Baggrund
Læsetid: 4 min.

I retten: »Hænger der også en foldekniv i det nøglebundt, du slår ham med?«

Hver uge dækker Information en retssag, som den udspiller sig fra tilskuerrækkerne. En ung mand fra Eritrea er ved Retten på Frederiksberg tiltalt for vold af særligt farlig karakter. Han mener selv, at han handlede i selvforsvar
Tiltalte forklarer, at han forsvarede sig så godt, han kunne.

Tiltalte forklarer, at han forsvarede sig så godt, han kunne.

Mia Mottelson

Moderne Tider
14. november 2020

T er en tæt ung mand med sort hår og iført en kortærmet hvid skjorte og lyse jeans. Han kigger ned i bordet i retssal 002 og piller ved den sorte mikrofon foran ham, mens han forklarer anklageren, at han en sen aften i februar var på vej hjem efter en tur i byen med sin kammerat.

For enden af trappen på Nørrebro Station får han pludselig fire til fem hårde slag i hovedet. T rører ved sin pande og venstre tinding for at markere, hvor slagene ramte.

»Så jeg gør, hvad jeg kan for at forsvare mig,« siger han og trækker på skuldrene, som om der ikke var andre muligheder end at slå tilbage med sit nøglebundt. Det har skabt tre flænger på den anden unge mand, som er fra Etiopien. Den ene er et aflangt sår på halsen på knap otte centimeter.

Anklageren vil have T dømt for vold af særligt farlig karakter og udvist, mens forsvareren Lene Brinch Sørensen vil have ham frifundet, da T efter hendes vurdering handlede i selvforsvar.

Kniv eller nøgle

T er en mand i 20’erne og kom til Danmark for seks år siden efter at være flygtet fra Eritrea. Siden har han haft fast arbejde og er tilknyttet en kontaktfamilie, som blandt andet har hjulpet ham med lektier og taget ham med i teatret. Kvinden fra kontaktfamilien sidder på tilskuerrækkerne sammen med T’s kæreste igennem fem år. Hun er også fra Eritrea. Hendes kraftige sorte hår er samlet i en høj hestehale.

Anklageren vil godt vide mere om den kniv, tiltalte har i sit nøglebundt.

Anklageren vil godt vide mere om den kniv, tiltalte har i sit nøglebundt.

Det hele startede tidligere på aftenen på shawarmabaren Flamingo Bar på Nørrebro, fortæller T. Den unge mand fra Etiopien kom pludselig ind og satte sig ved det samme bord og sagde, at han kendte T, og at han vidste, hvor han boede.

T bevæger sig lidt i stolen, hans stemme knækker.

De to begyndte at »hive lidt i hinanden«, men blev skilt ad. Bagefter forsvandt den unge mand fra Etiopien ud i natten. Det er altså ham, forklarer T, der senere på aftenen ventede på ham på Nørrebro Station.

Anklageren vil gerne tilbage til episoden på Nørrebro Station.

»Hænger der også en kniv i det nøglebundt, du slår ham med?« vil han vide.

T bekræfter, at der hænger en foldekniv i nøglebundtet – en klassisk rød schweizerkniv – som han bruger på sit arbejde. Han kan ikke huske, om kniven var foldet ud, da han slog igen. Selv har T fået et snitsår på tommeltotten.

Den unge mand fra Etiopien løb efterfølgende ud fra stationen. T løb efter ham og råbte til folk, at de skulle stoppe ham. Da han indhenter ham lige ude foran en 7-Eleven, opstår der et nyt slagsmål.

»En beskidt etiopier«

Det første vidne er den unge mand fra Etiopien. Hatten fra hans gule hættetrøje hænger ud over hans sorte denimjakke. Han sætter sig og trækker mundbindet ned under hagen.

Han forklarer, at T »helt ud af det blå« kaldte ham for en »beskidt etiopier«, da han trådte ind på Flamingo Bar.

»Jeg siger til ham, at han skal opføre sig ordentligt. Så griber han ud efter en chilibakke og vil slå mig.«

Han forklarer desuden, at det var T, der ventede på ham på stationen og sagde, at han ville slå ham ihjel. Så stak T ham med en kniv ved øjenbrynet. Han flygtede efter at have fået to knivsnit i ansigtet. Men T indhentede ham og gav ham det tredje snitsår på halsen ude på gaden.

»Er du helt sikker på, at du fik det sidste snit på halsen ude på gaden,« spørger anklageren.

Det er han helt sikker på, og han fortæller også, at han har været sygemeldt efter hændelsen og er startet til psykolog.

Næste vidne er T’s kammerat. Hans forklaring stemmer nogenlunde overens med T’s, men han fortæller, at den unge mand fra Etiopien kom ind på baren og gik meget stresset rundt og virkede provokerende.

Det sidste vidne er en ung kvinde med ring i næsen, høj knold og sorte læderbukser. Hun forklarer, at hun står lidt væk den aften og ser en mand komme løbende imod hende, mens en anden følger efter. De begynder at slås. Den ene har blod på T-shirten og noget, der ligner en kniv, i hånden.

Forsvareren mener, at tiltaltes frygt i situationen må være en formildende omstændighed.

Forsvareren mener, at tiltaltes frygt i situationen må være en formildende omstændighed.

Mia Mottelson
En overvågningsvideo fra Nørrebro Station viser, at T kommer gående først op ad trappen, og at den unge mand fra Etiopien kommer løbende efter ham med kurs direkte imod ham. Så opstår slagsmålet.

I personundersøgelsen af den unge mand fra Etiopien er skaderne beskrevet som »snitsår med skarp genstand som kniv.« Der er fundet blod på knivbladet, men kniven er foldet sammen, da politiet finder den.

Vold eller selvforsvar

Anklageren mener, der er beviser for, at T har brugt kniven, og at det er langt over den rimelige grænse for lovligt selvforsvar. Han mener også, at der slet ikke kan være tale om selvforsvar, hvis det tredje snit blev påført uden for stationen.

Derfor skal T have ikke under otte måneders ubetinget fængsel og udvises.

Forsvareren mener, at T skal frifindes, fordi han handlede i frygt, og det ikke var ham, der startede.

Hvis det ikke bliver en frifindelse, mener hun, at det er en formildende omstændighed, at T var bange og derfor ikke skal have over tre måneders fængsel – måske endda samfundstjeneste.

T straffes med ubetinget fængsel i fem måneder og bliver ikke udvist, men får en advarsel. Han skal betale sagens omkostninger. Et afgørende argument i dommen er, at volden ikke er omfattet af lovligt selvforsvar, selv om der har været forudgående kontakt.

T forlader retssalen sammen med sin kæreste og kvinden fra kontaktfamilien. Han kigger bedrøvet ned i gulvet.

»Nu skal vi vist hjem og hygge os med et eller andet i aften,« siger kvinden.

Serie

I retten

Hvert år afgør de danske domstole titusindvis af sager, hver med sin egen bagvedliggende historie. Ofre, gerningsmænd – almindelige mennesker i dramaer, der er for små til at blive til avisoverskrifter, men som vores retssystem må tage hånd om. Information følger hver uge en retssag fra tilhørerbænken.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her