Baggrund
Læsetid: 9 min.

Måske har 12-talspigerne det ikke så slemt, som mange tror

Frem for at sygeliggøre fagligt dygtige piger bør samfundet rette sin bekymring mod de ressourcesvage unge, som har et væsentligt større forbrug af psykiatriske ydelser. Det viser et studie fra Rockwool Fondens Forskningsenhed
Når fokus igen og igen bliver rettet mod de ressourcestærke piger, skyldes det mediernes og meningsdannernes trang lette svar på komplekse problemer, mener Noemi Katznelson. Arkivfoto fra programmeringskursus for kvinder på IT-Universitetet.

Når fokus igen og igen bliver rettet mod de ressourcestærke piger, skyldes det mediernes og meningsdannernes trang lette svar på komplekse problemer, mener Noemi Katznelson. Arkivfoto fra programmeringskursus for kvinder på IT-Universitetet.

Mads Joakim Rimer Rasmussen

Moderne Tider
21. november 2020

Når man hører ordet ’12-talspige’, står billedet knivskarpt på nethinden: Den dygtige pige, der scorer høje karakterer i skolen, men som bag præstationerne er martret af stress, angst og andre mentale udfordringer. Sådan er hun blevet beskrevet af medier, meningsdannere og eksperter i det seneste årti. Og ikke alene passer det godt med vores forestillinger om de flittige, artige piger. Det flugter også med rapporter, der har vist, at unge kvinder i stigende grad mistrives.

Men der er måske grund til at justere billedet og rette blikket et andet sted hen.

Det viser rapporten ’Danskernes mentale sundhed – Udvikling, baggrund og konsekvenser’, der udkom fredag. Her sætter Signe Hald Andersen, Jacob Ladenburg og Phillip Steen Dyssegaard fra Rockwool Fondens Forskningsenhed fokus på især unges trivsel.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Gad vist om der også findes fagligt dygtige drenge i det her land? Hvor mon de gemmer sig henne derude?

- Hvis de altså findes.

Dan D. Jensen, Per Torbensen og ulrik mortensen anbefalede denne kommentar

Jeppe Lindhollm, jeg tror, du misforstår, hvorfor 12-tals pigen skal italesættes som en kvinde der mistrives. Det er en patriakalsk diskurs om, at kvinden ikke passer ind i disse højintellektuelle samfundslag, at det er i modstrid med hendes natur og at hun derfor må mistrives. Et forsøg på, at skubbe hende hen på hendes kulturelt betingede plads, som er der, hvor magten og pengene ikke er.

Dermed også sagt, at selvfølgelig er der både fagligt dygtige mænd og kvinder i dette land; de får bare lov til noget forskelligt.

Kristine Aarup, Dennis Jørgensen og Ture Nilsson anbefalede denne kommentar

Folkeskolen er blevet en pigeskole. Kvindelige lærer, kvindelige værdier. Det var sågar en skole der besluttede, at drenge skulle sidde ned og tisse (mandlig leder). :-P

Per Torbensen, ulrik mortensen, Bent Nørgaard, Erik Fuglsang og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

"Måske har 12-talspigerne det ikke så slemt, som mange tror"

Naturligvis ikke. De står jo uddannelsesmæssigt med de bedste forudsætninger for en spændende og lukrativ fremtidig karriere.

Hvor er det synd ?

"»Og man kan naturligvis også finde piger, for hvem jagten på gode karakterer har en bagside. Men der, hvor vi ser de største problemer, og hvor det har størst konsekvenser, er i de ressourcesvage grupper.«"

På den ene side er det indlysende at ressourcesvage grupper lider mest under præstationssamfundets konkurrencekrav, og på den anden side er det også åbenlyst at disse forskningsfund nu anvendes til at nivellere den ellers forskningsmæssigt velbeskrevne erfaring om at selv de, som klarer sig bedst i konkurrencen, får psykiske skader/udfordringer af deres resultativer.

Hvad vi derfor samlet har belæg for at konkludere er at især de ressourcesvage, men også de ressourcestærke, får slemme bivirkninger af konkurrence- og præstationsræset. Alle taber derfor, selvom nogle (som forventeligt) taber mere end andre.

Men ellers en smart, journalistisk vinkling. Brrrr!

Mette Morel, Esben Lykke og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

At karakterkravet stiger på nogle uddannelser er jo et udtryk for at der er nok eller for mange ansøgere. Medicin og psykologi som kvinder gerne søger optagelse på ser forøgede karakterkrav men det er jo ikke samfundets skyld, eller det ikke-eksisterende patriarkat, men derimod pigerne der selv vælger deres retning. Det er de heldigvis fri til men man må selv tage ansvar for at søge ind på uddannelser hvor man kan klare kravene. Det kan ikke være samfundets opgave at øge optagene på dyre uddannelser bare fordi en bestemt gruppe alle vil uddanne sig til det samme. Det er ikke derfor vi har gratis uddannelse.

Gad vist hvor mange i Rockwool Fondens Forskningsenhed der har dårlig hhv. god mental sundhed. Gad i det hele taget vist hvad god hhv. dårlig mental sundhed er.
Nå, men det grænser til det bevidst hykleriske, at Rockwool Fondens Forskningsenhed giver indtryk af ikke at have læst på lektierne: Det er jo selve undersøgelsernes eksistens, der fører til dårlig mental sundhed.
OBS: Det kræver god mental sundhed, at skrive dette indlæg!

Søren Kristensen

Hvorfor er det altid 12-talspigerne der skal have alt opmærksomheden. Hvad er der i vejen med 10-talspigerne?

Søren Kristensen

Hvorfor er det altid 12-talspigerne der skal have alt opmærksomheden. Hvad er der i vejen med 10-talspigerne?

Søren Kristensen

Hvorfor er d...

I udlandet kan de unge søge ind på den uddannelse de brænder for, det kan man ikke i Danmark. Drop 12 tallet, tag til udlandet og studerer, så kommer man også væk fra det her kulturfattige amerikaniseret bondeland:)

steen ingvard nielsen

Der kan være rigtigt mange, specielt i den mere udsatte guppe, som her beskrives, hvor der ikke, i tilstrækkelig grad, er tilbud med dokumenteret virkning, der kan afhjælpe disse unges vedvarende beskæftigelses problemer. De får ofte at vide, at det er deres eget andvar eller deres egen skyld, eller de får at vide, at de kun kan hjælpes hvis det bliver udlagt som psykologiske problemstillinger pg ikke sociale eller neurologiske. I langt de fleste tilfælde er det dog en grundlæggende afklaring der skal til og en målrettet indsats fra social rådgivning/beskæftigelses vejledning og et velvilligt erhvervsliv og offentlige virksomheder, der er gearet til, at modtage og fastholde ansatte med særlige udfordringer, tingene løser ikke sig selv, som man hidtil har troet.

Søren Kristensen
Pointen er at 12-talspigerne typisk får negativ opmærksomhed; det tror jeg egentlig gerne, de ville have været foruden. Nogle gange bliver det at være 12-tals pige nærmest italesat som en psykisk diagnose. Det handler jo i bund og grund om at sætte dygtige kvinder i et dårligt lys.

steen ingvard nielsen

Har folk så, gennem længere tid haft en besværlig arbejdsituation, så er det en selvforstærkende stresfaktor, samt den vedvarende stees-faktor det er at have en dårlig økonomi, samt det faktum, at uforskyldte ledeige bliver stigmatiseret og marginaliseret, så er du ikke (syg og ledeig), som vore kære politere så smukt, tidligere formulerede det, så er der en overhængende risiko for, at du bliver det, bare på grund af den vedvarende belastning, du udsættes for.

steen ingvard nielsen

De svære valg.
Man kan da godt forstå, at det må være svært at være 12 tals pige. For der har man jo rigtigt mange svære valg. Som f.eks. den Somaliske pige der var 12 tals pige, gude-smuk og succes forfatter, for skal man gå ud og få succes i erhvervslivet eller vælge en mere kunstnerisk karriere, indenfor litteraturen, det må være svære valg. Modsat folk som ingen valg har, de må jo have det meget lettere.

steen ingvard nielsen

Om den kristne besæftigelses politik.
Til den som har, skal mere gives. Til den som intet har skal dette intet fratages ham/hende.

At bryde sociale og kulturelle barrierer bør da også karakteriseres som klassekamp.

Dennis Jørgensen

Signe Hansen: Det var sågar en skole der besluttede, at drenge skulle sidde ned og tisse (mandlig leder). :-P

Umiddelbart en fornuftig idé, for enhver mand der selv skal rengøre sit lokum. :)

Hvorfor egentlig diskutere forskellige indbildte sociale lag og så rangliste dem?
hvor fokuserer vi på karakterer og så underforstået at dem med de høje karakterer generelt er dygtige.
Jeg kan så bedre lide ordet dygtig fremfor intelligent og klog, velvidende at intelligente kan være lige så "dumme" og uudholdelige som mennesker, som de der officielt ikke er så dygtige..
Grunden til at nogen bliver syge i sind og psyke, kan måske skyldes menneskesynet og ideen og tvivlen om, hvem der er de bedste egnede?

Sociale barriere som klassekamp? 12-talspiger er ingen del af klassekamp. Den er derimod 2-talsdrenge. Det er dem der burde blive talt om.