Interview
Læsetid: 2 min.

»Det her musiknummer er jo et symptom på et dybereliggende socialt problem«

En musikvideo til nummeret ’Sort på sort’ af rapperen Chatle fra Vollsmose er blevet kritiseret for at forherlige bandekriminalitet. Instruktør Michael Spooner mener, man i stedet bør bruge videoen og sangen som anledning til at diskutere integration
Musikvideoen til ’Sort på sort’ er blevet kritiseret for at forherlige våben, narko og kriminalitet.

Musikvideoen til ’Sort på sort’ er blevet kritiseret for at forherlige våben, narko og kriminalitet.

Screenshot

Moderne Tider
28. november 2020

I musikvideoen er der våben, kontanter og maskerede mænd, der sigter på kameraet. Hvorfor?

»Det er en del af hiphopgenrens konventioner og en form for gadeteater. Det er klart, at når du besøger Vollsmose en tilfældig tirsdag, ser der ikke sådan ud. Det er til ære for kameraet, at de gør de her ting.«

Hvad vil du gerne fortælle med videoen?

»Jeg er for det første med til at formidle Chatles budskab så effektivt som muligt for at skabe grobund for en musikalsk karriere. For det andet er det en øjenåbner for Danmark om, hvad der foregår i de udsatte boligområder. Eller ’huller i danmarkskortet’ som tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kaldte dem. Min musikvideo er med til at lyse et fedt spotlight ned i de huller.«

Blå bog: Michael Spooner
Privatfoto

Uddannet fra Den Europæiske Filmhøjskole.

Har lavet stribevis af musikvideoer til blandt andre Christopher, Medina og L.O.C.

Har boet Los angeles i fem år.

Laver både reklamefilm og tv-serier.

Hvordan er videoen blevet til?

»Når jeg kommer ud til sådan et sted for at filme en musikvideo, er det med et ønske om, at kunstnerne skal vise mig deres verden. Jeg skal dokumentere det med mit kamera og sætte det fedt sammen. Jeg har snakket med Chatle om, hvem han er, og hvilke signaler han vil sende, men derudover er det helt guerrilla-style, som man siger. Alt, hvad der foregår, er opstået spontant fra klokken 12 om formiddagen til midnat samme aften. Nogle af dem, der var til stede, var hans venner, mens andre folk bare dukkede op.«

Hvad tænker du om kritikken fra blandt andre en række politikere?

»Man må gerne kritisere videoen. Og jeg er glad for opmærksomheden, for det her musiknummer er jo et symptom på et dybereliggende socialt problem, der er brug for at snakke åbent og nuanceret om.«

Hvad er det, vi skal snakke om?

»Integration. Det er et symptom på fejlslagen integration, når så mange mennesker i et land som Danmark lever i et parallelsamfund.«

Det er faldet nogle for brystet, at videoen er optaget et sted, hvor en uskyldig mand blev dræbt i et bandeopgør. Hvad tænker du om det?

»Hvor skulle vi ellers optage den? Det er præcis der, Chatle bor. Det er hans verden.«

Videoen er blevet kritiseret for at være en reklame for kriminalitet og forherlige våben. Hvad tænker du om det?

»Det forstår jeg jo godt. Men nogle gange er man desværre nødt til at promovere sin kriminalitet for at komme ud af den.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Freddie Vindberg

Provokerende tabere.

Provokerende tabere ser med foragt på marginaliserede gruppers kunstneriske udtryk.

Nu er det op til Chatle at producerer en dansk version af:

https://en.wikipedia.org/wiki/Gangsta_Rap_Made_Me_Do_It

Mord, kriminalitet, stoffer m.fl. bliver glorificeret i film og serier dag ind og dag ud men her skriger klynkerne ikke op over det. Måske fordi det er ok når det er deres EGEN underholdning der gør det. Jeg kan godt lytte til Johnny Cash uden at tage til Reno for at “skyde en mand kun for at se ham dø”. Jeg kan også godt se Breaking Bad uden at eksperimentere med stoffer i min auto-camper og en vampyrfilm uden at bide folk i halsen.

Så bliv dog voksne og stop jeres evige slåen mønt på rap-videoer. Først var det Mask På og nu det her. Hvis det ikke var for mediernes hysteri og politikernes medløberi ville jeg aldrig have lyttet til disse sange.

»Integration. Det er et symptom på fejlslagen integration, når så mange mennesker i et land som Danmark lever i et parallelsamfund.«
Jeg synes også, at kvinder er vildt overrepræsenterede i Spooners video. Tag fem år mere i L.A. , mand.

»Integration. Det er et symptom på fejlslagen integration, når så mange mennesker i et land som Danmark lever i et parallelsamfund.«
Jeg synes også, at kvinder er vildt overrepræsenterede i Spooners video. Tag fem år mere i L.A. , mand.

Martin Mortensen

Intet nyt, blot en ny generation der dyrker Gangsta rap kulturen.

Er det så samfundets skyld, at en gruppe unge mænd vælger at gå den kriminelle vej i livet? Ikke nødvendigvis. I mange år har kokainen og hashen flydt i den vestlige verden, hvor alle samfundslag har taget del i rusen. Og så længe et ungt mennesker på 2-3 “arbejdsdage” kan tjene det samme som forældrene på en måned, så vil det nok fortsætte - altså med mindre der sker en eller anden form for legalisering af føromtalte stoffer, så de kriminelle ikke længere har den indtægtskilde. Alle vil have del i de materielle goder som den vestlige verden tilbyder, og i de samfundslag, hvor der er udsigt til en lavere indkomst, ja, der har vi så nogle unge mennesker der føler sig fristet af de hurtige penge, og den status der følger med de mange penge.