Baggrund
Læsetid: 7 min.

For 25 år siden brød en EU-dom med fodboldens stavnsbånd. Og det fik utilsigtede konsekvenser

Europæisk fodbold er blevet en basar for fodboldspillere med udlængsel. At spillere nu til dags nemt kan skifte klub, kan de takke en stædig belgier for. En EU-dom løsnede i 1995 det stavnsbånd, som havde bundet europæiske fodboldspillere til deres klubber. I denne uge er det 25 år siden, Bosman-dommen blev afsagt
Efter den såkaldte Bosman-dom ville ingen klubber røre Jean-Marc Bosman (i midten), som nu var bedre kendt som en kværulant end et fodboldtalent. Belgieren blev persona non grata og måtte tage til takke med amatørfodbold.

Efter den såkaldte Bosman-dom ville ingen klubber røre Jean-Marc Bosman (i midten), som nu var bedre kendt som en kværulant end et fodboldtalent. Belgieren blev persona non grata og måtte tage til takke med amatørfodbold.

Arne Dedert

Moderne Tider
19. december 2020

Fra barndomsværelset kunne belgieren Jean-Marc Bosman se ud på fodboldklubben Standard Lièges stadion, der stod som et Colosseum i den belgiske bys stålarbejderkvarter. Bosman drømte om en skønne dag at sparke til læderet inde på banen til lyden af klubbens fans og deres slagsange.

Han besad hverken Maradonas magiske boldbeherskelse eller Sir Bobby Charltons målnæse, men belgieren formåede alligevel at opnå sin barndomsdrøm. I 1983 blev han, blot 19 år gammel, fodboldspiller for Standard Liege.

Men Jean-Marc Bosman falmede. Fodboldspillet kræver kundskaber, og en fodboldspiller kan enten være tænkeren med det forfinede overblik; løberen, ethvert holds motor; eller måske den snu ræv, som altid står på det rigtige græsstrå i det rigtige sekund.

Bosman? Med tiden blev han et spøgelse på grønsværen og måtte vinke farvel til den belgiske klub for at tage til lokalrivalerne fra Royal Football Club de Liège i 1988.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her