Feature
Læsetid: 4 min.

I Spanien har de bedre golfbaner

Det er – efter måneders gensidig modvilje – omsider lykkedes Real Madrid og gulddrengen Gareth Bale at slippe af med hinanden. Bale er lånt ud til sin gamle engelske klub, men der er ingen fare for, at spanierne vil have ham igen, så alle er glade
Moderne Tider
7. november 2020
Søndag scorede Gareth Bale sit første mål for sin sin nye ’gamle’ klub Tottenham Hotspurs. Det blev det afgørende sejremål i et opgør mod Brighton.

Søndag scorede Gareth Bale sit første mål for sin sin nye ’gamle’ klub Tottenham Hotspurs. Det blev det afgørende sejremål i et opgør mod Brighton.

Julian Finney

De 90 minutter kan han efter sigende ikke klare endnu. Men han har godt nok også være meget skadet i karrieren. Vi taler om den offensive fløjspiller, Gareth Bale, 31 år, der i slutningen af september i år skiftede fra Real Madrid til sin gamle klub, Tottenham Hotspur, på en låneaftale.

I princippet kan Real Madrid få Bale tilbage. Men det sker næppe. I den spanske hovedstad huskes Bale primært for de seneste års eskapader uden for grønsværen. Der var det famøse banner med »Wales – Golf – Madrid, i den rækkefølge«, som Bale grinende rakte i vejret flankeret af sine walisiske landsholdskammerater.

Der var Bale på bænken, der blev filmet, mens han tilsyneladende snorksov. Eller lavede kikkertøjne. Eller foldede sit mundbind til fjogede figurer. Og prikken over i’et: Mens Manchester City tævede Los Blancos ud af sidste sæsons Champions League, rendte Bale rundt på en golfbane.

’Samme ideer, samme følelser’

Nu har han scoret sit første mål for Spurs. Harry Kane havde gjort det til 1-0 på straffespark tidligt i hjemmeopgøret mod Brighton sidste søndag. Tariq Lamptey fra gæsterne udlignede til 1-1, men med 17 minutter igen headede Bale en aflevering fra sin tidligere Real-kollega, Sergio Reguilon, i maskerne. Så stod det 2-1 til London-klubben, og alle var glade.

Efter kampen udtalte Tottenhams træner, José Mourinho, spøgefuldt, at han skulle huske at tjekke Real Madrids officielle website for at se, om deres tidligere stjernespiller var omtalt. Underforstået: Det ville han næppe blive. I Spanien var Bale glemt og begravet.

»Allerede for en uge siden sagde jeg, at han (Bale, red.) var i kraftig bedring. Og det var ikke bare, fordi jeg kiggede på ham. Det var træningsdata, der talte deres tydelige sprog,« bemærkede Mourinho på pressemødet og fortsatte:

»Det gode ved Gareth er, at vi har de samme ideer og følelser. Men han har ikke 90 minutters Premier League i benene endnu.«

Europa League som træning

Ifølge Mourinho er det slet ikke så tosset, at Tottenham for tiden spiller med i Europa League – altså lillebroren til Champions League.

»Lige nu bruger vi Europa League som et slags supplement til Bales træningsproces,« udtalte Mourinho.

Og så kom joken, som ’Mou’ havde varmet op til:

»Når jeg har fem minutter tilovers, vil jeg gå på nettet og tjekke, hvad Madrids website har at sige.«

I 2013 var Bale verdens dyreste fodboldspiller. Lige knap en milliard kostede han. Florentino Pérez, Real Madrids præsident, havde udset Tottenham-spilleren – ham, der havde lavet en ’taxa’ på Inters brasilianske højreback Maicon – som Cristiano Ronaldos afløser.

Årene gik, og Bale blev vraggods i Real Madrid. Zidane ville af med ham. Det spanske kongehold skuffede fælt i sæsonen 2018/19. De sluttede hele 19 point efter Barcelona i La Liga og blev slået sensationelt ud af Ajax i Champions League.

Umotiveret

Spurgte man publikum på Estadio Santiago Bernabéu i Madrid i de år, var det alt sammen Bales skyld. Han var umotiveret og dårligt integreret i truppen. Spillere som Sergio Ramos, Luka Modric og Marcelo sad tungt på omklædningsrummet. Bale ville hellere spille golf, gå tidligt i seng og gad ikke lære ordentligt spansk.

På et tidspunkt i 2018/19-sæsonen blev Marcelo interviewet til den madrilenske sportsavis Marca. Hvordan var det at have plads ved siden af Bale i omklædningsrummet?

Mærkeligt, svarede Marcelo.

»Jeg er dårlig til engelsk, Bale er dårlig til spansk. Så sidder vi der og siger ’ja’ og ’fodbold’ og sådan noget og gestikulerer ud i luften.«

Ifølge den spanske radiokanal Onda Cero havde Bale fortalt en holdkammerat i foråret 2019, at hvis Zidane og Florentino Pérez ville af med ham, så̊ kunne de betale ham 150 millioner årligt i tre år. Hvis de ikke ville dét, ville han blive og bruge tiden på at spille golf.

Apropos golf har Bale i de senere år haft et lille hobbyprojekt. Han har bygget en komplet golfbane med tre huller i baghaven til residensen i Glamorgan i det sydlige Wales. De tre huller er vel at mærke eksakte kopier af nogle af verdens mest ikoniske: Nr. 17 fra TPC Sawgrass (Ponte Vedra i Florida), nr. 8, det såkaldte Postage Stamp ved Royal Troon (South Ayrshire, Skotland) og Augusta National’s nr. 12 (Georgia, USA). Til at fikse herlighederne hyrede Bale det berømte kunstgræsfirma Southwest Greens.

Begge parter fik nok

Bale har aldrig opnået ikonisk status hos Los Blancos. Han er ellers den mest succesfulde engelske fodboldspiller i Spanien nogensinde. 14 titler, inklusive fire Champions League-pokaler. Lidt over hundrede mål. Halvdelen af tiden har han været skadet.

Han har leveret næsten umenneskeligt fantastiske øjeblikke. Der var Copa del Rey-finalen i 2014, hvor han spurtede fra Barcelonas forsvar over en trekvart banelængde. Og hvem husker ikke Champions League-finalen maj 2018, hvor han scorede måske århundredets mål, et saksespark, som bragte Real Madrid på sejrskurs over Liverpool.

I september 2020 fik parterne altså nok af hinanden. Bale, der blev hentet til Real Madrid for at vinde titler, markedsandele og hjerter, blev sendt retur til Tottenham på fodboldkapitalismens usexede kompromis: en lejeaftale.

»Jeg har ikke snakket med Zidane, men jeg er sikker på, at han er glad for Bales afsked. Og jeg er virkelig glad for, at han er her,« udtalte José Mourinho til The Guardian 21. september, da skiftet var en realitet.

Faktisk drev glæden ned ad væggene.

»Bale er meget glad, og glæde er meget vigtigt i livet og i fodbold,« filosoferede Mourinho.

Det er ren win-win. Eneste minus er blot, at golfbanerne efter sigende skulle være bedre i det spanske. Der er også varmere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her