Satire
Læsetid: 5 min.

Ti lortesager, der blev listet ud, mens alle stirrede på USA

Når hele verden er optaget af den samme nyhed, kan møgsager lempes ud i ubemærkethed. Ugens amerikanske valgdrama var ingen undtagelse. Her er ti sager, der stod i skyggen af Biden-Trump-opgøret
Når hele verden er optaget af den samme nyhed, kan møgsager lempes ud i ubemærkethed. Ugens amerikanske valgdrama var ingen undtagelse. Her er ti sager, der stod i skyggen af Biden-Trump-opgøret

Mia Mottelson

Moderne Tider
7. november 2020

’Take Out the Trash Day’ hedder det, når myndigheder og virksomheder lister dårlige nyheder ud ad bagdøren, mens alles øjne er rettet mod noget helt andet.

Sådan gik det selvfølgelig også under denne uges amerikanske valgkaos, hvor især Miljøministeriets nyhed om, at der i syv år er givet ulovlige dispensationer til for høje pesticidværdier i drikkevandet, er blevet kaldt en ’Take Out the Trash’-historie.

Men kigger man grundigt efter, var der mange andre skraldesager, som blev skjult i denne uge. Og som den indignerede avis vi er, giver vi intet for krystere og hænger her ugens værste syndere til tørre.

FC Midtjylland taber

Vi siger ikke, at de gjorde det med vilje, men det er påfaldende, at det lige var tirsdag aften, at FC Midtjylland tabte sin tredje kamp i træk i årets Champions League-gruppespil og efterfølgende meldte ud, at ambitionsniveauet er helt i bund:

»Igen nul point, men vi er en god indsats og en kamps erfaring rigere. Så vi kommer tættere på point,« som forsvarsspilleren Erik Sviatchenko sagde efter kampen. På grund af præsidentvalget er de ellers så selvsikre midtjyder slet ikke blevet drillet nok med den europæiske fiasko.

Kiel-Marstal-færge udskudt

Vi er mange, som længe har ventet på den, men passagerfærgen mellem den tyske by Kiel og Marstal på Ærø, som færgeselskabet Kiel-Ærø Cat-Express lovede ville sejle allerede i maj måned i år, er blevet forsinket.

Det skyldes »tekniske udfordringer« med »den hydrogendrevne katamaran«, fortalte direktøren for Kiel-Ærø Cat-Express til Fyns Amts Avis onsdag. Højst belejlig timing. Nu lyder rygterne, at færgen mellem Tyskland og Ærø først kommer til at sejle fra april 2022 – altså med næsten to års forsinkelse!

Ulv dræber ti får

En »særdeles aktiv og blodtørstig ulv« er på spil i Tønder-området, kunne JydskeVestkysten fortælle onsdag morgen. Ulven havde tirsdag – netop som de amerikanske valgsteder var ved at åbne – dræbt to får og skambidt yderligere otte, som derfor alle måtte aflives. Episoden, som viser, at selv dyr formår at time deres lortesager, fandt sted ved Ellum vest for Løgumkloster.

Johnny Depp er faldet

En kæmpe stjerne er i denne uge faldet, men heldigvis for manden, der før var Mr. Cool himself, har folk haft så travlt med valget i USA, at de ikke havde tid til at råbe »hustrumishandler« ud over alverdens tage. Tirsdag tabte skuespilleren en sag ved retten i London, som afgjorde, at tabloidmediet The Sun var i sin gode ret til at kalde Depp en hustrumishandler, da de skrev om forholdet mellem ham og ekskonen Amber Heard, som i mindst 12 konkrete tilfælde er blevet overfaldet af Depp.

Havde det ikke været for Trump og Biden, havde vi lige nu haft travlt med at skrive skuespilleren ud af filmhistorien. Vi ville have sortlistet alle hans film, destrueret alle Pirates of The Caribbean-dvd’er, og med ét ville eyeliner og fipskæg være så stigmatiseret et udtryk, at alverdens boho-mænd inden weekenden ville have glatbarberet sig, brændt deres tåbelige hatte og trampet deres runde briller til uigenkendelighed.

Mie Moltke tog hjem med Wafande

Der er måske ikke tale om en regulær lortesag, men noget fordækt er der altså over, at sangeren og dansemusen Wafande pludselig – og meget belejligt – midt under det amerikanske valgdrama fandt tid til at svare på Her & Nu’s kritiske spørgsmål om, hvorfor han og Vild med dans-partneren Mie Moltke sidste fredag blev set køre hjem sammen efter showet. I timerne, hvor stort set ingen danskere læste sladderblade, bekræftede Wafande pludselig, at han og Mie – og i øvrigt også hunden Fifa – tog hjem sammen.

Han udtalte i den forbindelse: »Vi hænger ud sammen hele ugen, vi er jo dansepartnere,« og afviste altså ikke, at de to også danser de forbudte trin sammen, hvilket jo er en KÆMPE historie, når man tænker på, at Mie Moltke tidligere både blev gift og fik barn med én af sine dansepartnere i tv-programmet.

Kæmpeskildpadde drevet i land

En flok børnehavebørn fik sig angiveligt noget af en overraskelse, da de ved Vadehavet fandt en to meter lang død læderskildpadde, som var drevet i land. På en normal dag ville historien om kæmpeskildpadden have ramt både 19-Nyhederne og 22’eren, men fordi historien blev sneget ud på den amerikanske valgaften, var der ingen andre end TV Syd til at gribe den.

I stedet for at lave et åbenlyst kritisk indslag om, hvorvidt læderpadden mon var smittet med en særlig COVID-mutation eller bærer af 5G-sygdommen, lavede lokalstationen et utrolig fordækt og myndighedsvenligt nusse-pusse-indslag, som totalt ignorerede det faktum, at vi i Danmark hader alle former for invasive dyr – inklusive læderskildpadden, som normalt holder til omkring Mexico og intet har at gøre i Danmark, og derfor må være plantet.

Endomondo lukker

Løbe-appen Endomondo blev udråbt til en af de største danske iværksættersucceser, da firmaet i 2015 blev solgt til amerikanske investorer for en halv milliard kroner.

Siden har de nye ejere valgt at fyre hele det danske kontor, og onsdag morgen – da den nervepirrende stillingskrig mellem Donald Trump og Joe Biden var på sit højeste – kom det ud, at appen lukker til nytår, og at de mange danskere, som bruger den, får deres løbedata slettet. Ja, kapitalisme stinker, men der er tilsyneladende dage, hvor man kan camouflere lugten bedre end andre.

Kærligheden holdt ikke

Også det succesrige datingprogram Landmand søger kærlighed har brugt den amerikanske valggyser som led i et coverup, da programmet pludselig stod i den værst tænkelige lortesituation. Det, der skulle have været den perfekte afslutning på sæson syv, udviklede sig til et sandt mareridt.

Landmanden Mads, som ellers gik og så dødlykkelig ud med sin nyfundne dame Anne, måtte pludselig i programmets sidste minutter meddele seerne, at de to turtelduer var gået fra hinanden. »Vores personligheder og humor passede bare ikke sammen,« lød forklaringen.

Havde Biden og Trump ikke fyldt alt på dette tidspunkt, ville bruddet have været en bombe under landmandsprogrammet, der lover noget nær kærlighedsgaranti.

Julen næsten aflyst på Falster

På Falster er der ikke plads nok i kirkerne til jul på grund af de skærpede afstandskrav under coronakrisen. Og onsdag morgen kunne blandt andre sognepræst i Nordre Kirke, Lill Arendt Hemmingsen, fortælle, at man har arbejdet med en idé om at lave en kirkegårdsvandring i stedet for de klassiske julegudstjenester, men at ideen er droppet igen, fordi forsamlingsforbuddet på ti personer også gælder udendørs. Det afvises ikke, at man juledag vil tage en gymnastiksal i brug.

Uhumsk grillbar har skrald i baglokalet

Til sidst en historie, som Nordjyske breakede tirsdag, og som bogstaveligt talt handler om én, som har glemt at tage skraldet ud. Det er Grillbaren Vendelbogrillen i Hjørring, som for tredje gang på få måneder har fået alvorlig kritik af Fødevarestyrelsen: »Affald og varer har i en længere periode hobet sig op i baglokale, lager og køkkenområde, hvor det står tæt op ad fødevarer til kunder og indehaver,« står der i rapporten.

Ejeren af Vendelbogrillen ønsker ikke at udtale sig, men i det mindste kan hun glæde sig over, at hun fik mulighed for at bære skraldet ud i ly af det amerikanske valg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Nu har erhvervslivet efterhånden fået over 500 mia. kr. i kontanthjælp af staten, og i de kommende år vil USA investere over 10.000 mia. i at bygge landet op igen. Så dette er den helt perfekte tid til at de neoliberale udvandrer til USA, således at vi herhjemme kan få bygget landet op igen som et socialt og retfærdigt samfund.

Vi skal have fjernet de neoliberale væk fra alle offentlige poster, for at genopbygge Skat, hospitalerne, retsvæsenet, jobcentrene, socialvæsenet, skolerne osv. De fleste sociale institutioner er nedbrudte, Beredskabsstyrelsen, Miljøministeriet, Arbejdsmarkedsstyrelsen, Skat, Socialvæsenet. Fri process ved domstolene er nede på 1/5 af hvad den var. Politiet har meldt ud at deres virkningsgrad er faldet til under 50 %. Skat blev skåret ned fra 13.000 medarbejdere til 6.000 og er stadigvæk ude af stand til at varetage de mest basale arbejdsgange.

Statens penge skal gå til opgaver som hospitaler, veje o.l. samt til de nødstedte borgere, ikke til kalkunfede skattely-svindlende erhvervsfolk som gambler på aktiemarkedet som f.eks. landbruget også gjorde op til boblen sprang i 2008. En pæn del af EU’s budget går til landbruget.

Vi er vidner til velfærdsstatens opbygning og nedbrydning, hvor skiftende regeringer, S eller Venstre ledet, i koalition med virksomhederne, har solgt en lang række offentlige selskaber. Politikerne har haft travlt med at skære ind til benet med såkaldte reformer og festlighederne fortsætter på 1. klasse, alt i mens Moderniseringsstyrelsen sikrede mere kontrol, tvang og sociale sanktioner, samt udliciteringer til virksomhederne.

Erhvervslivet selv vil aldrig forbedre sig. Vi er nødt til at stille nogle forhindringer op, som kan begrænse tag selv-bordet. Man kan selvfølgelig ikke i det 21. århundrede lade mennesker bestemme deres egen løn og bonus selv. Alle forandringerne kommer af en shitstorm, ved krav nedefra, ved sociale bevægelser, ved NGO’er, eller ved borgerinitiativer. Der skal et socialt oprør til.

De værste røvere befinder sig i folketinget, diverse regeringer har stille og roligt tømt samfundets fællesbank Skat for tusinde milliarder og slipper godt fra det, et tyveriet som var nøje planlagt og udført. Tømningen er bestilt af nogle, der sidder langt bag skranken – i fine direktions- og bestyrelseslokaler, de har holdt århundredes fest. Det påfaldende ved banktømningen er, at den ikke er foretaget af gerningsmænd med elefanthuer, men af magtelitens håndlangere, de danske folketingspolitikere, erhvervslivets tjenere.

Der er fuldt belæg for at påstå, at der er råddenskab i det danske folketing, og at de medier, der har til opgave at sikre landets sundhed, tilsyneladende ikke er deres opgave voksen. Der er behov for en folkelig kulegravning af tømningsforløbet og dernæst en skærpelse af lovgivning og forvaltning for at undgå gentagelser.

Ironisk er det, at det velfærdssamfund, som blev smadret, indledte sin tilværelse som en af de mest respekterede velfærdslande, en del af den særlige skandinaviske model. Historien handler om et ulykkeligt bankrøveri, med hundrede tusinder ofre, i bunden af samfundet, dem som har fået smadret deres livsgrundlag.

Hver femte folkeskole er lukket siden kommunalreformen. Det vi ser er faktisk en del af en genial simpelt plan: Med det formål at fjerne skattebyrden fra overklassen, flytter man udgifterne over på middelklassen. Forældrene til børn i privatskoler betaler selv en større andel af udgifterne - som de rige så ikke behøver at betale. Første skridt hen imod privatiseringer er altid at fjerne pengene fra de offentlige institutioner, derved falder kvaliteten og borgerne bliver misfornøjede, og så flytter de ressourcestærke børnene over i private skoler.

Man fjerner pengene fra kommunerne, som så ikke længere har økonomi til at drive de offentlige skoler, hvilket har store konsekvenser for sammenhængskraften i Danmark. Hvad de rige har gjort, er at fjerne samfundssegmentet for at fremme deres egen ideologiske dagsorden, og dette er en stor trussel mod hele det offentlige skolesystem.

Tyve års bevidst dekonstruktion af Skat medførte en total nedsmeltning. Daværende skatteminister Kristian Jensen (V) i 2007 fremlagde den nye indsatsstrategi for Skat med overskriften: Mindre kontrol, mere vejledning”. "Det er forældet og gammeldags at tro, at man alene løser Skats opgaver med at få den rigtige skat ind, ved at ansætte flere kontrollanter. Jeg tror, man kommer meget længere ved at uddanne borgere og virksomheder i at betale deres skat, siger han".
http://www.dr.dk/nyheder/penge/skat-medarbejdere-det-er-alt-nemt-virksom...

Arbejdsmarkedsstyrelsen er udsat for det stærkt indskrænkede demokrati, idet menneskerettigheder, liv og helbred reelt ikke vægtes på det private arbejdsmarked. Kontrollen over arbejdsmiljøet er nu fuldstændigt overladt til arbejdsgiverorganisationerne, som afværger enhver forbedring i arbejdsmiljøet. Der blev i 2016 anmeldt 42043 arbejdsulykker til Arbejdstilsynet og 21613 erhvervssygdomme i 2015. Dette medfører samfundsudgifter på 100 mia. kr. årligt. Konsekvenserne af det dårlige arbejdsmiljø er bl.a. arbejdsbetinget kræft eller hjerte-kar sygdomme, 2000 årlige dødsfald. Under Fogh-regeringen nedlagde blå blok, S og R Bedriftssundhedstjenesten, som arbejdsgiverorganisationerne var imod. De danske magthavere er ligeglade med dem som mærker konsekvenserne af det dårlige arbejdsmiljø.

Eva Schwanenflügel, Torben Arendal, Egon Stich, Jan Fritsbøger, Klaus Schwab, Peter Beck-Lauritzen, Flemming Berger, Issa Chaaban, Carsten Wienholtz, Ole Frank, Dorte Nielsen, Erik Winberg, Jan Damskier, Anina Weber og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

Fra duks til crook. Huskekage til Danmark. Vores selvovervurderende adfærd, vores verdensklasseflip, vores lilleputarrogance. Vores ry internationalt. Ikke et ord om tegninger, aktivisme og blow you environment. Minken blev vor skæbne. Tænk, vi er sådan. Like a thief in the Night. Vi vidste det ikke rigtigt her på Djævleøen. Og dog, folk tjente jo kassen i Glostrup hos Fur. Men vendelboerne har vidst, og selvfølgelig regering, folketing, borgmestre, vidst det hele tiden. Vi havde ikke en snes farme, vi havde 1100!

If you can’t do, you can teach.
If you can’t teach, you can criticise.