Feature
Læsetid: 12 min.

De har ventet og ventet på at slippe af med Trump, men måske forlader han dem aldrig

Et ægtepar i Texas ønsker sig Trump-frie morgener, men eksperter tvivler kraftigt på, at det kommer til at ske. Selv om Trumps præsidentperiode måske snart ender, vil han ikke forsvinde fra den politiske scene
Hver morgen i fire år har Warren og Katherine Turner-Pearson taget hul på dagen med at orinterese sig i, hvad der var sket ’Trump-world’. Og svaret var aldrig godt, siger Katherine Turner-Pearson.

Hver morgen i fire år har Warren og Katherine Turner-Pearson taget hul på dagen med at orinterese sig i, hvad der var sket ’Trump-world’. Og svaret var aldrig godt, siger Katherine Turner-Pearson.

Moderne Tider
7. november 2020

Hvis tingene går, som de drømmer om, kan ægteparret Turner-Pearson snart starte dagen på en ny måde. De fleste morgener begynder med, at manden Warren står op og laver kaffe, mens hans kone Katherine bliver i sengen lidt længere. Den del af ritualet er sådan set ok, synes de, ligesom hun synes, det er dejligt, at han kommer op med en kop kaffe til hende lidt senere. Problemet opstår, når han sammen med kaffen overbringer morgenens nyheder der ved sengekanten.

»Hvad er der sket i Trumpworld,« spørger hun, og svaret er aldrig noget godt.

De seneste fire år – lige siden sidste præsidentvalg – har mandens morgenbriefing ofte handlet om, at deres præsident, Donald Trump, har gjort eller sagt et eller andet, som de synes er sindssygt, og hver dag er de blevet mere og mere bekymrede for nationens retning.

Hvis Trump skulle fortsætte som præsident, forudser de en glidning mod et diktatur, mens de med Biden både ville kunne sove bedre om natten og få bedre morgener.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Da Donald Trump vandt valget i 2016, sagde analytikere, at intet ville ændre sig, for USA har sine klare og uforanderlige interesser. Men det var altså helt forkert, for nu har alt ændret sig.

Nu er demokratiet i USA blevet sådan, at med præsidentens billigelse, opvarmes der op over hele landet, og mange borgere, analytikere, politiske iagttagere og politikere frygter for mulige optøjer. Og mere præcist sker der faktisk allerede hændelser.

Infowars-leder og sammensværgelsesteoretiker, Alex Jones, dukkede således op ved en stor protest-demonstration foran Phoenix-kontoret, hvor Arizona-stemmer tælles.

Politiet i Philadelphia efterforsker videre en påstået sammensværgelse om at angribe Pennsylvania Convention Center i Philadelphia torsdag aften. Og flere er allerede anholdt.

Og i Portland smadrede demonstranter butiksvinduer, satte ild på butikker. og kastede med Molotov-cocktails mod nogle forbipasserende, som de antog var Trump-modstandere.. Nationalgarden måtte gribe ind flere gange, og ifølge medierne arresteredes 11 mennesker.

Donald Trump har været ude, og nødtvunget kritiseret disse og andre hændelser, som han bagatelliserer. Men han har også fastholdt, at disse pæne og stærkt bevæbnede Trump-tilhængere selvfølgelig har fuld ret til at demonstrere, når de ligefrem kan på, at deres valgresultat bliver kidnappet og forfalsket under den "ulovlige" valg-optæling.

I øvrigt sagde han også, at af hensyn til demokratiet og alle borgere i USA var han nødt til at holde fast ved magten i Det Hvide Hus - også efter 20. januar.

Det er altså demokratiet for fuld udblæsning i guds og frihedsgudindens eget forjættede land.

.

uffe hellum, Torben Bruhn Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Jeg under gerne amerikanerne fire år mere med Trump.
(så kan de lære det ja de kan så :-)
"By the way", ser man på verdenssituationen er her blevet roligere på Trumps vagt.
Nok ikke fordi Trump under verden fred, nok mere i kraft af hans "America-first politik"

Søren Kristensen

Jeg giver dig ret, Nils Valle. Men hvorfor tror du ikke han under verden fred, han var jo næsten militærnægter i sin tid?

Jan Fritsbøger

næsten militærnægter er da noget af det mest antifaktuelle jeg længe har set, så vidt jeg ved var trump en bølle og et problem da han gik i skole, hvilket fik hans autoritære far til at sende ham på militær-akademi i en meget tidlig alder,
og også her var han en bølle, han stortrivedes som overordnet og var en tyran imod de underordnede, elskede at uddele urimelige straffe og blomstrede virkelig op som en følge af den magt han havde,
så nej Trump er ikke en fredsapostel, han er som alle USA ledere i lommen på det militærindustrielle kompleks, og ville ingen skrupler have med at optrappe konflikter, hvad han jo også har gjort, men han er jo populist og krig er jo ikke ligefrem noget vældigt populært i den brede befolkning, så der er stemmer i en freds-facade og at tale om at stoppe krigene.
må indrømme jeg også har svært ved at se at verden er blevet roligere, men omvendt er krigene ikke eskaleret som man måske kunne forvente, der har med andre ord været status quo med aktive krige og der er ikke udbrudt nogen nye større krige, hvilket jo kan opleves som en god udvikling efter en vild periode med mange nye krige.

uffe hellum, Carsten Wienholtz, Torben Bruhn Andersen, Ole Frank og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

@ Søren Kristensen.

Jeg tror såmænd ikke Trump har det store fokus på verden udenfor USA.
At USA har medvirket til en roligere verden, ser jeg som en "tilfældig" følgevirkning af Trumps politik.
Tid til eftertanke.

@ Jan Weber Fritsbøger.

Jeg mener heller ikke der har været amerikansk politik specifik med det for øje at skabe mere ro i verden.
Men hvor der før "the time of Trump" var en del "fordækt" amerikansk udenlandsk-aktivitet i Sydamerika, har det de forgående fire år mere handlet om bekæmpe sydamerikansk grænseoverskridelse til USA (ha-ha).
Bevares, USA kan da stadig have gang i Sydamerika-infiltrationer, men i såfald bedre skjult end før.
Desuden har den truende atom-konflikt der lurede med Nordkorea tilsyneladende helt opløst sig selv.
Og det er da et kæmpe tegn til efterrationalisering, at en konflikt bliver mindre når ikke konflikten mere holdes i gang af presse/nyhedsformidlingen.

"må indrømme jeg også har svært ved at se at verden er blevet roligere, men omvendt er krigene ikke eskaleret som man måske kunne forvente, der har med andre ord været status quo med aktive krige og der er ikke udbrudt nogen nye større krige"

Yemen-krigen er eskaleret, med Trump-administrationens aktive medvirken (øget støtte og forsyning til Saudi-Arabien). Syrien-krigen er gået ind i en ny fase, hvor Trump-administrationen har legitimeret en tyrkisk invasion/optrapning og desuden besat vitale energifelter i Syrien. Opsigelsen af atom-aftalen og drabet på Soleimani har eskaleret konflikten med Iran/Rusland, opsigelsen af atommissilaftaler med Rusland har desuden styrket denne konflikteskalering. Og så er der den amerikanske bistand til kuppet i Bolivia og det igangværende kup mod Venezuela; to begivenheder som Trump-administrationen har betydeligt ansvar for. Men ellers nogenlunde enig; der er ikke startet decideret nye krige under Trump.

Flemming Berger, uffe hellum, Torben Bruhn Andersen, Torben Skov og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar

@ Hanne Utoft.

Jeg fik lagt i luften der ikke er opstået nogen nævnværdig uro i verden i kraft af amerikanerne.
Her må jeg indrømme mine fordomme ser amerikanerne som årsag til langt de fleste konflikter.
Men at tyrkerne rører på sig kan man jo ikke klandre amerikanerne for.
Vi kan jo ikke på den ene side forvente amerikanerne tager affære samtidig med vi ikke ønsker al den amerikanske indblanding.
Hvis vi er så heldige Biden fortsætter nedgraderingen af amerikansk indblanding "out-there", må vi da også imødese en periode med momentvis større/mindre uro i verden.
Men der vil da helt sikkert efterfølgende komme en mere naturlig ballance forankret på lokale synspunkter fremfor som hidtil hvor magten har haft sit centrum i USA.

"Men at tyrkerne rører på sig kan man jo ikke klandre amerikanerne for."

Nils Valla, amerikanerne fjernede deres symbolske grænsetropper for at tyrkerne kunne rykke ind - og Trump-administrationen bakkede offentligt op om tyrkernes invasion. Naturligvis har det betydning at Erdogan vidste at amerikanerne ville være ham venligt stemt, og selvfølgelig giver det amerikanerne medansvar for udviklingen - som jo er i direkte amerikansk interesse (nemlig at hindre det siddende styre i Syrien i at afslutte krigshandlingerne, stabilisere og genopbygge landet m.m.). Til dette formål udløste Trump-administrationen desuden Ceasar Act, som er den hidtil mest omfattende og indgribende sanktionsbølge mod Syrien og lande, som handler med Syrien - og som har voldsomme konsekvenser for civilbefolkningen.

Flemming Berger, uffe hellum, Carsten Wienholtz og nils valla anbefalede denne kommentar