Feature
Læsetid: 14 min.

Ramon Cruz fra Texas anede ikke, hvad vindmøller blev brugt til, før han fik job i branchen

Coronakrisen har givet den amerikanske olie- og gasindustri en så alvorlig mavepuster, at det er usikkert, om den rejser sig igen. Vi er taget til frackingindustriens hjerteland i det vestlige Texas for at forstå, hvad det betyder for Joe Bidens grønne ambitioner
Siden foråret er olieprisen faldet ligesom produktionen, og det eneste, der er steget, er antallet af arbejdsløse oliearbejdere. Ifølge en rapport fra Deloitte har 107.000 amerikanere mistet deres oliejob mellem april og august.

Siden foråret er olieprisen faldet ligesom produktionen, og det eneste, der er steget, er antallet af arbejdsløse oliearbejdere. Ifølge en rapport fra Deloitte har 107.000 amerikanere mistet deres oliejob mellem april og august.

Tamir Kalifa

Moderne Tider
21. november 2020

Når man står og glor ud over det flade, golde land i det vestlige Texas, kan det godt være svært at begribe rigdommen. At en natur, der mest af alt er spektakulær i sit fravær af storhed, kan være af afgørende betydning for USA’s økonomi og for klodens fremtid.

Man landet er en lagkage. Engang var det havbund, og gennem hundreder af millioner af år har sedimenter aflejret sig her i Permbassinet, eller Permian Basin, som amerikanerne kalder det. Og med tiden er det blevet til den landjord, der nu ligger udstrakt i et område på over 400 gange 400 kilometer over det vestlige Texas og østlige New Mexico.

Her oven på det oldgamle bassin går menneskene rundt på den brungrå jord, kører trucks og tankbiler, bygger byer og rørledninger, ser tv og spiller billard og eksisterer i små korte blink. Og under dem ligger evigheden. Op til otte kilometer dybe aflejringer af skifer og sandsten og dyb fortid. Træer og blade og dyr og udslukte åndedrag opbevaret under tryk og tid og forvandlet til olie og gas i helt vilde mængder, og det er hele årsagen til, at vi er taget hertil.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Glimrende analyse :)

Steffen Gliese, Alvin Jensen, Torben Bruhn Andersen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Helt ærligt, så tror jeg ikke der er mange som ikke ved hvad en vindmølle skal bruges til.