, Sabine Behrmann, Mette Johansson, Lillian Larsen, Josephine Kaldan, Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar

Ja, lad os få naturligheden tilbage. Det er smukkest og lettest.
Og lad os samtidig komme af med spartelmasse, farver og grimme kemiske lugte.

Lisbeth Larsen, Naja Kriegbaum Ottens, Jonas Kolodziej, Dorte Haun Nielsen, søren ploug, Erik Winberg, Mette Johansson, Lillian Larsen, Torben Arendal, Søren Nielsen, Flemming Berger, Klaus Lundahl Engelholt, Per Rønne-Nielsen, Ulla Søgaard og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

tjah Lene, man kan undres over hvorfor så mange syge ideer stortrives i USA, og desværre ofte breder sig til resten af verden, og især over hvorfor så få gode ideer trives derovre, for det kan da ikke passe de bare er dumme, min teori er at grådighed er fordummende,
måske skulle reklamer forbydes, det ville jo også gavne klimaet og miljøet, og gøre mennesker mere naturlige.

Lisbeth Larsen, Marianne Nielsen, søren ploug, Torben K L Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Kristian Karlsen, Tom Andreæ, Lillian Larsen, Torben Arendal, Viggo Okholm, Torben Bruhn Andersen, Poul Baad Rasmussen, Birte Pedersen, Torben Kjeldsen, Eva Schwanenflügel og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

Ulla jeg tror det første, hun er bare ikke faldet for hårfjernings-industriens løgne om at hår er ækle, og måske hun faktisk kan lide sig selv som hun er, man har lov at håbe at kvinder ikke er så underdanige som du mener.

Naja Kriegbaum Ottens, søren ploug, Ea Movang, Mette Johansson, Anna Regine Irgens Bromann, Lillian Larsen, Klaus Lundahl Engelholt, Esben Martiny-Bruun, Hanne Ribens, Troels Ken Pedersen og Rikke Nielsen anbefalede denne kommentar

Kvinder og mænd skal barbere sig lige som de lyster,

Alle de der synes at det ene eller det andet er det rigtige er forkert på den. Vælg selv hvad du vil, og lad ikke andre styre dig. Uanset om det er daglig bortfjernelse af enhver antydning af hår eller kultivering af en betragtelig pels.

Naja Kriegbaum Ottens, Steen Bahnsen, John S. Hansen, Jannick Sørensen, Jane Jensen, Niels K. Nielsen, Lillian Larsen, Viggo Okholm, Klaus Lundahl Engelholt, morten andersen, René Arestrup, Erik Fuglsang og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Roel Rademakers

Kommentar ikke nødvendigt.

Lad dog alle selv styre deres behåring efter lyst ..

Man klipper sit hovedhår efter ønske .. man barberer sit skæg efter ønske .. man barberer sin kønsbehåring efter ønske .. man barberer sine ben efter ønske ...

Hvor svært kan det være ??

Naja Kriegbaum Ottens, Steen Bahnsen, Jannick Sørensen, Morten Simonsen, Lillian Larsen, Bent Nørgaard, Viggo Okholm, Rikke Nielsen, morten andersen, René Arestrup, Erik Fuglsang, Henriette Bøhne og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar

Det bliver da spændende at se "speedo" bikini piger til sommer. Sådan naturelt.

I øvrigt er det da heller ikke på tide. Personligt har jeg aldrig brudt mig om barberede damer. Jeg foretrækker dem i fuld flor.

Ea Movang, Torben K L Jensen, Niels K. Nielsen og Klaus Lundahl Engelholt anbefalede denne kommentar

Og hvis damerne så også lige ville skrue parfume forbruget ned til zero, så man kan dufte kvinden i dem igen, så ville den være helt i vinkel.

I dag lugter de stort set alle sammen af kemikalier fra Chanel. Ikke særlig erotisk.

Havde engang i mine unge dage en kæreste fra de varme lande. Hun duftede himmelsk og helt natura.

Steen Bahnsen, søren ploug, Egon Stich, Per Christensen og Klaus Lundahl Engelholt anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Det er vel sørgeligt symptomatisk for et samfund i absolut opløsning, at denne artikel - i skrivende stund - er den mest læste på Information.dk?

Underlægningsmusik: Nero's violinspil...

Morten Balling, Lisbeth Larsen, Steen Bahnsen, Hanne Ribens, Ea Movang, Torbjørn Methmann, Gert Hansen, søren ploug, Erik Winberg, Jens Christian Jensen, Miklôs Tōtfalusi, Flemming Berger, Ture Nilsson, Niels Johannesen, morten andersen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
steen ingvard nielsen

Smuk!
Smukt!

Instagramsiden forløber over nogle år og går fra at være mest fotos af objekter til ene fotos af hendes selv som objekt. Sådan kan man også krybe i skjul.

Sjovt at udtrykket "fuckable", som jo i sin engelske form bliver ret distanceret fra hvad det betyder, er et pigeudtryk, der således beskriver mænds vurdering af... kvinder.

Men mænd bruger det danske ord.

Gustav Alexander

Det er som mand befriende ikke at vokse op med en ideologi, der fortæller os, at vi er undertrykte, hvis vi gerne vil tækkes det modsatte køn. Rigtig mange kvinder kan heller ikke lide at date lave mænd, hvilket man ikke rigtig kan gøre fra eller til for sådan rent biologisk. Har fuldstændig glemt at se det som et organiseret angreb på mænd som køn.

Jeg kan godt nok heller ikke fordrage hår. Det skal næsten være kontroversielt at være så 'gammeldags' på venstrefløjen, men det er da omsonst at benægte sin egen del i samtidens kultur.

Vi danner kollektive forventninger til hinandens kønsllighed baseret på vores seksualitet samt den kultur, vi i fællesskab skaber omkring den. Det kan aldrig være andet end undertrykkende for dem, der ikke passer ind i idealerne. Det har intet med 'patriarki' at gøre - det er blot det faktum, at kollektive idealer altid vil stikke for dem, der ikke opnår dem. Men hvad skal vi gøre ved det? Afskaffe idealer og kulturelle normer? Her er 4. bølge feminismen engageret i et ret naivt projekt. Vi kan ikke afskaffe normernes repressive underside; vi kan kun udskifte de repressive normer med nye repressive normer.

Skal kropsbehåring vinde over hårløshed, så ville det også betyde etableringen af et nyt norm, der erstattede det gamle. Man kan ikke, som 4. bølge feminismen ønsker det, skabe et frit normløst felt, hvor alle individer kan 'realisere sig sev' uden at skele til fællesskabets tanker, fordomme og dogmer. Mennesket er et dyr der lever i og trænger til fællesskab.

Ubarberede kvindekroppe vil reducerer tilfælde af seksuelle krænkelser på arbejdspladser, derudover sætter jeg en tyver på, at hende på billedet kan godt lide mænd som har været i Australien et års tid for, at samle point sammen til en videregående uddannelse.

Torsten Jacobsen tak for din meget præcise kommentar.

Sygeplejersken : Jeg skal lige vide, inden du skal opereres i morgen tidlig, om jeg skal have barbergrejet frem, eller om du er en af de der plukkede høns ?

Hair growing out every hole in me! Zappa vidste allerede i 1968, hvad det handlede om.

Og i øvrigt! Som tidligere fisseslikker (dog uden kjole) var det nu alligevel på et tidspunkt temmelig velkomment ikke altid at skulle pille tre-fire kønshår ud af fortænderne. Siger det bare.

I alle de såkaldte fire hårløse årtier er det med regelmæssige mellemrum blevet forudsagt, at behåringen er på vej tilbage, f.eks. også i nærværende organ for godt seks år siden:

https://www.information.dk/moti/2014/04/bundgarnet-paa-vej-tilbage

Mon ikke vi vil blive præsenteret for dette revolutionerende nye budskab adskillige gange igen i fremtiden?

Det er vist en lukket kreds på venstrefløjen der gerne stiller sig op på instagram og demonstrativt viser armhulehår, fordi du ved.. hvis ingen kunne se det fik man jo ingen opmærksomhed for sit politiske hår-projekt. Og hvis man ikke udstillede det til skue og fortalte folk der ikke har spurgt til det ville man jo bare være en person som alle andre der udlever sit frie valg til at have den kropsbehåring man nu ønsker. Nej det er mest moderne at skrige det fra bakketoppene. “JEG HAR KROPSBEHÅRING OG JEG FORLANGER ROS OG OPMÆRKSOMHED PGA DET!”

Baggrunden for lysten til at barbere sig som kvinde blev også taget op af 'Adam ruins everything':
https://www.google.com/search?q=adam+ruins+everything+body+hair

Til den tidligere fisse-slikker og des lige. Et barberet køn er ligetil. Et behåret er mystisk, vildt og kan endda være skræmmende. Så længe leve mystikken