Brevkassen: Skal jeg rose min datter for at råbe ’fuck you’ efter to betjente?

Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. Kom med et problem – og få to igen
Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. Kom med et problem – og få to igen

Mia Mottelson

Moderne Tider
5. december 2020

Min teenagedatter er blevet anholdt og har fået en bøde på 1.500 kroner for at råbe ’fuck you’ efter to betjente, der lige havde givet hendes veninde en bøde for at have en cykellygte, der lyste for svagt. Optrinnet er også blevet meldt til den sociale døgnvagt. Så nu skal vi til kriminalpræventiv samtale på kommunen.

Hun er normalt en lovlydig, flink pige, der passer sin skole. Den pågældende aften havde hun lys på cyklen, men var under påvirkning af Bacardi Breezers.

Skal jeg skælde ud? Eller rose hende for at sige sin mening? Og hvem skal betale bøden?

— Den bekymrede mor

Svar I:

Punkt ét: Bacardi Breezers? Fy for djævelen. Giv datterbarnet en brugbar introduktion til alkohol og alkoholrelateret adfærd, der rækker videre end til at banke flydende promillevingummi i drøblen.

Punkt to: Hun havde lys på cyklen! Det er fremragende. Ros hende, og sørg for, at hun har ekstra cykellygter med, når hun går i byen. De hverken koster eller fylder alverden, og de bliver stjålet, falder af cyklen, går i stykker, og vennerne mangler dem. Det er livsfarligt at cykle uden, og det er en pine i røven sidst på året, når politiet deler bøder ud for at indhente deres årlige måltal.

Punkt tre: Brug den kriminalpræventive samtale til at vise din datter, at din loyalitet ubetinget ligger hos hende.

Punkt fire: Betal bøden og glem den.

— Bo Elkjær

Svar II:

At brokke sig over smålige bøder er vel noget nær en menneskeret. For det meste har jeg dog formået at vente til de nidkære betjente var uden for hørevidde. Når det er sagt, så er det jo farligt at køre (næsten) uden lys på og småfuld på cykel, så der er ingen grund til ros. Skældud virker sjældent godt – og slet ikke på oprørske teenagere.

Så du kunne bruge en tredje metode: At tale med din teenager, om hvad der er ret og rimeligt. Politiets bøde til veninden er måske nok irriterende, men rimelig, da det er ulovligt at køre med for lidt lys på.

Til gengæld virker en bøde og særligt anmeldelsen til den sociale døgnvagt som en lidt urimelig overreaktion på et ’fuck you’. Ud fra hvad du beskriver, har betjentene næppe følt sig truede eller haft grund til bekymring for, at de to piger er på vej ind i en kriminel løbebane. Så jeg ville betale bøden og tage en snak om, at politiet bare gør deres arbejde og må høre på rigtig meget lort for det. Så lad være med at råbe grimme ting, eller vent i det mindste til de ikke kan høre det.

— Lise Richter

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Rose nogen for et optrin i fuldskab? Nej du burde fortælle hende at hendes mening om en bøde ikke står over andre menneskers pligt til at gøre deres arbejde.

Det er udtryk for en “angry drunk” når man ikke kan dy sig for skænderier i fuldskab. Hvis hun allerede som teenager er komfortabel med at råbe efter ordensmagten burde du frygte hendes opførsel overfor folk som ikke bærer uniform. Hvad gør hun når hun begynder at gå rigtigt i byen og bliver smidt ud af beværtninger for sin opførsel?

De værste fulde idioter er altid dem der “ser noget urimeligt” og føler de skal blande sig. Tit er det bare en ulidelig opmærksomhedstrang der, under dække af at “ville hjælpe”, eskalerer tingene. Fra uenighed til skænderi, fra skænderi til vold.

Flemming Olsen, Claus Nielsen, Stine Olsen, Kim Houmøller, David Zennaro, Ole Svendsen, Liselotte Paulsen, Henrik Ilskov-Jensen, Therese Hagen, Thomas T. Jensen, Niels Johannesen, Erik Fuglsang og Henning Kjær anbefalede denne kommentar

"...vise din datter, at din loyalitet ubetinget ligger hos hende.
Punkt fire: Betal bøden og glem den." Det må være skrevet af en curlingforældre der ikke evner at styre sine egne unger.

"en bøde og særligt anmeldelsen til den sociale døgnvagt som en lidt urimelig overreaktion på et ’fuck you’."
Sandsynligvis har hun råbt, skreget og skabt sig med flere gange "fuck you", for politiet gider ikke bruge tid på anmeldelser af selvretfærdige piger der ter sig hysterisk.

Flemming Olsen, Claus Nielsen, Liselotte Paulsen, Henrik Ilskov-Jensen, Simon Nielsen og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar

I de festlige 80ere, hvor der var uro til, formåede uroerne gang på gang at møde op i civilt tøj, der alligevel ikke undgik at antage umiskendelig karakter af uniform, har jeg hørt.
To af mine aktive veninder deltog i deres gymnasietid i en af Kulørte Klats 1. maj-demonstrationer, hvor nogle uroer tydeligvis også bevægede sig omkring - så de to unge damer fik en herlig dag ud af at gå og synge til de udkommanderede: *Kan du gætte, hvem jeg er?!'. Den ene var iøvrigt betjentdatter.

Finn Sander, Eva Schwanenflügel, lars søgaard-jensen, Katrine Damm, David Zennaro, Liselotte Paulsen, Per Christiansen, Karsten Aaen og Christian Mondrup anbefalede denne kommentar

Der er mange gode grunde til at råbe efter politiet. Det her var ikke en af dem. Men vi kender selvfølgelig ikke de nærmere omstændigheder. Betjentene kunne have været nogle skiderikker, eller datteren kunne have været dumfuld/aggressiv.

Jeg husker også sjovere ting at råbe efter politiet end "fuck you" ;)

Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Steffen Gliese, Thora Hvidtfeldt Rasmussen, Søren Løvborg og Simon Nielsen anbefalede denne kommentar

Udover at "fuck you" ikke indeholder nogle holdninger eller meninger af nogen som helst værdi andet end forsøget på at såre andre mennesker, kompliceres råbene af, at hun råber efter 2 betjente, der bare passer deres job. Der er intet særlig rosværdigt ved den handling. Tværtimod. At du ser noget ros i det, fortæller mere om dig end om din datter. Og det i sig selv gør, at du bør betale regningen som en form for dummebøde over at lære dine børn, at man råber svinske ord efter andre mennesker.

René Arestrup, Flemming Olsen, Claus Nielsen, Ole Svendsen, Henrik Ilskov-Jensen, Therese Hagen, Simon Nielsen, Karsten Aaen, Herdis Weins, Erik Fuglsang og Anne Nielsen anbefalede denne kommentar

Færdselsloven er lavet for at passe på os trafikanter, så det er hul i hovedet at råbe skældsord efter betjente, der passer på os, når vi ikke selv kan finde ud af det. Fortæl hende, at hun skal blive voksen og ansvarlig og passe på sig selv og veninden

René Arestrup, Rene Bolvig, Claus Nielsen, Kim Houmøller, Katrine Damm, David Zennaro, Ole Svendsen, Steffen Gliese, Henrik Ilskov-Jensen, Flemming Berger, Tobias Rasmussen, Therese Hagen, Simon Nielsen, Bent Nørgaard, Herdis Weins, Niels Johannesen, Ulla Nygaard og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

Den danske version af oprør: Råbe "fuck you" efter betjente, der har givet veninde en bøde for at køre med for svag cykellygte.

Betjente bliver naturligvis nødt til at spille med og betragte "fuck you" som angreb. For hvor ender vi ellers? I det øjeblik et simpelt "fuck you" mod betjente bliver negligeret, er vi på glidebane mod tilstande, hvor ordensmagten ikke længere kan nøjes med at iføre sig overskæg og uniform for at virke respektindgydende.

Flemming Olsen, Kim Houmøller, Jacob Schmidt, Ole Svendsen, Erik Fuglsang, Henrik Ilskov-Jensen, Jeppe Lindholm, Herdis Weins og Ulla Nygaard anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

"Hun er normalt en lovlydig, flink pige, der passer sin skole".

Man kommer ikke til kriminalpræventiv samtale på kommunen med mindre, der er en historik for dårlig opførsel.

Flemming Olsen, Erik Fuglsang, Henrik Ilskov-Jensen, Henning Kjær, HEINE POULSEN, Bent Nørgaard og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

Det var dog et underligt spørgsmål. Du skal bestemt ikke rose din datter for sin adfærd over for ordensmagten. Tværtimod. Hun trænger til et solidt møgfald af en skideballe fra din side for den opførelse.

Ikke så sært mange unge har en skod og grænseoverskridende adfærd med sådanne forvirret forældre generation.

Malene Wiinblad, Flemming Olsen, Claus Nielsen, Ole Svendsen, Else Marie Arevad, Erik Fuglsang, Henrik Ilskov-Jensen, Ulla Nygaard, Henning Kjær, Herdis Weins og Therese Hagen anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

'Fuck You!', fristes man til at sige til den 'bekymrede mor'..

Hun vil sikkert rose mig, for blot at sige min ærlige mening.. ;)

Flemming Olsen, Claus Nielsen, Ole Svendsen, Jørgen Larsen, Erik Fuglsang, Henrik Ilskov-Jensen, Ulla Nygaard, Flemming Berger og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

Er det tilladt at opfordre embedsmænd i funktion til sex under tjenesten?

Herdis Weins, Eva Schwanenflügel, Flemming Olsen og Else Marie Arevad anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Havde det været et "fuck dig" (vel ingen grund til at oversætte "dig", synes jeg) til en betjent, der fratager en demonstrant et Tibet-flag, politibetjente der ikke kan finde ud af håndhæve loven, men istedet bare gør hvad politikerne fortæller dem trods idealet om tredelingen af magten?

Ja, så vil "fuck dig" til en betjent være helt på sin plads. Og lidt til, for den sags skyld hvis det er grelt nok. Men.... at råbe "fuck dig" til en betjent fordi han stopper dig når du som teenager cykler stangstiv rundt om natten, uden lys? Nej, så fuck dig og din datter. Eller mere konstruktivt: Opdrag dig selv og din datter til at lære lidt om at vise hensyn. Fuck politiets regler og fuck loven. Det er ikke derfor du skal lade være at køre fuld rundt om natten uden lys. Det er fordi du kan slå dig selv eller andre ihjel, hvis de skal undvige når du kejter rundt på kørebanen. Og det er respektløst overfor dem, der måtte komme til at slå din fulde datter ihjel ved hendes fejl, at de skal leve med det traume resten af deres liv.

Herdis Weins, Birgit Kraft, Claus Nielsen, lars søgaard-jensen, Thora Hvidtfeldt Rasmussen og Ole Svendsen anbefalede denne kommentar
Marianne Jespersen

Det er dog utroligt så forargede og fordømmende alle i kommentarsporet er. Er I aldrig blevet stoppet en aften/nat i trafikken af betjente med en provokerende og utilladelig arrogant optræden. Det er vi dog nogle der har prøvet også i moden alder og foranlediget af en bagatel. Vi er nok også nogle der har prøvet at blive standset i vores unge dage af betjente , der bad os trække cyklen hjem fordi vi slet ikke havde lys på .
Der kunne være en grund til at stoppe pigerne og venligt sige dit lys er altså for svagt. Bemærk der var ikke tale om at køre stangstiv på cykel uden lys! Det er noget I lægger ind i historien. Og Ja cyklister er udsat i mørke og det kunne et par venlige voksne betjente nok have forklaret pigerne stille og roligt og uden at lade sig provokere af, at de måske blev mødt af lidt skældsord. Troen på at man ikke får en kæmpebøde og eller en indberetning til den sociale døgnvagt alene på to betjentes udsagn viser en uvidenhed overfor den såkaldte konsekvens tilgang man har lagt sig fast på overfor vores unge.

Stella Nielsen, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm, Nader Ali og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar

Jo, jeg er da blevet stoppet skidefuld, på en "lånt" cykel, imod færdselsretningen uden lys på, hvor jeg blev bedt om at trække cyklen resten af vejen. Jeg priste mig lykkelig, og cyklede hjem, da de var kørt videre. men jeg havde da bestemt ikke råbt af dem, hvis de havde udstedt indtil flere bøder. Måske også fordi det bestemt ikke ville have været til mit bedste, hvis de slog mig op i registeret ;)

Eva Schwanenflügel, Thora Hvidtfeldt Rasmussen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Conor Klingenberg

frygt * benægtelse * kontrol

Jeg har også kørt mange kilometer uden lys på cyklen, da jeg var ung. Men nu har jeg så i mange år kørt bil, og det er virkelig ubehageligt, når man først ser cyklisten, når man lige er ved at køre ind i dem, fordi de ikke har lys på.

Finn Sander, Allan S. K. Frederiksen, Herdis Weins, Birgit Kraft, Claus Nielsen, lars søgaard-jensen, Thomas Tanghus, Stine Olsen, Thora Hvidtfeldt Rasmussen, Kim Houmøller og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

Dette fra en ex-lastvognschauffør, som kørte i aften, natte og tidlige morgentimer. At opdage en cykelist uden lys på er hjertestopsfremkaldende. For cykelisten kan det dødbringende og for chaufføren/bilisten en oplevelse, som vil præge dem resten af livet. Bøden hverken kan eller skal derfor diskuteres.
Hvad angår “fuck dig” eller lignende reaktioner, må det antages at betjentene synes at en bøde var på sin plads. Det er deres vurdering og længere er den ikke. Den bøde kunne formegenligt tages op i retten, men hvorfor? En skriver her at en skideballe er på sin plads. Der er jeg ikke helt. Skideballer er unødvendige hvis argumenter er kan klare opgaven. Og disse er: betjentene gør blot deres arbejde og den enkelte betjent bestemmer ikke loven, bøden til vendingen var berettiget og i dette tilfælde kan en efterlevelse af loven om lygteføring potentielt være livsreddende, alkohol og trafik er generelt ikke en mixbar kombination, respekt for myndighedsafgørelser bør so udgangspunkt accepteres, og er man utilfreds er det domstolenes opgave at bedømme sagen. Jeg ved det godt - indimellem synes bøder/sanktioner at være uretfærdige og måske unødvendig, og man bør med rette stille spørgsmål til alt hvad verden byder en. Ligeledes er det naivt at tro at alt myndighed altid handler i samfundets interesse, men uden denne naivitet fungere intet. Vi er i første omgang nødt til at acceptere og derefter få det prøvet. Kun på den måde kan vi bevare den høje grad af tillid danskerne har til myndighederne og kun på den kan myndighederne lære og tilpasse deres metoder.

Finn Sander, Herdis Weins, Lone Hansen, Birgit Kraft, Claus Nielsen, David Zennaro, lars søgaard-jensen og Thora Hvidtfeldt Rasmussen anbefalede denne kommentar

Det er ikke alle betjente, som er nogle værre bæster.

Jeg cyklede også engang hjem, en mørk efterårsnat, mellem Bagsværd og Farum.

Her blev jeg så stoppet af en patruljevogn.

Betjentene kunne se, at jeg ikke havde lys bagpå.

Det undrede mig, da jeg lige havde sat nye batterier i lygten.

I kørelysets skær, kunne vi så konstatere at pæren var sprunget.

En af betjentene rodede herefter rundt i handskerummet, og fandt en lommelygte, pillede pæren ud og spurgte om den her passede.

Den gjorde den så ikke.

Men enden blev, at jeg skulle love at køre forsigtigt hjem!!

Finn Sander, Herdis Weins og Birgit Kraft anbefalede denne kommentar

“Det er dog utroligt så forargede og fordømmende alle i kommentarsporet er. Er I aldrig blevet stoppet en aften/nat i trafikken af betjente med en provokerende og utilladelig arrogant optræden.”

Er det ikke nærmere den fulde pige der er provokerende? Betjentene gør deres arbejde. De udsteder en bøde, bl.a. for at det utaknemmelige skarn ikke dør i trafikken eller udsætter andre for fare.

Finn Sander, Herdis Weins, Lone Hansen og Flemming Olsen anbefalede denne kommentar

En fin lejlighed til at træne skade minimering:
1. Gå ud fra at uniformerede betjente er magtliderlige men venligere overfor respektfulde borgere.
2. Afvis alt, hvad der kan afvises, men accepter bødeforlæg på stedet, uden at erkende ansvar.
3. Tag den i retten, hvis du har tid. Betjenten har glemt alt om situationen, så bødeforlægget med dine korrektioner er det eneste materiale, retten ser.
4. Der er naturligvis ingen, der lyver i retten, men det er helt rimeligt at påstå, der var betjeningsfejl i udstyr, at betjentene husker forkert, at der var forveksling med andre personer, som slet ikke er nævnt i bødeforlægget, osv.

Bjørn Pedersen

At betjentene også overreagerer er ikke lig at pigen har ret. Og ja, som ung har mange gjort ting uden at tage hensyn, eller uden overhovedet at se det at tage hensyn til andre som vigtigt. Som ung er man i lære til at blive voksen.

Mads Kjærgård

Ok at råbe efter betjente, der nidkjært vogter over de mindste brud på loven. Har de ikke andet at lave?

@ Ok at råbe efter betjente, der nidkjært vogter over de mindste brud på loven. Har de ikke andet at lave?@

Har de ikke andet end opretholdelse af loven at lave? Nej antageligt ikke. Hvad synes du de skulle lave? Feje gader?

Mads:
Hvad ville din kommentar have været, hvis veninden med det dårlige lys var blevet kørt ned, i værste fald svært tilskadekommen i allerværste fald død??

Poul Anders Thomsen

Du kan jo starte med at betale bøde og så kan du se hvor meget du har lyst til at opfordre hende til at gøre det igen?

Malene Wiinblad

Uanset hvad, så er der ikke noget som retfærdiggør at råbe fuck you efter politiet. Fuck you er da heller ikke udtryk for en mening. Derfor ingen ros men en god samtale om hvordan man bedst udtrykker sin mening også i dialog med politiet.

@ Fuck you er da heller ikke udtryk for en mening@

Hvad er det så?

Uffe Hellum - jeg håber din kommentar var ironisk ment. Det er vist ikke andet end retstrætte at belemre et overanstrengt retssystem med anker på latterligt små bøder, som de fleste vil indse var rimelige. Man bør ikke råbe efter ordensmagten (ikke mindst i egen interesse - så fik pigen da lært dét). Jeg ville ikke selv acceptere at blive råbt af, når jeg udstikker dummebøder (dumpekarakterer til eksamen i mit tilfælde), da jeg ikke gør det af lyst, men af nødvendighed. Det samme gør politiet i langt de fleste tilfælde, så er det ikke tænkeligt, at situationen har udviklet sig lidt mere til datterens ugunst, end hun har berettet overfor moderen i sin selvretfærdige harme? I modsat fald måske en overreaktion / "bad judgment" af betjentene, når de med episoden risikerer at give næring til (den udbredte?) foragt for ordensmagten. Men igen må jeg pointere, at de er i deres gode ret til ikke at acceptere tilsvining for at søge at forhindre påkørsler af bløde trafikanter, der ikke har tilstrækkeligt lys på cyklen.
Kommentar til moderen: du skal i hvert fald ikke betale bøden. Det skal din datter. Og så skal du rose hende for at tage ansvar for sine handlinger, ligesom alle andre må. Der er håb for hende!