Le Gammeltoft: Bøger skal man ikke kunne lægge fra sig

Le Gammeltoft, stifter af Heartbeats.dk, er aldrig nået til vejs ende i Franz Kafkas Slottet’. Hun kalder sig selv en alt eller intet-læser. Og springer gerne natur- og landskabsbeskrivelserne over
En bog jeg har forsøgt at læse mange gange, og som jeg simpelthen ikke kan blive færdig med er Kafkas ’Slottet’ – jeg når aldrig længere end til kroen, siger Le Gammeltoft.

En bog jeg har forsøgt at læse mange gange, og som jeg simpelthen ikke kan blive færdig med er Kafkas ’Slottet’ – jeg når aldrig længere end til kroen, siger Le Gammeltoft.

Anne Bæk

Moderne Tider
21. november 2020

– Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Det er jo umuligt at vælge én! Tom Kristensens Hærværk og Mikael Bulgakov Mesteren og Margarita. Og Sarah Omars Skyggedanseren.«

– Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Der er mange! For der er jo en eller flere bøger, der har gjort kæmpe forskel for mig i næsten alle faser af mit liv. Fra børnebogen Brødrene Løvehjerte, som jeg for nylig har genlæst med mine egne børn, til H.C. Andersens samlede eventyr, som jeg fik til min dåb, og mine døtre fik til deres, men også værker, der har vedligeholdt min læselyst.«

– Hvad er den værste bog, du har læst?

»Jeg kan ikke sætte fingeren på en enkelt dårlig bog – jeg lægger hurtigt en udgivelse fra mig, hvis den ikke fanger mig. Men en bog jeg har forsøgt at læse mange gange, og som jeg simpelthen ikke kan blive færdig med er Kafkas Slottet. Jeg når aldrig længere end til kroen, og så går jeg død.«

– Hvilken type læser er du?

»Jeg er nok blevet en alt eller intet-læser. Det vil sige, at jeg læser kun bøger, jeg bliver revet ind i, og som jeg ikke kan lægge fra mig. Det kan være kedeligt at være på ferie med mig, hvis jeg er i gang med en bog, der opsluger mig – så forsvinder jeg helt ind i værket. Jeg er også en lidt doven læser. Efter at have studeret engelsk på universitetet, og i perioder skullet læse to til tre skønlitterære værker om ugen, så er jeg nok blevet lidt for dygtig til at springe natur- og landskabsbeskrivelser over.«

– Hvornår læser du?

»Jeg læser hovedsageligt i mine ferier og i weekender på landet. Jeg er dog i gang med at ændre mine rutiner lidt, så jeg får læst mere, inden jeg går i seng. Det kan gå lang tid mellem bøger – hvis jeg er færdig med en rigtig god bog, kræver det meget af den næste.«

Læser du bøger?

Hver uge spørger vi en ny kulturpersonlighed om deres læsevaner.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Jeg bruger også bøger til at falde i søvn på og så det jo godt hvis man også kan lægge dem fra sig - især hvis man skal tidligt op om morgenen.