Klumme
Læsetid: 2 min.

Den franske osteskole: Sainte-Maure de Touraine har strået som signatur

Vi har talt om både køer og får, og nu er turen kommet til den prægtige ged, som står bag den kridhvide Sainte-Maure de Touraine, som kendes på strået, der går lige gennem ostens hjerte
Vi har talt om både køer og får, og nu er turen kommet til den prægtige ged, som står bag den kridhvide Sainte-Maure de Touraine, som kendes på strået, der går lige gennem ostens hjerte

Sara Houmann Mortensen

Moderne Tider
14. november 2020

Turen er kommet til en rigtig fransk chèvre – et ord, der i øvrigt både betyder ged og gedeost – og de fleste franske gedeoste kommer fra det vestlige Frankrig fra regionerne Centre, Pays de la Loire og Poitou-Charentes. Årsagen findes måske i historien.

Det fortælles i hvert fald, at gederne kom til Frankrig sammen med den arabiske folkevandring, som brat blev stoppet ved et slag i år 732 ved Poitiers, hvor mange mauretanske mænd omkom. Enkerne slog sig derefter ned i området med deres geder og lærte de lokale at lave gedeoste.

Gedeoste er kendetegnet på deres kridhvide farve. Det skyldes, at gederne omsætter betakaroten, et naturligt farvestof fra for eksempel græs, til A-vitamin, og i den proces forsvinder altså al farve.

I dag er Sainte-Maure blevet en fællesbetegnelse for franske gedeoste formet som en rulle, men kun Sainte-Maure de Touraine er oprindelsesbeskyttet (AOP).

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her