Interview
Læsetid: 9 min.

De udviklingshæmmedes historie: Fra farlige til frisatte

Engang blev de udviklingshæmmede betragtet som farlige og spærret inde. Så blev de sluset ud i samfundet og fik rettigheder. Men efter 70 år med fremgang går det nu den anden vej. Det mener Bjarne Hesselbæk, forfatter til en bog om de udviklingshæmmedes historie
Bogens forfatter, Bjarne Hesselbæk, arbejdede i 1972 på en drengeafdeling på Rødbygaard på Lolland. Her mødte han både den værste og den bedste side af Statens Åndssvageforsorg. På sengeafdelingerne var drengene ofte iført muffetrøjer, så de ikke kunne røre ved sig selv om natten

Bogens forfatter, Bjarne Hesselbæk, arbejdede i 1972 på en drengeafdeling på Rødbygaard på Lolland. Her mødte han både den værste og den bedste side af Statens Åndssvageforsorg. På sengeafdelingerne var drengene ofte iført muffetrøjer, så de ikke kunne røre ved sig selv om natten

Dansk Forsorgshistorisk Museum

Moderne Tider
7. november 2020

Året var 1972. 19-årige Bjarne Hesselbæk ville gerne arbejde nogle måneder, inden han skulle læse statskundskab på universitetet. Sammen med en jævnaldrende kæreste tog han til Rødby, hvor han fik arbejde inden for det, man dengang kaldte Statens Åndssvageforsorg.

Han arbejdede to steder: dels på en boafdeling på centralinstitutionen Rødbygaard med danske og færøske drenge ledet af overlæger efter gammeldags principper. Der var 24 på samme sovesal, maden var forfærdelig, og drengene blev opdraget med streng disciplin.

Hans anden arbejdsplads var Syltholmskolen, hvor progressive pædagoger arbejdede med de udviklingshæmmede børn og var overbeviste om, at de kunne lære og udvikle sig.

De to steder var del af den samme forsorg, geografisk lå de kun et par hundrede meter fra hinanden, men der var nærmest et halvt århundrede imellem den menneskelige tilgang.

»Boafdelingen var et sted, man ikke ville ønske for nogen at være. Der var ingen tro på, at de her mennesker var noget værd,« siger Bjarne Hesselbæk. »Mens de ansatte på Syltholmskolen troede på, at alle kunne lære noget.«

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

En oplysende artikel/anmeldelse. Vi skulle og skal desværre stadigvæk skamme os. Hvordan er det nu, at bl.a. disse børn har plads i tankerne hos 'børnenes statsminister'/ fr. Frederiksen?