Klumme
Læsetid: 4 min.

Folket versus valget

Det amerikanske valg har vist os, at Trumps greb om det konservative USA er langt sikrere, end vi håbede. Og prominente skikkelser på højrefløjen er klar til at følge hans eksempel i forsøget på at kortslutte demokratiet i folkets navn
Trods demonstrationer som denne foran et stemmeoptællingssted i Detroit har vi foreløbig ikke set det omfattende kaos i USA’s gader, som nogle frygtede før den 3. november.

Trods demonstrationer som denne foran et stemmeoptællingssted i Detroit har vi foreløbig ikke set det omfattende kaos i USA’s gader, som nogle frygtede før den 3. november.

JEFF KOWALSKY

Moderne Tider
7. november 2020

Det ville være en fantastisk scene, hvis ikke den var sand: En flok oprørte borgere, der samler sig foran et stemmeoptællingssted for at forsvare demokratiet – og råber »stop optællingen«. Opildnet af deres præsident, der har fastslået, at valget er ved at blive stjålet, og at optællingen af stemmer i vigtige svingstater må ophøre.

I kampen for demokratiet må den demokratiske proces kortsluttes. På en måde er det en naturlig og umiskendeligt trumpsk kulmination på de seneste fire år: Den mistillid til institutionerne, som præsidenten ikke har skabt, men flittigt har næret, måtte i sidste ende også brede sig til selve valgprocessen, demokratiets mest basale forudsætning. Hvis ’den dybe stat’ konstant modarbejdede ham i hans tid ved magten, hvorfor skulle modstanderne da ikke også prøve at hindre ham i at genvinde den?

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her