Klumme
Læsetid: 2 min.

Osteskolen: Den blå ost fra grottens dyb

Ligesom roquefort sætter punktum på ostebordet, afslutter vi vores serie om franske osteklassikere med blåskimmelosten over dem alle: roquefort – osten, der er intet mindre end et mirakel
Ligesom roquefort sætter punktum på ostebordet, afslutter vi vores serie om franske osteklassikere med blåskimmelosten over dem alle: roquefort – osten, der er intet mindre end et mirakel

Sara Houmann Mortensen

Moderne Tider
28. november 2020

Det er ikke til at se det, når man står på hovedgaden i landsbyen Roquefort-sur-Soulzon. Men neden under vejen findes et net af ostegrotter, der måler to kilometer i længden og 300 meter i bredden og dybden.

For en million år siden styrtede en del af Combalou-klippen i Aveyron i det sydlige Frankrig nemlig sammen, og det skabte hulrum og klippespalter, som kombineret med den konstant lave temperatur og høje fugtighed blev det perfekte sted at modne oste.

Under jorden i Roquefort udvikler blåskimmelostene deres pikante og nærmest eksplosive salte smag, og de blågrønne årer og kratre vokser langsomt frem i den lyse elfenbensfarvede ostemasse.

Luft strømmer gennem naturlige klippespalter kaldet les fleurines, og ostemesteren kan ved hjælp af små trædøre og skodder lukke af eller skrue op for luftstrømme, alt afhængigt af, hvad ostene har brug for.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeg syntes, at "Osteskolen" virkelig har en funktion. Og jeg ved, at Frankrig har utroligt mange velsmagende oste til mange forskellige lejligheder. Jeg ved også, at mange køber ost direkte hos producenten, der ofte er en landmand, og har præference for netop dennes ost.

Men der er altså også mange dejlige oste i Europa udenfor Frankrig. Selv Sverige, som ikke i Danmark forbindes med fødevareoplevelser, har gode og spændende oste fra en række små producenter.

Og jeg syntes, at "Osteskolen" også har en stor funktion på dette område. Smagsmæssigt er f.eks. Italienske oste er således også et stort og spændende område.

Carl Chr Søndergård, Gitte Loeyche, Ole Meyer, Benta Victoria Gunnlögsson, Jonna Jensen, Ejvind Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar