Feature
Læsetid: 4 min.

Et liv er forbi: Ellen Oppenhejms liv gik gennem Theresienstadt

Som 17-årig blev Ellen Oppenhejm sammen med sin familie deporteret til den tyske kz-lejr Theresienstadt. Her nåede de at være i 548 dage. En periode, der blev afgørende for resten af hendes liv, men som hun først sent indviede andre i
Moderne Tider
7. november 2020
Ellen Oppenhejm var næsten 80 år gammel, da hun begyndte at ville tale åbent om sin tid i den tyske koncentrationslejr.

Ellen Oppenhejm var næsten 80 år gammel, da hun begyndte at ville tale åbent om sin tid i den tyske koncentrationslejr.

Privatfoto

For 16 år siden sad Ellen Oppenhejm i en foredragssal på Esbjerg Højskole. Hun var iklædt et par læderbukser og en farvestrålende jakke. Temaet for dagens oplæg på seniorkurset var besættelsestiden. Pludselig rakte hun hånden op.

»Ved du godt, at jeg har været i koncentrationslejr,« sagde hun spørgende.

Foredragsholderen rystede på hovedet, men opfordrede hende til at fortælle om det.

Og det begyndte hun så at gøre i tiden derefter. Men det var første gang siden 1943, da Ellen Oppenhejm og hendes familie blev sendt til Theresienstadt, at hun åbent fortalte om, hvad hun havde været udsat for.

Robåd i Øresund

Ellen Oppenhejm blev født i 1926. Faderen var overretssagfører og moren hjemmegående. De boede i en herskabslejlighed i København med en barnepige, som tog sig af de i alt fire børn. Om sommeren flyttede de ud i en villa i Rungsted, som lå ned til vandkanten.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Tak

RIP