Kvindekamp
Læsetid: 11 min.

Med #MeToo står KVINFO pludselig med en gylden chance for at genrejse sig selv

Det blev beskrevet som et politisk dødsstød til KVINFO, da videnscentret fik frataget sit bibliotek i 2017. Men med sexismedebatten har centret fået fornyet relevans, og nu sætter politiske partier lid til, at institutionen kan være med til at løse de problemer, #MeToo har blotlagt
Det var en sort borgerlighed. Kulturministeren gav en luns af KVINFO til sit bagland, siger KVINFO’s daværende direktør, Elisabeth Møller Jensen om beskæringen af KVINFO’s bibliotek.

Det var en sort borgerlighed. Kulturministeren gav en luns af KVINFO til sit bagland, siger KVINFO’s daværende direktør, Elisabeth Møller Jensen om beskæringen af KVINFO’s bibliotek.

Peter Nygaard Christensen

Moderne Tider
7. november 2020

Fredeligt og intetanende om, hvad der snart ville ske, lå feministen og kønsforskeren Elisabeth Møller Jensen en middag i marts 2017 på sin blå sofa og læste. Hun blev forstyrret, da hendes mand trådte ind i biblioteket og rakte hende en pressemeddelelse fra Kulturministeriet, som han netop havde printet ud.

»KVINFO’s biblioteksopgaver flyttes til Det Kongelige Bibliotek,« stod der.

For almindelige mennesker uden synderlig forstand på hverken KVINFO eller biblioteker vækker den sætning måske ikke særligt store følelser. Men for Elisabeth Møller Jensen, som tre år forinden var stoppet som direktør i KVINFO efter 24 år på posten, sivede alvoren straks ind, og hun behøvede ikke læse meget længere, før hun opfattede daværende kulturminister Mette Bock fra Liberal Alliances udmelding som »et dødeligt angreb på KVINFO«.

Elisabeth Møller Jensen rejste sig straks fra sofaen, og der gik lang tid, før hun igen kunne vende tilbage til den bog, hun lå og læste i.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Kritikken af Kvinfo tog udgangspunkt i den opfattelse, at Kvinfo repræsenterer en ensidig feministisk ideologisk tilgang til køn og ligestilling. Spørgsmålet der blev stillet var, om det er rimeligt, at en organisation der repræsenterer en bestemt politisk holdning, skal være offentligt finansieret.

Kvinfos bud på at genopfinde sig selv over for denne kritik bestod i at hævde, at man nu ikke kun havde fokus på kvinder, men også mænd. Og man ændrede i navnet til "videnscenter for køn, ligestilling og mangfoldighed".

Hvis Kvinfo nu skulle opfatte det som en genrejsning, at vende tilbage til åbenlyst at være ensidigt feministisk, vil det gøde jorden for fremtidig anfægtelse af deres krav på at være betalt af skatteyderne.

Claus Nielsen, Kenneth Graakjær, Ib Christensen, René Arestrup, Emil Davidsen, Henrik Brøndum, ulrik mortensen, Jens Christensen, Sten Dokkedahl, Bent Nørgaard, Niels Johannesen, Lone Gravgård og Jesper Frimann Ljungberg anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

Ja, giv kvinfo penge og kvinder håb om ligestilling. Skatteborgerne har nu i en årrække måtte leve med de ideologisk motiverede - minimalstatsdrømme - tab som Anders Fog regeringerne påførte landet ved at udsulte, nedlægge og kaossammenlægge styrelser og institutioner - skat som den dyreste, men også akut livsvigtige såsom arbejdsmiljø (her kan meetoo henregnes) og fødevarer, retsvæsen - har defacto været lukket ned til dvale/nødblus.

Eva Schwanenflügel, Estermarie Mandelquist og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

Personligt tror jeg bare, det bliver svært at komme alt kvindehadet og - foragten til livs. Vi bliver nødt til at debattere, hvorfor det er endt sådan. Og helst uden det biologiske som undskyldning for alt.

ingemaje lange, Eva Schwanenflügel, Estermarie Mandelquist, Benjamin Bjerre og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Josephine Kaldan

Det var en borgerlig vederstyggelighed at flytte Kvinfo biblioteket. Så meget forskning gik tabt. Det er kedeligt, at vi altid sakker bagud med hensyn til kønsforskning i Danmark. Det øvrige Norden arbejder anderledes. Heldigvis.
Man kan da kun hilse det velkomment, hvis Kvinfo får en større rolle i fremtidige debatter.

ingemaje lange, Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar

@Rikke Nielsen
”Vi” er nogle, der vil have, at det biologiske aspekt taget med... For der er en meget stor andel af feminismen argumenter, der KUN holder, hvis man IKKE VIL tager det biologiske med i regnestykket.

Ja, desværre er der nogle, der hader kvinder, såvel, at der er nogle, der hader mænd.

Og så er der DEM,
der har noget imod den totalitære bevægelse, som er feminisme.

(det jeg skriver er ikke alle) Men jeg anser ikke, at feminisme har noget med ligestilling at gøre, men er en interesseorganisation, som udøver socialkontrol, og vil bruge statsmagt til at fremme deres ideologi. Sammen med at de er godt fedtet ind i identitetspolitik, men også såsom det med biologien, at de er så anti-videnskabelige, cherry picker alt for mange ting og bruger overfladiske statistikker, som grundlag for argumenter, som de vil lave lovgivning efter.

Og man kan kun sige, at KVINFO er meget tydeligt, en del af denne dagsorden, og dertil bør regeringen ikke støtte sådan et fortagne.

Jeg går 100% ind for ligestilling equality of opportunity, men på INGEN måde equality of outcome, som store dele af feminismen dyrker.

Equality of outcome VS Equality of opportunity
For mig, når ”feminister” snakker om ligestilling. Så snakker de normalt om equality of outcome, som har klare totalitære tilbøjeligheder. For den ”gode” Equality of outcome kan KUN opnås ved samfunds- og socialkontrol (tvang). Mens det "slemme" Equality of opportunity kan opnås ved at gribe de muligheder, som man har og med de evner, som man besidder. Og de valg, som man vælger efter...

jeg et stort paradoks i, at feminismen kæmper imod social kontrol og sexisme, men forsøger selv at bruge social og statskontrol i meget stort omfang. I den måde, den både udskammer, men også deres brug af sexisme, og at de "kræver" ensformighed på mange områder. Men også at de heller ikke vil på ingen måde, selv vil anerkende Kvindens egne privilegier.

Har mænd og kvinder nogle problemstilling i kraft af deres køn? JA!
Men jeg støtter ikke denne måde, som tingene bliver gjort på, og jeg ser ikke, at det er ligestilling, som feminister har på dagsorden.

Ps.. og vil man feministhaden(kvindehaden) til livs. Så bør man se i egne rækker med, hvad man selv gør af ting og hvordan feminismen egen retorik er, og hvordan dette kan forværrer/skaber had til kvinder. For der er en grund til,(om det er sandt eller ej) at igen og igen at der er blevet sagt, at feminister er mandehader.

Claus Nielsen, Jens Christian Jensen, Jacob Mathiasen, Torben S Rose og Henrik Brøndum anbefalede denne kommentar

Jens Jensen, vidste du ville skrive ;-)

@Josephine Kaldan
”et er kedeligt, at vi altid sakker bagud med hensyn til kønsforskning i Danmark "

kønsforskning er en meget blandet landhandel, sagt pænt.

For det er svært at se dette som forskning.
Når det er fedtet så meget ind i identitetspolitik og feminisme ideologi. og så den tilhøreren dagsorden, der følger med, ved deres livsanskuelse, så man kan kun tænke, hvad den gør ved deres objektivt i det, de forsker i.

Prøv at se til, udlandet med "gender studies", så er det nemt at se deres dagsorden, og hvordan det bliver bruget.

Gert Friis Christiansen

I et forsøg på at være neutral omkring hvad det er der gør at kvinder ikke er så højt repræsenteret i ledelsen af danske virksomheder "equality of outcome" forsøgte jeg at finde et statistisk målepunkt (benchmark) på fænomenet.
Hvis man tager iværksætteri som udtryk for, hvor villig man er til at risikere sin tid og sine penge, for at opnå en ledende plads, kan man vel finde en indikator her. Her er hvad jeg fandt i Danmarks Statistik omkring iværksætteri relateret til køn:

"Tre ud af fire nye iværksættere i 2017 var mænd og over halvdelen af de nye iværksættere havde enten en erhvervsfaglig uddannelse eller var ufaglærte. En større andel af personerne med lange uddannelser blev dog iværksættere end personer i de øvrige uddannelsesgrupper."

"Kvinderne startede i 2017 typisk ny virksomhed inden for serviceerhvervene, mens mændene oftest etablerede virksomhed inden for videnservice og bygge og anlæg."

Det er vel ikke så underlig, at der er flere mandlige direktører i virksomhederne, når det er dem selv, der starter virksomhederne. Hvis kvinder vil til tops i erhvervslivet, hvilket er er udmærket ambition, skal de i gang med noget mere iværksætteri.

Feminisme iført feminin pels....

@Rikke Nielsen
Når vi snakke biolog, så vil jeg smide lidt random fakta, men som gør en stor forskel i, hvordan vi ser og oplever verden på, når man er en mand eller kvinde.

- Den mandlige nethinde er tykker
- Den har flere M-celler (magnocellular)
- M-celler er større og er fordelt over nethinden
- M-celler er ansvarlige for at spore bevægelser af objekter
-har højer lys / mørk kontrastregistrering

-Den kvindelige nethinde er tyndere
- Den har flere P-celler (parvocellulær)
- P-celler er mindre og koncentreret omkring centrum af nethinden
- P-celler er ansvarlige for at identificere objekter og analysere tekstur og farve

Mænd er til ting og kvinde er til mennesker(oh nej det er ikke alle, men tilbøjeligheder)
Over 100 spædbørn blev undersøgt på dagen for deres fødsel. De fik valget mellem at se på en ung kvindes ansigt eller en dinglende mobil. Forskerne fik ikke at vide babyens køn, mens de registrerede deres øjenbevægelse. Drengene havde dobbelt så stor sandsynlighed for at stirre på mobilen, og pigerne var mere tilbøjelige til at se på ansigtet.

-Hos voksne personer har man undersøgt hvilke hjernecentre der er aktive, når personen mærker smerte. Der viser sig forskelle mellem mænd og kvinder. Hos kvinder aktiveres der andre og flere hjernecentre, spredt mere ud over hjernen.
Nu ville forskerne så undersøge, om der også var en tilsvarende kønsforskel hos nyfødte. De undersøgte både babyer der var født til normal tid, og babyer der var født for tidligt (op til næsten 2 måneder for tidligt).
De satte elektroder uden på kraniet af babyerne for at lave EEG-målinger. Når så babyerne blev stukket for at få taget en blodprøve (det er temmelig smertefuldt), registrerede man samtidig hjerneaktiviteten. Hos en del af babyerne var aktiviteten spredt meget ud over foskellige dele af hjernen, hos andre koncentreret mere i centrum af hjernen. Den andel af babyerne, der havde aktiviteten spredt meget ud, var hos pigerne 89 % og hos drengene 51 %. Denne forskel var statistisk meget signifikant.
Der er altså allerede ved fødslen statistisk set en forskel mellem drenge og piger m.h.t. hvordan hjernen reagerer på en smertefuld oplevelse. Endnu et eksempel på, at kønsforskelle kan være medfødte

-Når en mand er forelsket, blandes dopamin med testosteron og vasopressin. Hvis du er kvinde, blandes det med østrogen og oxytocin

Mænd trives i konflikt, kvinder undgår det
- Mænd har en tendens til at få et positivt kemisk boost fra konflikt og konkurrence, mens konflikt hos kvinder er mere tilbøjelige til at fremkalde negative kemiske reaktioner, hvilket skaber stress, frygt og tristhed. (Brizendine. "Den kvindelige hjerne" 40)