Kommentar
Læsetid: 4 min.

Der er én biologisk metafor for kapitalismen i 2020, der særligt presser sig på: forstoppelse

Hvis man endelig skal beskrive kapitalismen med en biologisk metafor, er vækst ikke nødvendigvis den mest oplagte – det viser Brexit-sagaen
Tusindvis af lastbiler sad fast i Kent juledag. Her holder de på en landingsbane i Manston Lufthavn.

Tusindvis af lastbiler sad fast i Kent juledag. Her holder de på en landingsbane i Manston Lufthavn.

Fresh Air/Splash/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
2. januar 2021

Et slående billede på kapitalismen anno 2020 var de kilometerlange lastbilkøer på de sydengelske motorveje. I slutningen af november opstod køerne, fordi de franske myndigheder afprøvede de procedurer, der vil skulle gennemføres ved grænsen, når Brexit endelig er afsluttet i begyndelsen af det nye år. Senere opstod de mere spontant – blandt andet fordi erhvervslivet købte lidt ekstra ind, og fordi man stadig ikke havde klarhed over, hvordan Brexit konkret ville udarte sig. Og mens forhandlingerne om Brexit stadig stod på, kom pludselig den nye mutation af coronavirussen, som fik det meste af Europa til at lukke helt ned for rejsende fra Storbritannien.

Efter handelsaftalen endelig blev indgået, er der udsigt til, at forholdene mellem EU og Storbritannien kan finde et mere stabilt niveau med en eller anden form for regulering i fremtiden. Det er dog stadig uklart, hvad de praktiske konsekvenser bliver af aftalen, og køen af lastbiler i Kent er stadig lang.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Bedst som analysen er kommet i gang, stopper artiklen. Ærgerligt. Vi mangler i den grad kritiske analyser af EU.

Steffen Gliese

Ja, det nytter jo ikke at have en teori, der går ud på at forvalte knaphed, når der i stedet er tale om overflod.

Jan Fritsbøger, Lillian Larsen, Troels Ken Pedersen og Hans Ditlev Nissen anbefalede denne kommentar
Lillian Larsen

Ja, idéen om forstoppelse synes bare at handle om Eurotunnelen. Ordet"forstoppelse" fik mig til at tænke på det evindelige slagsmål om at fylde mest og alle de dårlige effekter af det. Reklamer, forurening, overproduktion, tidsbegrænset holdbarhed af apparater, hamsterhjul, folkesygdomme osv.