Baggrund
Læsetid: 12 min.

Mink-sagen truer den folkelige opbakning til corona-strategien

Den ulovlige ordre om at aflive alle mink i Danmark var det fejltrin, som oppositionen havde ventet på, og sagen tegner til at blive et vendepunkt for den folkelige tillid til corona-strategien. Nu er det for alvor blevet legitimt at kritisere regeringens corona-politik, og fremover kan regeringen forvente at møde større modstand. Information har været i Holstebro, hvor mange mener, at tiltagene er gået for vidt
Cirka 2,4 kilometer render skal der graves for at gøre plads til alle de aflivede mink. Luften er tyk af ’lugten af død’, som en hjemmeværnsmand formulerer det.

Cirka 2,4 kilometer render skal der graves for at gøre plads til alle de aflivede mink. Luften er tyk af ’lugten af død’, som en hjemmeværnsmand formulerer det.

Astrid Dalum

Moderne Tider
14. november 2020

Flemming Hedegaard stirrer ind mod pladsen med et tomt blik i ansigtet. Himlen er grå og diset, og der er kun få gule blade tilbage på buskene langs vejene. Hjemmeværnsfolk i gule sikkerhedstrøjer vinker på skift minkfyldte lastbiler, slamsugere og militær- og politibiler med blå blink ind på det lille bakkede område ved siden af ham.

»Jeg får det simpelthen fysisk dårligt, når jeg er herude,« siger han.

Han har en sort hue på og grønne gummistøvler. Langs den snoede landevej i nærheden af den lille by Nr. Felding er der sat hvide skilte op med teksten »minkindsats covid-19«. Nogen har tændt et rødt stearinlys ved siden af et af skiltene.

Flemming Hedegaard bor i en lille by syd for Holstebro. Han er 47 år og direktør i firmaet Byggeri og Teknik i Herning. Han har indtil nu tænkt, at regeringens tiltag mod corona var en smule for meget, men han har trods alt holdt afstand, opholdt sig hjemme og sprittet af, fortæller han. Han var heller ikke i tvivl om, at regeringen gjorde det rigtige tilbage i marts, da de lukkede samfundet ned.

Men efter regeringen i sidste uge meddelte, at alle mink i Danmark skulle aflives, er det hele blevet for meget.

Flemming Hedegaard har ondt af de minkfarmere, han kender i området, og så er han ked af at se, hvordan det naturskønne område tæt på hans hus lige pludselig er blevet en gravplads for tusinder af døde dyr. I søndags var han derfor med til at arrangere en demonstration ved graven. Men de lokale gener er ikke det værste, understreger han:

»Jeg kan ikke forstå, at vi i et demokratisk samfund kan udrydde et helt erhverv med en politisk beslutning taget af regeringen og nogle sundhedsfolk uden at have lovgivningen på plads. Og når man så hører eksperter, der tvivler, og at den mutation ikke er fundet siden september, så har jeg sateme svært ved at acceptere det her,« siger han.

»Jeg begynder at tænke på, hvad vi ellers er blevet bildt ind i den her coronatid. Hvis ikke vi kan regne med myndighederne, hvad kan vi så regne med? Det bliver så usikkert det hele,« siger han og slår ud med armene.

Venstres vendepunkt

Det er ikke kun Flemming Hedegaard, der mener, at regeringens coronapolitik er gået over gevind.

Mandag meddelte Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, at partiet ikke vil støtte en hastelovgivning, som skal gøre det muligt at tvinge minkavlere i hele landet til at slå raske dyr ihjel.

’Krigszonen’, kalder Flemming Hedegaard området ved Nr. Felding, hvor de døde mink bliver læsset af.

Astrid Dalum
Ifølge den politiske kommentator og tidligere presserådgiver for Venstre, Søs Marie Serup Laybourn, er minksagen blevet et vendepunkt i coronakrisen:

»Vendepunktet kom, da Jakob Ellemann valgte at flytte sig i forhold til udgangspunktet – nemlig at man har tillid til myndighedernes anbefalinger og regeringens linje – og valgte at gå mere kritisk til værks. Nu er der ikke længere et automatisk gummistempel fra Venstre til alt, hvad der kommer fra regeringen,« siger hun.

Michael Bang Petersen er professor ved statskundskab på Aarhus Universitet og leder HOPE-projektet, der løbende undersøger befolkningens adfærd under pandemien. 

Og forskernes nye tal indikerer, at den debat, der finder sted på Christiansborg om minksagen, har smittet af på befolkningens generelle tillid til strategien. I de daglige målinger kan forskerne se, at der siden i lørdags er sket et fald på otte procentpoint, så tilliden til den politiske strategi bag sundhedsmyndighedernes anbefalinger nu ligger på 55,8 procent. Tilliden til strategien toppede 7. juli, hvor den lå på 75,5 procent.

»Vi ved fra tidligere undersøgelser, at polarisering blandt partierne lynhurtigt sætter sig i befolkningen, så det tyder jo altså på, at minksagen har haft en afsmitning på den generelle tillid til håndteringen, og det er bekymrende set fra et pandemihåndteringsperspektiv, fordi tilliden netop er så afgørende.« 

Lugten af død

På pladsen ved Nr. Felding, som Flemming Hedegaard kalder for »krigszonen«, læsser en lastbil en vognfuld hvide og brune mink ned i en dyb rende. Foran en række grantræer er et andet køretøj ved at blive spulet ren af en mand i hvid dragt og maske. Han holder om den store slange med lange grønne handsker, og den hårde stråle får en brunlig væske til at løbe ud fra vognen.

»Det er en blanding af mink, afføring og den væske, minkene afgiver, når de dør,« forklarer en hjemmeværnsmand med en grå hue på.

Lastbilerne skal igennem tre forskellige rengøringsprocesser, inden de må køre derfra igen. På markerne bag dem er gule gravmaskiner i færd med at grave de cirka 2,4 kilometer render, der skal til. Store jordbunker ligger i lange rækker. Medarbejderne har arbejdet i døgndrift herude siden fredag i sidste uge, og lige nu modtager og begraver de omkring tusind ton mink i døgnet, gætter distriktschefen på.

»I skal lige passe på, at I ikke jogger i et eller andet,« siger hjemmeværnsmanden.

Minkene ligger og svulmer op i lastbilerne, så man kan risikere, at de falder ud af vognene, forklarer han. Det var det, der skete på motorvejen, hvor en lastbil tabte nogle døde dyr, mener han.

Flemming Hedegaard (øverst) tror ikke, det er nemt at være hverken statsminister eller sundhedsminister, men minksagen provokerer hans retssikkerhedsfølelse, siger han.

Flemming Hedegaard (øverst) tror ikke, det er nemt at være hverken statsminister eller sundhedsminister, men minksagen provokerer hans retssikkerhedsfølelse, siger han.

Astrid Dalum

Hver gang der bliver læsset mink ned i graven, sender vinden en kraftig stank rundt i området, der får ansigterne på pladsen til at trække sig sammen og tvinger folk i området til at holde vinduer og døre lukkede. Den er på én gang rådden og sød.

»Ja, det er så lugten af død,« siger hjemmeværnsmanden.

Flemming Hedegaard står og ser på.

»Jeg bliver provokeret af, at de står der og giver en undskyldning, og det kommer frem, at de nok ikke har lovhjemmel til det her, men vi står jo altså og kigger på, at de bare bliver ved med at slå mink ihjel og køre dem herud. Jeg kan ikke få det til at hænge sammen.«

’Diskriminerende’

Omkring ti kilometer fra gravpladsen ligger Nørreport Centret i Holstebro. I en isenkræmmer er social- og sundhedshjælperen Catherina Mikkelsen så småt begyndt at kigge efter julegaver til sin familie. Hun har små sorte krøller og en lyserød cardigan på. Det har ikke været en sjov uge, fortæller hun.

»Vi kender jo rigtig mange, der har mink, så vi er altså nogen, der er rigtig nedtrykte herude,« siger hun.

»Jeg synes godt, de kunne have tænkt sig lidt mere om, inden de valgte at lukke et helt erhverv. Og når man så har hørt de sidste par dage, at de ikke har haft loven med, så synes jeg næsten, det virker helt diskriminerende over for minkerhvervet,« siger hun og tilføjer:

»Hvis det havde været Mette Frederiksens kat, så havde de sgu nok ikke gjort det på samme måde. De sidder bare derinde i København, og man føler, at de ikke rigtig har forstand på det normale liv. Det er sateme så dobbeltmoralsk.«

Virker meningsløst

I en boghandel ved siden af står pensionisten Bjarne Tranberg Pedersen. Han synes, det virker fuldstændig meningsløst at slå alle minkene ihjel, hvis der ikke har været smitte på den pågældende farm.

»Jeg ved godt, at vi skal håndtere de her pludseligt opståede ting, men jeg synes, der kommer flere og flere tilfælde, hvor man bagefter finder ud af, at det lige gik lidt for stærkt. Og så kan det godt være, at de undskylder her bagefter, men altså, det kan vi jo ikke bruge til så meget.«

Kim Mäenchen er ejer af frisørsalonen Salon Salon et stykke nede ad gågaden, hvor juledekorationerne hænger tværs over gaden.

»Det ser da rigtig godt ud,« siger han til en af sine elever, som han er i gang med at undervise.

Han kan godt se, at man i en krisesituation kan komme til at træffe forkerte beslutninger, men hvis han selv fik at vide, at han skulle lukke sin salon og aldrig mere måtte klippe hår, er han ikke sikker på, at han ville høre efter.

Frisør Kim Mäenchen kan godt se, at man i en krisesituation kan komme til at træffe forkerte beslutninger. Men han har svært ved at se den røde tråd i myndighedernes restriktioner.

Frisør Kim Mäenchen kan godt se, at man i en krisesituation kan komme til at træffe forkerte beslutninger. Men han har svært ved at se den røde tråd i myndighedernes restriktioner.

Astrid Dalum

»Det er jo hele ens liv,« udbryder han.

»Og hvis man endelig skulle lukke, så måtte de (regeringen, red.) godt nok også gerne have en løsning klar, men det virker lidt, som om de tænker, at folk selv finder ud af det.«

Han kan høre på sine kunder i salonen, at de er blevet trætte af situationen og er frustrerede over, at de ikke længere helt kan se en mening med alle restriktionerne. Det gælder for eksempel reglerne om, hvor man skal bære mundbind.

»Enten skal alle vel have mundbind på alle steder, eller også skal man ikke,« siger han.

»Det, der pisser mig lidt af, er, at jeg ikke rigtig kan se en mening med dem altid. Men selvfølgelig følger jeg restriktionerne, jeg er jo bare damefrisør.«

Regeringen er ikke længere immun

Fra begyndelsen har der været en meget lille del af befolkningen, som har været skeptiske over for regeringens coronatiltag. Og de nye målinger vidner om, at tiltroen til regeringens linje ikke er entydig:

Tirsdag kunne DR fortælle, at hver tredje tror, at mundbind slet ikke eller i lav grad hjælper med at begrænse smitten. Og en undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige Forsikring, viser, at hver femte ikke mener, at corona er farligere end almindelig influenza.

Generelt er danskerne – i takt med, at coronakrisen er blevet mere kompliceret – også blevet mere kritiske, siger Pelle Guldborg Hansen, lektor og adfærdsforsker ved RUC. Han mener, at det er for upræcist at tale om et holdningsskift – der er snarere kommet flere holdninger frem:

»En lockdown er meget simpel. Enten er man for, eller også er man imod. Men så snart man gik videre derfra, begyndte diskussionerne at komme. Hvorfor må frisørerne åbne? Hvorfor ikke højskolerne? Pludselig er der et hav af muligheder, og så er der også mange flere positioner.«

Mens danskerne i starten var meget loyale over for regeringens linje, er der ifølge adfærdsforskeren sket en naturlig opblødning siden foråret:

»Når lortet brænder, og chefen råber ’ud af bygningen’, så ved folk, at det ikke er nu, vi skal stoppe op og diskutere. Der er i gruppepsykologien en forståelse af, at så følger man bare med. Det gør, at alle ledere – medmindre de er meget upopulære på forhånd – oplever en kæmpe tilslutning i en krisesituation,« siger Pelle Guldborg Hansen.

Det giver en immunitet. Men den varer ikke ved:

»I starten fik man at vide, at man var egoistisk og upatriotisk, hvis man kritiserede den linje, som Mette Frederiksen – som mange i øvrigt kaldte for Mette – havde lagt. Det bliver hurtigt lidt nordkoreansk i sådan en situation. Men nu er tingene mere komplekse. Og når der er flere muligheder, er der også større mulighed for, at regeringen vælger noget, som nogen ikke kan lide.«

Dertil kommer, at sandsynligheden for at begå fejl stiger. Og her fremstår minksagen ifølge lektoren som den afgørende fejl fra regeringens side:

»Minksagen er et vendepunkt. Nu vil flere sige, at det ikke kun handler om corona, men også om politik,« siger han. Og frem for alt vil det være mere legitimt at komme med sin kritik:

»Jeg tror, at der var en mere fri snak under mortensaftenmiddagen i tirsdags, end der var under en familiemiddag tidligere på året. Ikke fordi holdningerne nødvendigvis er skiftet, men fordi situationen er blevet mere kompleks, og det er blevet mere almindeligt at kritisere.«

Nødvendighedens eller Mettes politik?

Thue Kjærhus er filosof og forstander på Rønshoved Højskole i Sønderjylland og med egne ord »inkarneret venstremand«. Han mener, at det borgerlige Danmark er delt i minkspørgsmålet.

På den ene side er der »uldkræmmerne og de entreprenante« – dem, som driver små virksomheder. »De er overvejende kritiske og vil have slækket på restriktionerne: De tænker, at det er staten, der griber for meget ind,« siger Thue Kjærhus. Omvendt er der også mange borgerlige – og den gruppe tilhører Kjærhus selv – som bakker op om Mette Frederiksens linje:

»Det er mange, også blandt jyske venstrefolk, som har en forståelse for, at staten er nødt til at gribe ind, når der er en krise,« siger han.

Han mener, at regeringen kunne have undgået at stå i den situation, som den nu står i, hvis den havde inddraget andre partier:

»De skulle have inddraget Venstre og De Konservative noget mere. Det er den fejl, Mette Frederiksen har begået,« siger Kjærhus.

Catherina Mikkelsen mener, at regeringens beslutning virker som diskrimination af minkbranchen.

Catherina Mikkelsen mener, at regeringens beslutning virker som diskrimination af minkbranchen.

Astrid Dalum

Søs Marie Serup Laybourn mener også, at sagen formentlig var faldet anderledes ud, hvis man havde haft Venstre med:

»Når man sidder med en minkrelateret problemstilling, så er det da oplagt at tage det store landbrugsparti med ind i samtalen om, hvad der er det rigtige at gøre,« siger hun.

Fremover vil det blive vanskeligere for regeringen at få opbakning til dens coronatiltag, mener hun. 

»De har sat sig i en sværere situation fremover. De bliver nødt til at have større videnskabelig åbenhed og større parlamentarisk inddragelse,« siger Søs Marie Serup Laybourn.

Den vurdering deler Pelle Guldborg Hansen fra RUC.

»Fremover vil man spørge: Er det her noget partipolitisk strategisk, eller er det nødvendighedens politik?«

Så er spørgsmålet selvfølgelig, om det er et fremskridt, at der kommer mere debat om regeringens coronapolitik. Pelle Guldborg Hansen mener, at det er sundt, hvis der bliver mere plads til kritik – også selv om det ikke er al kritik, der er kvalificeret:

»Det åbner portene for legitime spørgsmål: Hvad går vi efter? Hvad er baggrunden? Hvorfor kan vi ikke være med i de her beslutninger, hvis det handler om folkesundheden? Men det åbner også for den mere flippede kritik – dem foran Christiansborg med gryder og grydeskeer,« siger han.

Faren ved en polarisering

Thue Kjærhus mener fortsat, at der er grund til at bakke op om regeringen.

»I Danmark har vi en unik tillid til myndighederne, og selv om jeg er inkarneret venstremand, så har jeg tillid til S-regeringen. I en krise skal man bakke op, ligesom man gjorde under Anden Verdenskrig. Så samler man sig, og så kan man komme med sin kritik bagefter,« siger han.

Kjærhus frygter imidlertid, at mange danskere vil vende coronarestriktionerne ryggen. Han nævner USA og Belgien som eksempler på lande med en svag stat, der begge har haft store problemer under krisen.

Michael Bang Petersen fra Aarhus Universitet er bekymret for konsekvenserne af ændringen i befolkningens tillid, fordi netop tilliden er vigtig, hvis borgerne skal ændre adfærd og  forhindre smittespredningen. 

»Og vi ved, at hvis man i mindre grad har tillid til de beslutninger, der bliver truffet, så er man i mindre grad tilbøjelig til rent faktisk at følge de her anbefalinger og til at ændre sin adfærd. Så det betyder, at det her sådan set er et problem for os alle, fordi den yderste konsekvens er en større smittespredning i samfundet, end der ellers ville have været,« siger han. 

»Nu tilkommer det ikke mig som professor i statskundskab at komme med sundhedsfaglige råd, men man kunne sige, at den sundhedsfaglige anbefaling også burde være at holde den politiske polarisering på så lavt niveau som mulig,« siger Bang Petersen.

»Hvis den polarisering opstår, er spørgsmålet, om det betyder, at oppositionens vælgere vil holde mindre afstand eller gå mindre med mundbind. Det er der belæg for i eksempelvis USA: I områder domineret af republikanere har folk i mindre grad ændret deres adfærd, og det har man kunnet se på smittetallene efterfølgende.« 

Kan godt forstå, det ikke fylder i København

Få meter fra gravpladsen ved Nr. Felding ligger en lille badesø. Flemming Hedegaard fortæller, at han har ondt af regeringen, mens han træder gennem det våde græd. Han tror ikke, det er nemt at være hverken statsminister eller sundhedsminister i øjeblikket. 

»Men det provokerer min grundlæggende følelse af retssikkerhed, når man er så ensidig i alt, hvad man foretager sig. Det er SSI og alle dem, der sætter hele dagsordenen for tiden. Nu er Socialdemokratiet ikke nær et parti, jeg normalt stemmer på, men jeg forstår bare ikke, hvorfor man ikke kan overholde normale demokratiske spilleregler,« siger han. 

Her ved søen sluttede søndagens demonstration mod indgrebet over for minkbranchen, hvor omkring 200 mødte op. Flemming Hedegaard var rørt over at se, at så mange i lokalsamfundet bakkede op, og sammen holdt de et minuts stilhed for minkerhvervet.

»Jeg kan godt forstå, at det her ikke fylder i København,« siger han, »men vi andre står altså herude og kan se og mærke det helt ned i maven.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det var da ikke nogen fejl i substansen, det var processen, der kom en fejl i, som man opdagede og straks ville rette op på. Mink smitter mennesker. I Hongkong slagtede man alt fjerkræ, da der var fugleinfluenza, der kunne smitte mennesker. Vi ville aldrig have været i så god stand, hvis ikke regeringen og sundhedsmyndighederne havde taget ansvar, sammen med befolkningen.

Erik Nielsen, Per Selmer, Nette Skov, Benta Victoria Gunnlögsson, Jette Steensen, jørgen djørup, Kristian Spangsbo, Leif Høybye, Lasse Nielsen, Nille Torsen, Frederikke Nielsen, Kurt Nielsen, Jan Fritsbøger, Lars Løfgren, Sören Tolsgaard, John Andersen, Karen Grue, Jack Køhler, Vibeke Hansen, Ole Frank, Kim Houmøller, erik pedersen, Christel Gruner-Olesen, Jan Brunchmann, Birte Pedersen, Steen K Petersen, Per Langholz, Elmo Vinkel, Mogens Holme, Anne-Marie Krogsbøll, Jens Christensen, Steffen Gliese, Carsten Munk, Hanne Ribens og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Hvordan egentlig med landbrugets dyrehold?

PÅ Naturbruksgymnasiet Lillerud udenfor Karlstad, er 50 kør blevet syge af coronavirus.
Hvordan det er sket, ved man ikke, men iflg. lederen, Anders Westlund er der ingen fare for mennesker.

Og hvordan med svin? For ved et ganske lille forsøg med få svin i Tyskland, blev ingen smittet. Men ved samme forsøg med 16 svin i Canada, blev de alle smittet.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/kor-pa-lantbruksgymnasium-smi...

Erik Nielsen, Benta Victoria Gunnlögsson, Lillian Larsen, John Andersen, Erik Winberg, Ole Frank, erik pedersen, Kim Houmøller, Per Langholz og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Det er helt okay, at der er uenigheder i håndteringen af corona, men sprogbrugen fra de borgerlige aviser er langt over stregen. "Stanken fra døde mink vil for altid klæbe til Mette Frederiksen" skriver Jyllandsposten i sin leder. Som om minkfarmene selv har ders mink som kæledyr.

Og selv da Anders Fogh Rasmussen sendte DK i en ulovlig krig i Irak, var der ingen aviser - heller ikke Information eller Politiken - der efterfølgende skrev: "Stanken fra døde mennesker vil for altid klæbe til Anders Fogh Rasmussen"

Verner Nielsen, Palle Jensen, Erik Nielsen, Henrik Leffers, Per Selmer, Nette Skov, Benta Victoria Gunnlögsson, Jette Steensen, jørgen djørup, Lillian Larsen, Kristian Spangsbo, Torben K L Jensen, Søren Kramer, Fam. Tejsner, Nike Forsander Lorentsen, Frederikke Nielsen, Anne Katrine G. Gelting, Karsten Nielsen, Anna Olsen, Carsten Munk, Henning Kjær, Jan Fritsbøger, Lars Løfgren, jens christian jacobsen, Dorte Sørensen, John Andersen, Marie Jensen, Helle Walther, Karen Grue, Jack Køhler, Vibeke Hansen, Ole Frank, erik pedersen, Viggo Okholm, Christel Gruner-Olesen, Kim Houmøller, Jan Brunchmann, Henriette Bøhne, Tomas Hoch, Birte Pedersen, Steen K Petersen, Per Langholz, Mogens Holme og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Det er åbenbart helt umådelig svært at forstå, at mink og mennesker udveksler smitte, og at dette giver grobund for utallige, ustyrlige mutationer. Det er det, det drejer sig om, og regeringen kunne have lovliggjort beslutningen med et fingerknips ved at erklære nødret; men de vidste så ikke, at det var nødvendigt, fordi ingen embedsmand havde gjort dem opmærksom på, at der ikke var lovgivningsmæssig dækning, og at man derfor i første omgang kun kunne opfordre minkavlerne til at gøre det nødvendige.

Nette Skov, Benta Victoria Gunnlögsson, Jette Steensen, Kristian Spangsbo, Torben K L Jensen, Fam. Tejsner, Lasse Nielsen, Nille Torsen, Frederikke Nielsen, Jan Fritsbøger, Lars Løfgren, Dorte Sørensen, jens christian jacobsen, Helle Walther, Karen Grue, Jack Køhler, Vibeke Hansen, Ole Frank, erik pedersen, Jens Christensen, Henriette Bøhne, Birte Pedersen, Steen K Petersen, Per Langholz, Mogens Holme og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

@Steffen Gliese
Nødret ? Prøv lige at have bare en smule respekt for lov og ret. Hele situationen med Mink har stået på siden starten. Fakta er, at det selv var regeringen, der stoppede det at slå smittede minkfarme ned over sommeren. Og når man så har kaget tilstrækkeligt rundt i det, så skal man bare kunne påberåbe sig nødret og så gøre som man vil.

Nej, sandheden er nok nærmere at absolut magt korrumperer absolut. Man må som regering også følge landets love, hvis man ikke kan det må man tage konsekvensen. Om man hedder Inger, Mette eller..

Hele humlen i det her er jo at man aldrig aldrig skulle have ændret epidemiloven, man skulle have ladet sundhedsstyrelsen klare det her fra starten.

// Jesper

Finn Thøgersen, Anders Skot-Hansen, Per Torbensen, Nickolinne Liff Damgård, Jens Illum, Ture Nilsson, Niels K. Nielsen, Lars Hansen, Flemming Berger og Inger Nilsson anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Jeg forstår ikke, at folk ikke kan holde skæg for sig og snot for sig i denne sammenhæng. Det juridiske og det sundhedsmæssige skal vurderes skarpt adskilt. At regeringen har dummet sig rent juridisk, ændrer ikke ved, at det ikke kan gå hurtigt nok med at få slagtet de mink. Jeg forstår simpelthen ikke logik, der siger, at når regeringen har dummet sig med paragrafferne, så behøver vi nok ikke slagte minkene.

Jeg tror, mange er dumme mod bedre vidende - fordi det tjener deres egeninteresser. Det er en katastrofe, hvis det lykkes diverse lobbyister og borgerlige medier at spænde ben for aflivningerne.

Erik Nielsen, Per Selmer, Nette Skov, Benta Victoria Gunnlögsson, Jette Steensen, Kristian Spangsbo, Søren Kramer, Fam. Tejsner, Lasse Nielsen, Nille Torsen, Frederikke Nielsen, Karsten Nielsen, Steffen Gliese, Else Marie Arevad, Henning Kjær, Jan Fritsbøger, Dorte Sørensen, jens christian jacobsen, Sören Tolsgaard, John Andersen, Kim Houmøller, Helle Walther, Karen Grue, Egon Stich, Jack Køhler, Ole Frank, erik pedersen, Dorte Nielsen, Henriette Bøhne, Birte Pedersen, Steen K Petersen, Per Langholz og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Mht. smittede køer: Det er jo skræmmende. Så sent som i går læste jeg en gennemgang af, hvilke dyr, der kunne blive smittede, og udgøre en smittefare (husker ikke hvor). Køer var ikke blandt dem.

Det viser jo bare, hvorfor forsigtighedsprincippet er så vigtigt. Vi er nødt til at arbejde med en sikkerhedsmargen omkring alle beslutninger - forsøg på at køre lige til grænsen, ender næsten sikkert med at gå galt.

(til gengæld er guldhamstere i følge artiklen de rene dværgmink rent smittemæssigt)

Jack Køhler, Per Langholz og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar

Opposition mod hurtig aflivning af mink har skabt tvivl, forvirring, desperation og polemik på trods af kerneudfordringen med 23 millioner individers smitteproduktion på tværs af arter, zoonose on speed. Smittetallet stiger i områderne.

Erik Nielsen, Per Selmer, Benta Victoria Gunnlögsson, Karsten Nielsen, Steffen Gliese, Jack Køhler, Birte Pedersen, Per Langholz og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"Flere mails i dagene omkring 13. september dokumenterer sagens alvor.
Med henvisning til Fødevarestyrelsens første udkast til ministernotatet skriver SSI 14. september, at man bør »skærpe tonen i dokumentet«. SSI vil blandt andet have tilføjet, at »der fortsat sker betydende genetiske ændringer i minkvarianten, som vækker bekymring for fremtidig human immunitet« med henvisning til effekten af de kommende vacciner.
To dage efter – 16. september – skriver SSI-professor Anders Fomsgaard, at det kan »være katastrofalt for mennesker«, hvis smitten og mutationerne fortsat breder sig fra mink. En besked, han sender videre til Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

Også Allan Randrup Thomsen, professor i virologi ved Københavns Universitet, mener, at Kåre Mølbaks anbefaling burde være blevet fulgt. Det kunne have reduceret spredningen fra minkfarme og til de omkringliggende samfund, vurderer han."

»Måske kunne man have undgået en så kraftig nedlukning af Nordjylland«, siger han."
https://politiken.dk/indland/art7998069/Alvorlig-anbefaling-fra-M%C3%B8l...

Advarslen blev ikke fulgt. Jeg forstår simpelthen ikke, hvordan du kan blive ved med at klamre dig til SST, Ljungberg.

Erik Nielsen, Nette Skov, Anders Skot-Hansen, Steffen Gliese, Sören Tolsgaard, Per Langholz og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

@Anne-Marie Krogsbøl
“ Advarslen blev ikke fulgt. Jeg forstår simpelthen ikke, hvordan du kan blive ved med at klamre dig til SST, Ljungberg.”
Du har stadig ikke forstået at det er rent..rent er ministerierne der kører det her. Tingene bliver micromanaged af folk der ikke forstår, hvad det her drejer sig om. De samme folk der solgte Danmarks kapabilitet til at producere vacciner, de samme som nægtede sst penge til at holde lagerne af værnemidler opdaterede, de samme som stoppede nedslåningen af smittede farme, de samme som forsager forskerflugt fra ssi, de samme ........

// Jesper

Erik Nielsen, Finn Thøgersen, Anders Skot-Hansen, Per Torbensen, Ture Nilsson, Jack Køhler og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Ok, ved nærlæsning af Gert Rommes link viser det sig, at køerne - som jeg forstår det - har en anden type corona-virus, som ikke er så sjælden hos køer...

Nille Torsen, Steffen Gliese, Jack Køhler og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar

@Anne-Marie Krogsbøll

"At regeringen har dummet sig rent juridisk, ændrer ikke ved, at det ikke kan gå hurtigt nok med at få slagtet de mink. Jeg forstår simpelthen ikke logik, der siger, at når regeringen har dummet sig med paragrafferne, så behøver vi nok ikke slagte minkene."

Det har du ret i. Når man af ukendte årsager ikke kunne stoppe smittespredningen blandt mink, er det fornuftigt at afvikle minkavlen i Danmark. Til gengæld er det mere end svært at se, hvorfor Nordjylland skulle udsættes for den ekstra nedlukning. Fra den ene dag til den anden måtte virksomheder ikke få deres ansatte på arbejde, hvis de boede i en anden kommune, og den kollektive trafik måtte kun fragte skolebørn.

Og for hvad? For at bekæmpe en cluster 5 variant, som WHO og alle uafhængige eksperter siger alligevel ikke betyder noget for en kommende vaccine, og som lader til at være uddød, da man ikke har fundet den siden september. Her kan man for alvor tale om en storm i et glas vand og en vild overreaktion.

Finn Thøgersen, Per Torbensen, Nickolinne Liff Damgård og Jacob Rørdam Holm-Jørgensen anbefalede denne kommentar

@Lasse Nielsen

"Det er helt okay, at der er uenigheder i håndteringen af corona, men sprogbrugen fra de borgerlige aviser er langt over stregen. "Stanken fra døde mink vil for altid klæbe til Mette Frederiksen" skriver Jyllandsposten i sin leder. Som om minkfarmene selv har ders mink som kæledyr."

Det handler mere om det helt usædvanlige i, at en statsminister står på et pressemøde og udsteder en ulovlig ordre. Mig bekendt er noget lignende aldrig før sket i Danmark. Så jo jeg tror, at denne sag kommer til at hænge ved Mette Frederiksen resten af hendes politiske liv.

Poul Schlüter: "Der er ikke fejet noget ind under gulvtæppet"
Poul Nyrup: "Ham med cykelhjelmen"
Anders Fogh: "Der er ikke noget at komme efter"
Helle Thorning: "Der kommer en god løsning i morgen"
Lars Løkke Rasmussen: "Fadbamsen"
Mette Frederiksen: "Mink-Mette?"

Kim Houmøller, Carl Chr Søndergård og Niels K. Nielsen anbefalede denne kommentar

Nedlukningen var altså nsten det vigtigste, eftersom smittede strømmede ind og ud af farmen og løftede smittetallet i hele regionen.

Benta Victoria Gunnlögsson, Carsten Munk, Nille Torsen, Thomas Frisendal, Henning Kjær, Helle Walther, Jack Køhler, Per Langholz, erik pedersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Ljungberg:

Men du peger på SST, som tilsyneladende sidder advarsler fra SSI overhørig. Og indtil nedlukningen i marts, var det SST, der forsøgte at sætte sig på al magten - det fremgik tydeligt af det "flue på væggen"-referat, Politiken havde fra mødet 27/3 i Indsatsgruppen. Brostrøms udstråling var - som jeg læser referatet - "Bland jer uden om, vi har styr på det her".

Det havde de så ikke, og heldigvis blev de sat på plads.

Og da de har vist sig ikke at være til at stole på, så forstår jeg godt, at regeringen ønsker løbende at kigge dem i kortene. Det er løn som forskyldt, og jeg tror stadig, at de i det skjulte arbejder for flokimmunitet. Det går du jo så ind for, så giver SST's sidden advarsler overhørig selvfølgelig god mening.

Anne-Marie Krogsbøll

Lars Hansen:

Jeg kan ikke gennemskue, om nedluknignen af Nordjylland var strengt nødvendig - jeg tænker, at ud fra det, man vidst på det tidspunkt, kunne den godt se nødvendig ud, og det har i hvert fald hjulpet med til at få smitten under kontrol deroppe. Der er jo mange andre minkvarianter end cluster5 - halvdelen af alle smittede i Nordjylland er smittede med minkvarianter, og man mangler stadig svar på cluster 2,3,4 (efter hukommelsen), dem kender man endnu ikke alvoren af. Så jeg vil hellere gå et skridt for langt i smittebekæmpelsen end et skridt for kort.

Erik Nielsen, Fam. Tejsner, Carsten Munk, Frederikke Nielsen, Steffen Gliese, Jens Christensen, Sören Tolsgaard, Egon Stich og Per Langholz anbefalede denne kommentar

"Nedlukningen var altså nsten det vigtigste, eftersom smittede strømmede ind og ud af farmen og løftede smittetallet i hele regionen."

Den største smittespredning sker i kommunerne på Københavns Vestegn, så hvorfor var det ikke her, man indførte forbud mod at krydse kommunegrænser og stoppede al kollektiv trafik? Lad nu være med at efterrationalisere for at få det til at se ud som om, regeringen ikke har jokket ganske gevaldigt i spinaten i mink-skandalen. Det HAR den, uanset hvor man så selv står politisk.

Ole Svendsen, Finn Thøgersen, Per Torbensen, Nickolinne Liff Damgård og Jesper Frimann Ljungberg anbefalede denne kommentar

@ Anne-Marie Krogsbøll

Når SSI har testet, hvordan cluster 5 reagerer på antistoffer, så har de vel også testet de andre mink-varianter. Alt andet ville da være fuldstændig mærkeligt. Desuden siger samtlige internationale eksperter samstemmende, at bekymringer for mink-varianter er lidt af en storm i et glas vand. Og igen, hvis man var så bekymret for det, så skulle man jo have reageret langt tidligere, som du selv har skrevet mange gange.

Søren Kristensen

Og i TV kører der en udsendelse hvor "produktionsdyr" sendes hjem til småbørnsfamilier, så de kan lære dem personligt at kende, før der tages stilling til om de skal spises eller ej. Er det bare mig der syndes det er usmageligt? En landmand blev engang spurgt hvordan han kunne spise de dyr der voksede op på hans gård. Han sagde, at dyrene i han stalde var "produktionsdyr", som han ikke knyttede personlige bånd til, netop for at undgå det dilemma som TV-mediet sætter i scene. Man kan argumentere for at landmanden benytter sig af dobbeltmoral, men en gør vi alle ikke det? Vi lever jo i et kristent land og i vores bibel står der "du må ikke slå ihjel" og alligevel sender vi armeret tropper ud i verden. Osv.

Mette Frederiksen, hendes forvaltningsmæssige brøler ufortalt, kan iscenesættes på mange måder: som corona-commanderen, der bærer en stank af konkurs og holocaust efter sig eller som dyrenes ven, der én gang for alle satte en stopper for både coronaens og industriminkens kummerlige tilværelser. Vælg selv. Den gode nyhed er at de fleste af os næppe komme til at savne nogen af delene. Om vi ligefrem også år hen og bliver vegetarer alle sammen? Der må vi nok lige vente med at se hvad udkommet af TV-eksperimentet viser.

Hjørring kommune havde så mange smittede, at borgmesteren selv gik ind for restriktioner. Det var en måned det drejede sig om og allerede efter ti dage, da smitten dalede, lukkede man lidt op. Man lukker altså ikke ned for at genere nogen, men for at bremse smittens spredning. Og jeg kan blive dårlig af at høre på, at nu ligger regeringen underdrejet, nu kan Ellemann trænge igennem og få et gennem brud, og Venstre kan tryne regeringen til at give deres vælgere særlig stor erstatning. Den Covid 19 er ikke skabt af politik eller regering, men kommet udefra. Den er håndteret professionelt indtil nu. Tak for det. Så sker en fejl, i processen, man beder om den rettes op ved fælles hjælp, men nej bondefolket, vrider armen om på Ellemann, han får pistolen for panden, du gør som vi siger, eller du skiftes ud, man mærker nærmest en mafia derfra, og de bruger det skånselsløst. TV og medier hopper med, alle føler vi med de arme minkavlere. men masser af andre mennesker og brancher i landet har lidt i disse tider. Statsministeren kaldes både rådden og diktator, og journalisterne synes, at nu skal hun ned med nakken, stiller provokende spørgsmål , som er grænseoverskridende. Har hun været egenrådig, eller er det en myte de blå forsøger at spinne ??
Venstre udnytter en sårbar situation i landet for egen vindings skyld.

Verner Nielsen, Marianne Vigenberg Møller, Erik Nielsen, Egon Stich, Nette Skov, Lillian Larsen, Fam. Tejsner, Nille Torsen, Viggo Okholm, Frederikke Nielsen, Steffen Gliese, Jens Christensen, Lasse Nielsen, Carsten Munk, Sören Tolsgaard og Per Langholz anbefalede denne kommentar
Sören Tolsgaard

17. juni 2020: EKSPERTER MANER TIL RO

"Generelt kan man sige, at dyr ikke spiller nogen rolle for udbredelse af coronavirus eller ej" (Lars Erik Larsen, professor i vet. virologi, KU)

"Formentlig er det ikke så sandsynligt, at mink smitter mennesker. Det er, så vidt jeg ved ikke påvist endnu" (Trine Hammer Jensen, forsker i minkpatologi)

https://www.dr.dk/nyheder/indland/eksperter-maner-til-ro-efter-smittede-...

Uanset, at pressen ønsker regeringens hoveder på et fad, handler virkeligheden mere om, at der skal gøres en indsats mht. covid-19. Sundhedsmyndighederne var i juni-juli meget skråsikre på, at vi havde styr på pandemien, men efteråret har vist, at det langtfra er tilfældet.

Efter at myndighederne i juni aflivede de første minkfarme, håbede man på, at det var et kontrollabelt udbrud og satsede optimistisk på, at man ved evt. følgende angreb kunne afværge med nogle praktiske foranstaltninger.

https://jv.dk/artikel/mink-slipper-for-aflivning-selv-om-de-er-smittet-m...

Det viste sig i løbet at sensommeren ikke at holde stik. Sidst i oktober nåede man 200 smittede minkfarme og begyndte igen at aflive for at undgå smittespredning. Lægger man alle nabofarme indenfor 7,8 km til, må det erkendes, at omkring halvdelen af alle danske minkfarme ligger indenfor kritisk afstand.

31. okt. 2020: Professor: Minkudfordringen kan skabe dansk Wuhan-situation

"Men hvis vi formår at slå de smittede mink ned i løbet af vinteren, vil den tænkte risiko være elimineret" (Lars Erik Larsen, professor i vet. virologi, KU)

https://agriwatch.dk/Nyheder/Landbrug/article12527131.ece

Smitten begyndte i det nordlige Vendsyssel og arbejdede sig sydpå. Man har vistnok fortsat ikke afklaret smittevejene, men den gradvise spredning sydpå i Jylland kunne tyde på lokale smittekilder. Ligeledes det forhold, at op imod halvdelen af de nyligt smittede nordjyder er smittet med en minkvariant. Gad vide, hvor mange i resten af landet? Forhåbentlig hører vi snart om det?

Smitten har nu nået Billund og Hedensted, mens det sydlige Jylland og Øerne endnu er smittefrie, men også Sverige er angrebet nu. SSI har tilsyneladende været nølende med at offentliggøre undersøgelser, og hvorfor mon det? Beskyttelse af erhvervet og/eller interne forskningsresultater?

https://www.raeson.dk/2020/anette-r-von-benzon-hvorfor-stoppede-regering...

https://amtsavisen.dk/artikel/seruminstitut-sad-i-m%C3%A5nedsvis-p%C3%A5...

Ang. erstatninger, foreligger der allerede præcedens ifm. de første minkfarme, som blev aflivet i juni. Herudover er der lignende sager i en række europæiske lande, som allerede er i færd med eller har afviklet minkavl. Regeringen taler om 4 mia. og andre om et 3-4 gange højere beløb. Man finder vel et kompromis, og offentligheden vil bagefter stå med en del fast ejendom.

Det er naturligvis en særdeles kompliceret forhandling, som dog ikke bør overskygge, at vi fortsat befinder os i en pandemi. Lukningen af Nordjylland er et eksperiment på en dyster baggrund, hvor en strategi for lokal inddæmning af covid-19 for første gang er iværksat på dansk grund.

Hvis dette lykkes, bør vi anvende modellen i hele landet, og med en sådan kontrol over situationen kan vi antagelig holde covid-19 i skak, blot vi fastholder en effektiv opsporing af smittekæder og grænsekontrol.

Nu satser den populisitiske presse dog så hårdt på at gøre regeringen til syndebuk, at samfundsperspektivet fortoner sig. En langsigtet plan vil næppe vinde gehør, og dansen med corona fortsætter. Benægterne holder store fester og demonstrationer, smitten florerer og vaccineindustrien vejrer et solidt afkast.

Erik Nielsen, Knud Chr. Pedersen, Steen K Petersen, Kim Houmøller, William Mannicke, Nille Torsen, Steffen Gliese, Helle Walther, Per Langholz og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Denne nyhed bør vist kunne lukke munden på alle kritikere af den hårde (men for sene) reaktion på minkproblemerne:

"Nu erkender Verdenssundhedsorganisationen WHOs hovedefterforsker af den animalske oprindelse til SARS-CoV-2 og dermed af netop den coronavirus, der begyndte at brede sig som en steppebrand i og omkring den kinesiske storby Wuhan omkring nytår, at det oprindelige værtsdyr godt kan have været mink eller en nært beslægtet dyreart.
Med andre ord: Virussens sidste forbindelsesled mellem naturen og os kan godt have været det eftertragtede lille rovdyr med den smukke pels."

"...det omfattende minkudbrud i Danmark har den store organisations »helt store opmærksomhed«:
»Det er på toppen i hele WHO. Det er noget, alle taler om, og der er daglige briefinger om minksituationen i Danmark. Så det har de høje herrers fulde opmærksomhed her i huset.«
Årsagen er ikke alene de mulige risici, der kan være forbundet med mutationer af virussen i mink. Eller frygten for, at der i Danmark og andre lande med minkudbrud bliver etableret et »lager« af virussen i en anden dyreart. Som han siger:
»Det er yderst vigtigt, at vi ikke får skabt et nyt reservoir for sygdommen i en dyreart, som vi er i tæt kontakt med, for dermed risikerer vi at få den tilbage i hovedet, selv om vi tror, at vi er kommet af med den.«"

"»Selv om man ikke hidtil har opdaget en variant, der er fuldstændig anderledes, kan der godt pludselig komme en covid-20 eller -21, som tilmed kan være værre end covid-19."
https://www.berlingske.dk/videnskab/who-efterforsker-maaske-var-smittede...

Så burde det vist være skåret ud i pap, så selv minklobbyen og oppositionen kan forstå det (men det er det sikkert ikke alligevel. Egeninteresser kan i den grad blokere for ens forståelse af selv indlysende sandheder).

Lene Henriksen, Erik Nielsen, Egon Stich, Jette Steensen, Knud Chr. Pedersen, Nille Torsen, Frederikke Nielsen, Steffen Gliese, Helle Walther, Jens Christensen, Lasse Nielsen og Sören Tolsgaard anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

@Anne-Marie Krogsbøl
Du har jo helt fået vendt tingene rundt. Du har jo ikke forstået grundpræmisserne, det er dog fedt at medierne er vågnet op.
Du refererer til en artikel på politikken som jeg overhovedet ikke kan finde spor af.

Lad os først slå det fast med 7 tommers søm, regeringen har vedtaget epidemi lov, hvor det er sundhedsministeriet (defacto statsministeriet) der bestemmer og styrer tingene. DET er IKKE SST. SSI og SST er nu kun rådgivende, åbenbart på samme måde som McKinsey, folk fra erhvervslivet mv.

Og for at holde os til emnet, så er der jo et helt klart eksempel på, hvordan ministerierne kager rundt i det:
https://www.dr.dk/nyheder/politik/trodsede-advarsler-om-risiko-mink-kunn...

“Med andre ord: Fem uger efter Mogens Jensen havde besluttet, at coronasyge minkbesætninger ikke længere skulle aflives, vidste centrale myndigheder ikke, hvordan de skulle håndtere smitte, når den ramte igen.”

Igen er det altså ministerierne med ministrene i spidsen, der har overtaget ledelsen af det her. Det er altså dem, der har ansvaret for at sørge for, at der bliver udarbejdet planer,at loven overholdes, at der er videnskablig evidens for det man gør. Og det her er jo et eksempel på hvordan de kager rundt i det.

Allan Randrup Thomsen er citeret for at sige:
“Hvis man havde udvist rettidig omhu, så var man gået gang i at lave planer for, hvad man skulle gøre, hvis flere minkfarme blev smittede. Den plan skulle have ligget klar, så vi havde undgået det rod, som vi har set på det seneste både hvad angår lovgrundlaget og det smittemæssige, siger Allan Randrup Thomsen.”
Igen er det ikke myndighederne (ssi, fvst,sst), der tager beslutningerne nu. Det er sundhedsministeren, altså regeringen. Så det er ikke business as usual, hvor det er fagkompetente styrelser, for hvem det er logisk, at man skal have en backup plan. Det er jo hele grunden til at man i Danmark indtil ændringen af epidemiloven, havde ansvaret for epidemihåndteringen liggende hos SSI.

Og det her citat viser jo helt tydeligt, hvorfor det er en dårlig ide:
“ Idet skriftlige citat henviser Mogens Jensen endnu engang til embedsmændenes rådgivning.
- Da regeringen den 1. oktober traf beslutning om, at alle smittede farme samt farme inden for en zone heraf fremadrettet skulle aflives, var det igen på baggrund af sundhedsmyndighedernes vurdering, ligesom deres vurderinger lå til grund for beslutningen om at aflive alle danske mink.”

Man tager ansvaret til sig, og lige så snart man kager i det smider man andre under vognen.

// Jesper

Ole Svendsen, Jacob Rørdam Holm-Jørgensen, Per Torbensen, Flemming Berger og Finn Thøgersen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Hvilken artikel, Jesper? Hvis det er flue på væggen-mødet, så er det meget svært at finde artikler, der ligger tilbage i marts, men jeg har omtalt det møde utallige gange i utallige kommentarer, og også tidligere lagt links til det .... mange gange...

Jeg skal kigge efter det, men det vil tage tid, og vil det overhovedet gøre nogen forskel for din vurdering af tingenes tilstand? Det tror jeg ikke...

Bortset fra det, er det spild af tid, at vi to diskuterer videre...Det er forfra, om igen hele tiden....

Jesper Frimann Ljungberg

@Anne-Marie Krogsbøll
“ Bortset fra det, er det spild af tid, at vi to diskuterer videre...Det er forfra, om igen hele tiden....”

Ja jeg har forstået, at du er mere end villig til at smide demokratiet under vognen, og blindt følge en ‘stærk’ leder når frygten melder sig.

// Jesper

Anne-Marie Krogsbøll

Det var da lidt af en stråmand/vild påstand, Jesper :-) Lidt sjovt at høre fra en, der hylder ekspert- og embedsmandsvælde....

Jeg kunne jo godt lidt mene, at det er mere demokratisk, at afgørende samfundsbeslutninger tages af regeringen - på basis af rådgivning - end af Brostrøm... Sidstnævnte er trods alt ikke folkevalgt...

Jette Steensen, Steen K Petersen, Frederikke Nielsen, Helle Walther, Jens Christensen, Sören Tolsgaard og Per Langholz anbefalede denne kommentar

Jesper Frimann Ljungberg har ret i, at det vigtigste i den her sag er processen. Siden 11. marts har vi vænnet os til en situation, hvor beslutninger med vidtgående konsekvenser bliver annonceret på pressemøder uden nogen forudgående offentlig debat, hvilket nærmest er at betragte som en slags undtagelsestilstand.

I starten var der bred opbakning hertil, fordi de fleste kunne se vigtigheden af at handle hurtigt. Men med mink-skandalen er det blevet tydeligt, at vi har brug for at vende tilbage til mere normale beslutningsgange og dermed afskaffe undtagelsestilstanden.

Smitten blandt mink har huseret i et halvt år, og den famøse cluster 5 variant har været løs i samfundet i mindst 2 måneder. Så hvad er det, der hastede så meget, at man ikke i det mindste kunne nå at afklare sit lovgrundlag? Og måske også undersøge, om cluster 5 fandtes i senere prøver end dem fra september? Drøfte resultaterne af SSIs undersøgelse med andre uafhængige eksperter?

I 8 måneder har danskerne vænnet sig til at hoppe, hver gang Mette Frederiksen siger "hop". Nu er det tydeligt for alle, at det er gået for vidt. Som artiklen siger, risikerer mink-sagen at underminere den folkelige opbakning til den danske corona strategi. Men dette er vel at mærke positivt, da strategien i høj grad trænger til nogle justeringer, især i forhold til ikke at være så præget af hovsa løsninger og symbolpolitiske tiltag.

Ole Svendsen, Flemming Berger, Finn Thøgersen, Per Torbensen, Nickolinne Liff Damgård, Jens Illum og Jesper Frimann Ljungberg anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

@Lars Hansen
Elegant udtrykt og jeg er 100% enig.

// Jesper

Kære Information + dygtige Information-læsere.

Mink som virus-reservoirer en global trussel, og der er stor enighed blandt forskere om at den skal håndteres. Der blev gjort for lidt i for lang tid og som konsekvens for meget på for kort tid.

Men den virkelige krise i det her er enorm, og den er demokratisk. Det handler ikke om højre-venstre, for-imod mink, som nogen prøver at reducere det til.

Min vurdering vurdering af sagen her:
http://kpje.com/cluster5_inf.pdf

God søndag,
Kasper P. Kepp
Professor MSO
https://twitter.com/KasperKepp

Ole Svendsen, Flemming Berger, Viggo Okholm, Jesper Frimann Ljungberg, Per Langholz og Lars Hansen anbefalede denne kommentar

Lars Hansen, 15. nov. 10.57: "Som artiklen siger, risikerer mink-sagen at underminere den folkelige opbakning til den danske corona strategi. Men dette er vel at mærke positivt, da strategien i høj grad trænger til nogle justeringer, især i forhold til ikke at være så præget af hovsa løsninger og symbolpolitiske tiltag."
Så du Lars Hansen mener det er positivt hvis befolkningen stopper med at holde afstand og spritte af? - dine holdninger er dybt uansvarligt.
Er aflivning af mink symbolpolitik? man fjerner et stort reservoir for mulige farlige mutationer, og i Nordjylland er man igang med at minimere antallet af smittet med COVID 19 fra mink, som måske kan være muteret til en problematisk variant. Selvom Cluster 5 ikke er der mere, er der andre mink mutationer i den nordjyske befolkning andre og man kan ikke tjekke alle COVID 19 mutationer for deres farlighed.
Det er simpelthen uansvarligt når du og de borgerlige er igang med til at fjerne befolknings opbakning til at man skal følge regeringen og myndighedernes anvisninger. Hvis der kommer en stigning i smitten nu, så ved vi hvem der har ansvaret.

Egon Stich, Jette Steensen, Carsten Munk, Helle Walther, Anne-Marie Krogsbøll, Poul Baad Rasmussen og Sören Tolsgaard anbefalede denne kommentar
Sören Tolsgaard

@Lars Hansen: "Mink-Mette?"

Hmmmmmm: "Lars-Lus-I-Skindpelsen" ;-)

Det er naturligvis svært for regeringen at sidde til rundbordssamtaler med en opposition, hvis ledere er mere eller mindre åbenlyse tilhængere af den liberale svenske strategi. Sålænge Mette har roret, vil der blive holdt igen og ind imellem tages nogle drastiske beslutninger. Det kan ikke være anderledes.

Og se lige på, hvad "eksperter" har tilrådet: Det er ligeså spraglet som et folkemøde på Chrstiania. Først er corona i mink fuldstændig uskadeligt, siden ligeså farligt som et dyremarked i Wuhan.

Men gudskelov, at vi i det mindste så nogenlunde følger et forsigtighedsprincip. Med den undtagelse, at der skulle åbnes max henover sommeren pga. højlydte krav fra erhvervslivet. Nu gejler pressen og landbruget en stemning op, og det er lige til højrebenet at beskylde regeringen for hvad som helst.

Regeringen har store beføjelser, som rinder ud i takt med pandemien, og - såvidt jeg kan se - som faktisk beror sig på eksperters vejledning langt hen ad vejen. Men der skal skæres igennem, og ifm. over 250 coronainficerede minkfarme ville det næppe være holdbart at lade stå til, mens der forhandles videre. Det har stået på for længe og sundhedsmyndighederne har nølet med rapporter og udtalelser.

Erik Nielsen, Steen K Petersen, Carsten Munk, William Mannicke, Helle Walther, Anne-Marie Krogsbøll, Henning Kjær, Poul Baad Rasmussen og Per Langholz anbefalede denne kommentar

@Per Langholz

Afvikling af mink-erhvervet kan give god mening men skal selvfølgelig vedtages ved lov efter sædvanlig høring og behandling. 80% af minkene aflives alligevel i november for deres pels, og resten kan så aflives, når loven er vedtaget. Hvis regeringen ønskede, det skulle ske hurtigere, kunne den have fremsat lovforslaget noget tidligere. Men så sent som i oktober mente regeringen jo ikke, at mink-erhvervet skulle afvikles.

Nedlukningen er Nordjylland er meningløs symbolpolitik, så jeg synes, det er positivt, hvis nordjyderne ignorerer opfordringen til ikke at krydse kommunegrænser og i øvrigt presser på politisk for at vende tilbage til de samme forhold som resten af Danmark hurtigst muligt.

Det er også positivt, hvis folk begynder at stille spørgsmålstegn ved de meningsløse rejsevejledninger, eller hvorfor der er forbud mod at forsamles udendørs (med minimal smitterisiko) men ikke i en biograf. De ting, der kan begrundes, sådan afstand og håndvask, bør folk stadig følge.

Kasper P. Kepp har helt ret i, at dette er en krise for vores demokrati i næsten højere grad end, det er en sundhedskrise. Det er i den grad tid til eftertanke også blandt dem, der nyder Socialdemokratiets hidtil gode meningsmålinger. Der kommer en tid, hvor nogen, man ikke synes om, får magten igen, og så er det nok pludselig ikke så sjovt at have afmonteret demokratiske sikringsprocedurer.

Finn Thøgersen og Jesper Frimann Ljungberg anbefalede denne kommentar

Lars Hansen, du skriver om nedlukningen af Nordjylland:

"Og for hvad? For at bekæmpe en cluster 5 variant, som WHO og alle uafhængige eksperter siger alligevel ikke betyder noget for en kommende vaccine, og som lader til at være uddød"

Men det er jo noget, der siden er kommet frem. Det papir, som Mette Frederiksen fik om cluster 5, fortalte jo om en risiko for den fremtidige vaccine. Og med sådan et papir i hånden kan en statsminister ikke sige, at nu skal vi lige slå koldt vand i blodet og se, om cluster 5 ikke uddør af sig selv. Hvis hun havde gjort det, og det så havde vist sig, at cluster 5 VAR en trussel mod vaccinen, og at den havde bredt sig, fordi hun tøvede, ja, så havde både Folketinget og befolkningen krævet hendes afgang.

Erik Nielsen, Henrik Leffers, Egon Stich, Steen K Petersen, Carsten Munk, Steffen Gliese, Per Langholz og Sören Tolsgaard anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Dejligt at høre, at Kepp - som jeg læser det - er enig i, at det var nødvendigt og velbegrundet at gribe ind i Nordjylland. Jeg er enig i, at det var resultatet af lang tids slendrian på området - men bedre sent end aldrig, katastroen lurede.

Enig i en del af Kepps analyse, men jeg er ikke enig i dette fra linket:
"3) Enige forskere fra udland og indland afmonterer i løbet af få dage, trods problemer med at få data, truslen fra en ”ny pandemi” fokuseret på cluster-5."

Jeg opfattede cluster 5 som nævnt som et eksempel - "proof of concept" på de problemer, mink i den mængde og under sådanne forhold kan medføre. Mølbak påstod IKKE, at Danmark er et nyt Wuhan - men at worst case-scenariet er, at vi KUNNE blive det.

Og det bekræftes vel i dette link?:
https://www.berlingske.dk/videnskab/who-efterforsker-maaske-var-smittede...

Mht. hvem der har fat i taktstokken, og er skyld i den aktuelle misere, så er der vel endnu ingen af os, der faktisk ved, hvem der bestemmer hvad? Med mindre Kepp har insider-viden, som vi andre ikke har. I så fald: Spyt ud - vi mangler netop i den grad at få indsigt i, hvem der svinger taktstokken, og hvis rådgivning, det baserer sig på. For man kan i det skjulte bestemme meget ved at give farvet rådgivning.

Mht. demokratiske problemer så er de lukkede parti- og kandidatstøttekasser i dén grad et kæmpeproblem i en situation som denne. Money talks - også blandt forskere.

Egon Stich, Jette Steensen, Palle Yndal-Olsen, Steffen Gliese, Sören Tolsgaard og Per Langholz anbefalede denne kommentar

@Lars Hansen Så du mener man bare skal gøre, hvad man så føler er det mest rigtige, uanset myndigheders opfordringer. Så hvis man ikke føler, at man skal spritte af, så behøver man ikke at spritte af f.eks når man går ind på et hospital. Det er jo totalt uholdbart, hvis vi alle bare gør som vi selv synes, og ikke forsøger at følge myndighedernes opfordringer. Eller er det bare lige din fortolkning, der er den helt rigtige?
Mht Nordjylland har omkring 50% af de smittede, været smittet med COVID 19 der er kommer fra mink i et tidligere led.

Erik Nielsen, Palle Yndal-Olsen, Steffen Gliese, Sören Tolsgaard, Anne-Marie Krogsbøll og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Ib Christoffersen

Næste opgave må være svineindustrien. For hvis mink er dyreplageri, så kender jeg ikke det tilsvarende ord for svinehold. Men Mette Frederiksen holder sig nok i skundet et stykke tid. Hun kan jo godt se at så bliver det militæret der skal lave alt arbejdet. Men for pokker et bjerg af døde grise det kan blive til.

Erik Nielsen, Christel Gruner-Olesen og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne kommentar

@Per Langholz

Problemet er, at der netop ikke er tale om "myndighedernes opfordringer" men om tilfældige politiske beslutninger, der hverken kan begrundes eller forsvares. Og nej dem mener jeg ikke, man blindt skal følge. Det, der historisk set har gjort de nordiske lande så succesrige er netop vores evne til at tænke kritisk og selvstændigt frem for blindt at følge politiske ledere.

Så igen: Kan noget begrundes, ja så bør vi følge det. Men hvis ikke er det helt ok blot at trække på skuldrene. Som mange jo også har gjort lige fra starten ved eksempelvis at ignorere rådet om at gå 14 dage i karantæne, fordi man har tilbragt en weekend i et svensk sommerhus.

Jesper Frimann Ljungberg og Ture Nilsson anbefalede denne kommentar
Ib Christoffersen

Men en afledt fordel er at Mette Frederiksen har sikret sig der ikke kommer investeringer i amimalsk produktion i Danmark. Heller ikke fiskeri, dambrug, havbrug, og vel heller ikke zoo. Så stiger prisen på kød. Det er jo en gave til det nye veganerparti.

Også jeg har læst om WHO eksperter og forskere, der siger nu, at man har fundet ud af virussen stammer fra mink fra begyndelsen. Og kan mutere hurtigt. Og regeringen kunne , hvis de havde vidst det, brugt nødret som begrundelse for beslutningen, det dækker fuldt ud.

Palle Yndal-Olsen, Carsten Munk, Nille Torsen, Steffen Gliese og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Sören Tolsgaard

Kasper Kepp -

Vigtige budskaber er ofte pakket ind i lignelser, især til jul, men er det ikke tid til at tale rent ud af posen? Eller er vejen mon for kort fra forskning til faktura?

Hvis det egentlige problem er et par 'trojanske' embedsmænd, hvorfor gør du det så ikke mere klart, hvem de er og hvordan de bærer sig ad, fremfor at fremhæve nogle forhold omkring cluster 5, som antagelig ikke var afgørende? Hvilke interesser tjener disse fordækte embedsmænd?

Regeringen tog naturligvis nogle forholdsregler efter eksperters advarsler om et nyt Wuhan. Det lyder rimeligt, at man burde lytte til et bredt panel af forskere, men vore eksperter synes ikke enige, og skal der tages en beslutning, har parolen været, at man hellere går et skridt for langt, end et skridt for kort.

Såvidt det lykkes at fremmane en stemning af, at regeringen overdriver, bliver det næste skridt naturligvis op ad bakke. Mange steder i verden har vi set, at ledere har benægtet alt og talt pandemien ned, og først når situationen løb helt af sporet, blev der skåret igennem, men af de selvsamme vægelsindede ledere, der fortsat mangler konsekvens, tillid og gennemslagskraft.

Det kræver, om ikke en diktatorisk, så i hvert fald en karismatisk ledelse, at guide millioner af borgere igennem en pandemi, og sådanne ledere er der ikke mange af på verdenplan. De lande, der klarer sig bedst, gør det i høj grad i kraft af en konsekvent ledelse, og der opstår kaotiske tilstande, hvor lederne ikke slår til. Minkkrisen er et bump på vejen, og vognlæsset er ikke rettet op endnu.

NB: Jeg har ikke gennemlæst dine mange henvisninger, hvor der muligvis findes uddybende svar, men jeg synes, at du i det mindste bør målrette og præcisere dine påstande i selve brødteksten.

Steen K Petersen, Nille Torsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

@Lasse Nielsen

Cluster 5 er fundet i prøver fra september, så hvis den havde været meget smitsom, ville den allerede være spredt over alle bjerge. Herunder sikkert også til Rumænien, hvorfra en del af arbejderne på de danske minkfarme kommer. Så man kan sige, at det er heldigt, at det åbenbart ikke var tilfældet.

@Helle Walther
Idet problemet med mink-mutationer havde været kendt i månedsvis (og ignoreret af regeringen), og idet cluster 5 ikke synes at være noget reelt problem, forekommer det mere end tvivlsomt, om nødret kunne have været brugt som begrundelse for at forlange alle mink aflivet her og nu.

Der er vist ingen vej uden om, at regeringen på normal vis må sikre sig en lovhjemmel til et tiltag, som den vel i øvrigt har flertal for i hvert fald hos sine støttepartier, og som jeg alt i alt også synes er rigtigt.

Lasse Nielsen og Jesper Frimann Ljungberg anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

PS, Kepp:

Har du et bud på, HVORFOR man har siddet på data, og trukket nødvendig indsats ud?

Har det undgået din opmærksomhed, at Mølbak allerede i midt september advarede kraftigt, og forsøgte at få øvrige myndigheder og politikere til at vågne op omkring den nødvendige indsats mod minkproblemet? Det er kommet frem de seneste dage.

Jeg tror ikke på teorien om, at det skulle være et bevidst planlagt forløb for at få skovlen under minkindustrien. Ingen planlægger et så kaotisk forløb med vilje. Men uskønt, rodet og uacceptabelt har det været. Jeg savner bare syn for sagn om, præcist HVOR fejlen ligger.

Erik Nielsen, Frederikke Nielsen, Helle Walther og Per Langholz anbefalede denne kommentar

Jeg tænker den borgerlige indoktrinering af danskerne (ensidig fokusering på personlige frihed og personlig økonomi) er begynde at virke.
Synd. For det er da især nu danskerne skal stå imod de borgerliges fristelser.

Egon Stich, Søren Veje, Lasse Nielsen, Carsten Munk og Helle Walther anbefalede denne kommentar

@Lars Hansen
Det er ikke bare en tilfældig politisk beslutning at Nordjylland er delvist nedlukket, det er helt i tråd med SSI, lyt til Tyra Grove Krause, afdelingschef på SSI.
https://www.dr.dk/nyheder/indland/minut-minut-heunicke-og-myndighederne-...

To ting, jeg bryder mig ikke om øgenavne til nogen, hverken rød eller blå, ikke i aviser, ikke her, ikke i medierne generelt. Det er trumpistisk og uværdigt. Det er små mennesker der har brug for det.
Dernæst ja der skal lovhjemmel til, ting skal være i orden, og hvis V havde haft almindelig anstændighed i behold, så havde de lavet den hastelov med regeringen. Så kan de slås på andre tider politisk, men her og nu er Venstres håndtering for ringe. De bruger det her politisk for egen vinding skyld, og forsøger at bilde folk ind at de gør det for minkavlernes skyld. Usympatisk.

nils valla, Palle Jensen, Erik Nielsen, Peter Høivang, Egon Stich, Lasse Nielsen, Carsten Munk, Nille Torsen, Frederikke Nielsen, Anne-Marie Krogsbøll og Per Langholz anbefalede denne kommentar

@Søren Tolsgaard

"Det kræver, om ikke en diktatorisk, så i hvert fald en karismatisk ledelse, at guide millioner af borgere igennem en pandemi, og sådanne ledere er der ikke mange af på verdenplan. De lande, der klarer sig bedst, gør det i høj grad i kraft af en konsekvent ledelse, og der opstår kaotiske tilstande, hvor lederne ikke slår til."

Men spørgsmålet er, om "kaotiske tilstande" i grunden ikke er at foretrække frem for, hvad man f.eks. ser i Hong Kong. For nylig udtalte Brasiliens præsident Bolsenaro, at han var træt af, at alt handlede om pandemien. Han sagde også, at vi alle skal dø før eller senere, og at det ikke nytter noget at benægte det. Det har han jo ret i, så sat lidt på spidsen synes jeg godt, man kan sige, at Brasilien har klaret pandemien bedre end eksempelvis Hong Kong.

https://www.msn.com/da-dk/nyheder/udland/hongkong-indf%C3%B8rer-obligato...

Jesper Frimann Ljungberg

@Anne-Marie Krogsbøl
"Lidt sjovt at høre fra en, der hylder ekspert- og embedsmandsvælde...."

Jeg er så absolut ikke tilhænger af embedsmandsvælde. Tro mig det er jeg ikke.
Men der er embedsmænd og så er der offentlige ansatte fagpersoner sagsbehandler, læger, lærerer, sygeplejersker, soldater, dommere, jurister, politifolk, sociologer, fysikere,ingeniører, murer, tømrer.. hvis job det er inden for deres fagområde er at rådgive, bidrage til regelsæt mv. og sikre en faglig modvægt mod politikernes meningsbaserede holdninger, om skifter fra time til time.
De fungerer, både som støddæmpere, autopilot og satnav, således, at vores rejse til det overordnede mål som politikerne fastsætter, efter demokratisk debat, nås så smertefrit som muligt.
Det er vigtigt, at disse eksperter, spørges til råds, og at deres råd følges, således at når vi kommer til selve eksekveringen af offentlig service, så sker dette på baggrund af faglige kvalificerede retningslinjer.
Det er også vigtigt at disse eksperter agerer upolitisk, og kun giver svar og rådgivning baseret på deres faglighed. Og at de er beskyttede mod skiftende regeringers 'meninger' der måske ikke er baseret i faglighed. Således f.eks. at vores drikkevand beskyttes etc. etc.

Og det er desværre her det er gået galt i Danmark siden Fogh's kamp mod smagsdommerne, og implementeringen af NPM i det ekstreme, således at politiske beslutninger taget af Toppen, nu skal adlydes hele vejen ned, på trods (som den her sag tydelig viser) af at de har katastrofale konsekvenser (se misæren i skat.. og der er RIGTIG mange eksempler) eller ligefrem ulovlige, som f.eks. i den her sag som er klokkeklar.

Og det er vigtigt at der er 'indbygget modstand' i samfundet mod Politiske beslutninger, en slags støddæmpere der sikrer at vi ikke kører af sporet.

Og igen, det bør være en sundhedsfaglig (når det ikke er en sundhedsøkonomisk sag), der f.eks. bestemmer hvilken behandling du skal have på et hospital.

"Jeg kunne jo godt lidt mene, at det er mere demokratisk, at afgørende samfundsbeslutninger tages af regeringen - på basis af rådgivning - end af Brostrøm... Sidstnævnte er trods alt ikke folkevalgt..."

Igen du har ikke sat dig ind i tingene.

Epidemiloven (den gamle) var en gennemarbejde lov, med mange mange år på bagen. Det var en lov som har været igennem mange revisioner, og som er/var implementeret med strategier, øvelser, lagre mv.
Den var tiltænkt til at blive iværksat, ved epidemier der er niveauet over den vi har nu, altså epidemier som er samfunds truende for det Danske samfund. Altså en medicinsk undtagelsestilstand. Og den indeholder endda 'en kattelem', således at f.eks. sådan noget som COVID-19 også kan adresseres. Og det er jo ikke sådan, at SST går ind og erstatter politikerne (eller f.eks. NOST), men de får væsentlig øgede beføjelser når det drejer sig om at håndtere epidemien og politikerne kan ikke ignorere dem, og der oprettes en lokal forankring, der skal sikre lokal buyin og håndtering.
Desuden er det godt ved det her, at der ligger strategier, planer i skuffen med gennemprøvede ansvarsfordelinger, så i krise situationer er et rigtigt rigtig godt redskab og udgangspunkt at have.

Mit problemer at med et panisk pennestrøg, så blev alt det her smidt i skraldespanden, på et par dages hastebehandling blev politikerne og deres ministerier enige med sig selv om, at de var mere kvalificerede til at håndtere en epidemi end dem, som har brugt et helt arbejdsliv på at gøre dette.

Dette viser IMHO svagheden i vores implementering af demokrati, for basalt så står vi med et 90 mandats, enevælde med politikere fra partier, der ikke har samme folkelig opbakning, som før i tiden. Partier som hellere ser til spindoktorer og markedsføring end partigræsrødder.
Noget som IMHO er klart en fare for sammenhængskraften i Danmark.

Jeg synes klart dette blev illustreret af chefredaktøren for Nordjyske, som beskrev det som københavneri, det der er sket med minksagen og nedlukningen af NordJylland.
Og jeg må jo tage mig til hovedet, for det er jo netop to 'NordJyske Ministre' i Hele Danmarks Folketing der tager beslutningerne. Det har intet med Byen og borgerne i København at gøre.

Der er noget større på spil her.

Mit take fra det her er, at jeg må give nogle af mine borgelige venner ret, når de siger, at der også på venstrefløjen er autoritære kræfter, noget jeg måske var for naiv til at ville indse.

// Jesper

Nic Pedersen, Kim Folke Knudsen, Flemming Berger, Finn Thøgersen og Ture Nilsson anbefalede denne kommentar

@Per Langholz

Når en embedsmand deltager i pressemøder, er vedkommende selvfølgelig nødt til at være loyal over for de beslutninger, som den politiske ledelse har truffet.

Anne-Marie Krogsbøll

Jamen, du er jo Ayan Rand og Darwin-tilhænger, Ikke Jesper ,-)

Anne-Marie Krogsbøll

PS, Jesper: Hvilke eksperters råd er det, man skal følge?

Sider