Interview
Læsetid: 7 min.

Harvard-ekspert om mulig NSA-spionage i Danmark: »USA spionerer mod virksomheder hele tiden«

Den amerikanske efterretningstjeneste NSA har spioneret mod danske ministerier og en dansk virksomhed, har flere kilder sagt til DR. Det er den første kendte sag om amerikansk spionage mod en dansk virksomhed i nyere tid. Dansk forsker er overrasket, men Harvard-eksperten Bruce Schneier er mindre chokeret: ’Det er det, NSA gør’, siger han
Danmark stod i 2015 foran at skulle købe nye kampfly og valget stod mellem fire fly, heriblandt amerikanske Joint Fight Striker (billedet). Og det var formentlig kampflykøbet, som fik NSA til – ifølge DR – at spionere mod danske ministerier og den danske virksomhed Terma.

Danmark stod i 2015 foran at skulle købe nye kampfly og valget stod mellem fire fly, heriblandt amerikanske Joint Fight Striker (billedet). Og det var formentlig kampflykøbet, som fik NSA til – ifølge DR – at spionere mod danske ministerier og den danske virksomhed Terma.

Mads Claus Rasmussen

Moderne Tider
21. november 2020

På en stille vej i et industrikvarter nord for Aarhus ligger virksomheden Terma.

Fra vejen kan man se en grå hovedbygning med lige rækker af firkantede vinduer og et indgangsparti. Foran bygningen er der en gæsteparkering og bag den nogle flagstænger med virksomhedens flag. Terma ligner udefra alle andre virksomheder i ethvert andet dansk industrikvarter, men den aarhusianske virksomhed er for nylig blevet centrum for en sag om amerikansk spionage.

Den amerikanske efterretningstjeneste NSA har ifølge flere kilder brugt et samarbejde med Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) i Danmark til at spionere mod flere danske ministerier og Terma, som blandt andet leverer materiel til forsvarsindustrien. Det viser flere fortrolige rapporter fra FE, siger kilderne til Danmarks Radio. Rapporterne er ifølge kilderne udarbejdet af en medarbejder i FE omkring 2015 og afleveret til ledelsen for at advare om mulige ulovligheder.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

"»Men at de spionerer mod en dansk virksomhed overrasker mig. Det er noget, vi normalt beskylder kineserne for,« siger han.

De seneste år er Kina blevet beskyldt – ikke mindst af USA – for at bruge landets efterretningstjenester til at indhente oplysninger om udenlandske virksomheder for på den måde at forsøge at skabe konkurrencemæssige fordele for landets egne virksomheder."

Øh nå. Er vi dumme? Eller er vi bare ... uvidende?
Vore 'normale beskyldninger'. Patetisk.

Klaus Schwab, Flemming Berger, Kurt Nielsen, Anders Graae, Torben Skov, Michael Waterstradt, Alvin Jensen, Hans Aagaard, Torben K L Jensen, Søren Bro, Gert Romme, John Scheibelein og John Andersen anbefalede denne kommentar

Hallo. Det er altså kineserne og huawei som er spion skurken. Det siger Trump selv.

Kurt Nielsen, John Andersen, Alvin Jensen, Torben K L Jensen og Søren Bro anbefalede denne kommentar

Kampagnerne mod Kina er langt, langt ældre end Trump, men det er et udmærket eksempel på vore defekte offentlige debatter, at den personliggøres.
https://www.youtube.com/watch?v=GDl9ecICIYg

Kurt Nielsen, John Andersen, Torben Skov, Michael Waterstradt og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

tyv tror hver mand stjæler, så selvfølgelig mistænker USA alle andre for alskens grimme ting og for ikke at være ærlige, det kaldes vistnok overføring inden for psykologien når nogen tydeligt kan se splinten.

Rune Mariboe, Kurt Nielsen, John Andersen, Torben Skov, Alvin Jensen, Torben K L Jensen, Søren Bro og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Modoverføring, Jan Weber Frits bøger.

"Ulven i fåreklæder(Amerika)" råber "Ulven kommer"!

Som amerikanerne selv siger; "it takes one to know one"!

Det virkelig beskæmmende i denne sag er ikke at NSA spionerer - det er vel nærmest forventeligt - men det faktum, at FE tilsyneladende har faciliteret spionagen.

Med andre ord, vi har altså en efterretningstjeneste, som hjælper en efterretningstjeneste fra et andet land med at spionere mod danske ministerier og virksomheder.

Den fortjener vist at blive stående et øjeblik....

John Andersen, Torben Arendal, kjeld hougaard, Rune Mariboe, Anders Reinholdt, Klaus Schwab, Flemming Berger, Kurt Nielsen, Eva Schwanenflügel, Jan Nielsen, Benjamin Bjerre, Petter A. Urkedal, Anders Graae, Torben Skov, Hanne Utoft, Michael Waterstradt og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Karsten Nielsen

Vi må se, om forsvars- og udenrigsministeren tør forholde sig ægte kritisk og konsekvent i denne skandale.

Søren Kristensen

Breaking: USA spionerer!

Søren Løvborg

Nej, nu bliver jeg altså irriteret. Hvad fanden sker der for disse "eksperter"? Lider de alle af kollektivt hukommelsestab? (Og Schneier plejer ellers at være nok så fornuftig.)

SELVFØLGELIG udøver NSA industrispionage på vegne af amerikanske virksomheder. Har alle helt glemt ECHELON? 90'ernes store spionskandale?

EU-parlamentet udgav en rapport om Five Eyes-alliancens spionage gennem ECHELON-netværket, og selvom de selvfølgelig også var bekymrede over at et EU-medlemsland (UK) spionerede mod EU-borgere, så var deres hovedanke at ECHELON blev brugt til industrispionage, bl.a. vedrørende en konkret sag hvor oplysninger blev brugt til at sikre at (amerikanske) Boeing vandt en vigtig kontrakt over deres konkurrent, (europæiske) Airbus.

https://www.europarl.europa.eu/EPRS/EPRS_STUDY_538877_AffaireEchelon-EN.pdf

Det er som at høre folk agere overrasket over "afsløringerne" af NSA og FE's aflytningssamarbejde... selvom det har været dokumenteret siden Snowden, og rygterne har svirret i endnu længere tid.

De ansvarlige politikere spiller uvidende af politiske grunde, men hvad er alle andres undskyldning?

John Andersen, kjeld hougaard, Kurt Nielsen, Eva Schwanenflügel, Karsten Nielsen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

Amerikanerne har siden Operation Paperclip m.fl. og det massive tyveri af tyske patenter (i årene 1945-49 da ingen tysk stat, og dermed ingen tysk patenthåndhævelse, eksisterede) nydt godt af europæisk viden og “rekrutteringen” af tyske videnskabsmænd.

Amerikanerne griner os op i ansigtet og stjæler vores viden “til vores eget bedste”. EU burde have sin egen organisation der kan beskytte vores intellektuelle rettigheder fra efterretningstyvebanderne i USA, Kina, Rusland og Israel.

Hvis nogen eller noget overhovedet skal have 'intellektuel' ejendomsret over noget som helst, så burde det være et (demokratisk veludviklet) FN. Men i bund og grund er patenter (udtryk for) en uholdbar - og i ejerforholdet ofte misvisende - kapitalisering af mulig, nyttig viden/kapacitet til gavn for alle/almenvellet.

Flemming Berger, Kurt Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Og hvordan ville et “demokratisk veludviklet” FN se ud når der er 1.500.000.000 kinesere og ditto indere men kun 6.000.000 danskere?

Hvis patenter ikke eksisterede ville mange ting aldrig blive udviklet fordi det simpelthen er for dyrt at udvikle for derefter at dele gratis med andre. Der ville ikke være nogen viden “til gavn for almenvellet”.