Feature
Læsetid: 7 min.

Mesut Özil udstiller sin klubs dobbeltmoral, men havde Erdogan som forlover. Hvad skete der?

Arsenal har smidt sin højestbetalte spiller op på tribunen for resten af sæsonen. Skyldes det hans kritik af Kina, hans kamp for muslimers rettigheder eller hans afvisning af Arsenals coronapolitik? Eller er tiden simpelthen bare løbet fra en spiller som Mesut Özil?
Den tyrkiste præsident, Recep Tayyip Erdogan, har brugt dette billede af ham selv og Arsenal-spilleren, Mesut Özil, skamløst i sin valgkampagne. Erdogan var desuden forlover ved Özils bryllup.

Den tyrkiste præsident, Recep Tayyip Erdogan, har brugt dette billede af ham selv og Arsenal-spilleren, Mesut Özil, skamløst i sin valgkampagne. Erdogan var desuden forlover ved Özils bryllup.

Ritzau/Scanpix

Moderne Tider
14. november 2020

I sin bog Om latter og glemsel fortæller den tjekkiske forfatter Milan Kundera historien om udraderingen af den kommunistiske partisoldat Vlado Clementis fra den offentlige erindring i årene efter Anden Verdenskrig.

Kundera tager udgangspunkt i en episode fra februar 1948, hvor den kommunistiske leder Klement Gottwald trådte ud på en balkon i Prag for at holde tale.

Ved sin side havde han Clementis. Og eftersom det sneede og var koldt, tog Clementis sin pelshue af og anbragte den på hovedet af sin partiformand, så han ikke skulle fryse.

Få år senere faldt Clementis i unåde. Han blev anklaget for forræderi og hængt. Og det tjekkoslovakiske kommunistpartis propagandaafdeling gik i gang med at slette ethvert minde om ham fra de offentlige annaler. Det gik blandt andet ud over det fotografi, der var blevet taget hin vinterdag på balkonen i Prag.

Clementis blev bortretoucheret fra billedet, og det eneste minde, der forblev af ham fra episoden på balkonen, var den pelshue, han havde anbragt på hovedet af sin partiformand.

Eller som Kundera selv konstaterer det:

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Bjørn Pedersen

Det er simpelthen så bizart at sportsverdenen ikke blot beordrer deres spillere til at selv-censurere ift. undertrykkelse i andre lande, men det at det behandles som noget så selvfølgeligt, noget som ikke fører til selvransagelse.

Det drejer , ast han ikk elængere er god nok.