Baggrund
Læsetid: 6 min.

De Gule Veste to år: Praktiske visioner for fremtidens demokrati

I dag kan De Gule Veste i Frankrig fejre toårsjubilæum. Hvor står aktivisterne i dag, og hvor stor gennemslagskraft har de haft? Vi gør status over bevægelsen, der i 2018 fik jorden til at ryste under Macron
Over hele Frankrig er der i De Gule Vestes regi etableret fællesskaber, der organiserer børnehaver, fællesspisning, kvindegrupper og løsning af lokale problemstillinger.

Over hele Frankrig er der i De Gule Vestes regi etableret fællesskaber, der organiserer børnehaver, fællesspisning, kvindegrupper og løsning af lokale problemstillinger.

Zakaria Abdelkafi

Moderne Tider
17. november 2020

Klokken er halv ni, det er onsdag morgen. Jeg sidder i metroen på vej til byen Montreuil, der grænser op til Paris’ periferi ud for det 20. arrondissement. Jeg er på vej hen til De Gule Vestes kantine.

De første jeg møder i Montreuil, er Albane og Elodie. De to unge kvinder i slutningen af 20’erne er initiativtagere til De Gule Vestes lokalpolitiske projekt om at skabe en kantine. Som de fortæller, er målet at give mennesker med få ressourcer adgang til sund mad samt et fælles rum at mødes i.

Maden er vegetarisk, så vidt muligt også økologisk, og prisen ’fri’: Man betaler, hvad man kan, eller hvad man finder passende.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

"De Gule Veste har faktisk haft indflydelse på begge niveauer, og blandt de parlamentariske sejre kan nævnes tilbagetrækningen af benzinafgiften samt en hævelse af minimumslønnen med 100 euro om måneden. Macron iværksatte også sin symbolske Grand Débat, hvor præsidenten turnerede landet rundt og udfoldede sine retoriske evner."

De gule veste protesterer helt generelt mod stigende ulighed i Frankrig - og mod at klimaomstillingen skal finansieres via endnu mere ulighed. Bevægelsen er en meget markant advarsel til ikke blot den franske, men den globale overklasse om at klassesamfundene bryder sammen - med voldsom social uro og oprør til følge, såfremt man ikke gør op med dem.

Man kan mene meget om de gule veste, men tydeligt er det at den demonstrerer at det kan give alvorlig politisk genklang - samt demonstrere klassesamfundets både strukturelt og direkte voldelige kapacitet og vilje, når den herskende samfundsorden rystes. Revolutionsromantik? Absolut. Der er jo intet alternativ (se blot på den danske, parlamentariske version af sligt).

Søren Dahl, Steen K Petersen, Klaus Schwab, Thomas Tanghus, Jan August, Ruth Sørensen, Estermarie Mandelquist, Arne Albatros Olsen og Hedvig Vestergaard anbefalede denne kommentar
Torben Morten Lund

Parallelt med Økologiske Igangsættere, der praktiserede vareform på den ellers hellige økologi, på Nørrebro med tråde ud over landet med kollektiver, produktionsfællesskaber. Etc. Venstrefløjen var praktisk og produktiv, nu er den bare en skygge af gamle ideer, som de liberale markedskræfter har skyllet i historiens hav.

Christian De Thurah

Den fælles kantine i Montreuil ses som en slags symbol på denne antikapitalistiske utopi, der igen ses som en slags model for et alternativt demokrati. Men kantinens drift er baseret på overskudsproduktion fra det kapitalistiske marked og private donationer, og derfor bliver modellen nok ikke let at udbrede til hele samfundet.

Steen K Petersen

Mads Christoffersen bog, De gule veste har ordet, stiller spørgsmålene: Hvad vil De Gule Veste, hvem er de, og hvor kommer de fra?

Min julegave i år;o)