Klumme
Læsetid: 2 min.

Osteskolen: Banon er ikke en begynderost

Den ser lille og smuk ud, men tag ikke fejl: Banon er bestemt ikke harmløs. Den legendariske gedeost fra Provence er ikke for de utrænede og siges også at have taget livet af en romersk kejser
Den ser lille og smuk ud, men tag ikke fejl: Banon er bestemt ikke harmløs. Den legendariske gedeost fra Provence er ikke for de utrænede og siges også at have taget livet af en romersk kejser

Sara Houmann Mortensen

Moderne Tider
21. november 2020

Denne uges ost er fra Provence, som helt sikkert er mere kendt for sine vine og blomstrende lilla lavendelmarker end for ost. Men gedeosten banon er en lokal legende, man ikke kommer udenom. Nok er den lille, men dens lange historie og særlige indpakning gør den til én af de mere bemærkelsesværdige oste.

Omkring slutningen af det 19. århundrede var landlivet i Provence ingen dans på roser. Bondefamilierne var selvforsørgende og holdt geder – også kaldet ’fattigmandens ko’ – fordi gederne er nøjsomme dyr, der kan trives på tørre områder med sparsom vegetation. Slog en vinhøst fejl, kunne man altid skifte vinstokkene ud med geder og sælge gedeoste på det lokale marked, hvoraf områdets vigtigste lå i byen Banon.

I begyndelsen svøbte man ostene i efterårets nedfaldne kastanjeblade som beskyttelse gennem vinteren. I dag er de 5-8 brune kastanjeblade og den ombundne bastsnor blevet banons visuelle kendetegn. Men bladene har også en anden – og nok så vigtig – funktion. Osten modner i bladene i mindst ti dage, og aromaen sætter sig i de små, bløde oste, som med tiden tager mere og mere smag fra kastanjebladene.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jens Christensen

Prøver dem gerne med stor fornøjelse. Har lige haft Mimolette fra Lille i køkkenet. Men Banon - jeg kan ikke finde den noget sted. Reklamer er måske ikke tilladt her (?) men små hints ..?

Klaus Lundahl Engelholt

Dele af teksten ser ud til at være lånt fra https://ostesnak.dk/banon-den-lille-gedeost-fra-provence/ fra 2013:

»Men Banon er ikke det, jeg vil kalde for en “begynder-gedeost”. Osten er lavet af upasteuriseret gedemælk, og dét kan man selvfølgelig smage. Men selv om smagen er markant, så vil jeg ikke kalde den stærk.«

Jens Christensen

Tak, Kenneth Krabat. Så var det måske i det nære, der var gevinst den her gang.