Osteskolen: Banon er ikke en begynderost

Denne uges ost er fra Provence, som helt sikkert er mere kendt for sine vine og blomstrende lilla lavendelmarker end for ost. Men gedeosten banon er en lokal legende, man ikke kommer udenom. Nok er den lille, men dens lange historie og særlige indpakning gør den til én af de mere bemærkelsesværdige oste.
Omkring slutningen af det 19. århundrede var landlivet i Provence ingen dans på roser. Bondefamilierne var selvforsørgende og holdt geder – også kaldet ’fattigmandens ko’ – fordi gederne er nøjsomme dyr, der kan trives på tørre områder med sparsom vegetation. Slog en vinhøst fejl, kunne man altid skifte vinstokkene ud med geder og sælge gedeoste på det lokale marked, hvoraf områdets vigtigste lå i byen Banon.
I begyndelsen svøbte man ostene i efterårets nedfaldne kastanjeblade som beskyttelse gennem vinteren. I dag er de 5-8 brune kastanjeblade og den ombundne bastsnor blevet banons visuelle kendetegn. Men bladene har også en anden – og nok så vigtig – funktion. Osten modner i bladene i mindst ti dage, og aromaen sætter sig i de små, bløde oste, som med tiden tager mere og mere smag fra kastanjebladene.
Ønsker du at kommentere artiklerne på information.dk?
Du skal være registreret bruger for at kommentere.
Log ind eller opret bruger »
Prøver dem gerne med stor fornøjelse. Har lige haft Mimolette fra Lille i køkkenet. Men Banon - jeg kan ikke finde den noget sted. Reklamer er måske ikke tilladt her (?) men små hints ..?
Dele af teksten ser ud til at være lånt fra https://ostesnak.dk/banon-den-lille-gedeost-fra-provence/ fra 2013:
»Men Banon er ikke det, jeg vil kalde for en “begynder-gedeost”. Osten er lavet af upasteuriseret gedemælk, og dét kan man selvfølgelig smage. Men selv om smagen er markant, så vil jeg ikke kalde den stærk.«
Spørg hér
http://ostekaelderen.dk/
Tak, Kenneth Krabat. Så var det måske i det nære, der var gevinst den her gang.