Hævn
Læsetid: 3 min.

Brevkassen: Hvad skal straffen være for at spoile ’Mandalorian’?

Skriv til Brevkassen – alle spørgsmål får to svar. Her er en travl familiefar hævngerrig, efter at en ven afslørede slutningen på Star Wars-tv-serie
Skriv til Brevkassen – alle spørgsmål får to svar. Her er en travl familiefar hævngerrig, efter at en ven afslørede slutningen på Star Wars-tv-serie
Moderne Tider
2. januar 2021

Jeg er en lykkeligt gift mand i 30’erne, far til to børn. Det yngste barn er kommet til verden under coronapandemien, så vi har tilbragt mange timer – dag og nat – tæt op ad hinanden i vores lejlighed.

Jeg har, når det går godt, cirka en times fritid om aftenen, og her midt i anden bølges mørke har jeg fundet det perfekte tilflugtssted i en fjern, fjern galakse: I Star Wars-serien The Mandalorian. Da sidste afsnit i anden sæson udkom fredag før jul, nåede jeg ikke at se det på dagen. Lørdag gik jeg derfor og så frem til, at ungerne var lagt i seng. Lige indtil min ven skrev følgende besked i drengeslængets gruppechat:

»Fik folk set Mandalorian i går? [fjernet] var ond ved de [fjernet]«

Jeg skrev hurtigt: »Stop!!!« og mutede kanalen. Inden da prøvede han at trække i land med »jeg driller bare. I får se,« men jeg vidste, at skaden var sket. Om aftenen så jeg afsnittet og fik bekræftet, at han rigtigt nok havde spoilet den store afslutning.

Spørgsmålet er nu: Hvad er en passende straf? Bør man følge Nick Hækkerups eksempel og være ekstra tough on crime, nu hvor »forbrydelsen« tilnærmelsesvis er coronarelateret?

Selv hvis jeg har tilgivet ham, bør der vel være en straf. This is the way.

– Den trætte familiefar

SVAR I:

Spoilere er din redning!

Lad mig stjæle to minutter af din kostbare fritid og bede dig fjerne hovedpuderne fra din sofa, så du ligger fladt ned. Luk så øjnene, og tænk over dette: Hvad tager det egentlig fra din oplevelse, at du på forhånd ved, at »[fjernet] var ond ved de [fjernet]«? Tænk over det. Tææææææænk ….

Imens kan jeg så hviske til jer brevkasselæsere, at frygten for spoilers er den mest overrespekterede krænkelsesoplevelse i disse år. Ikke fordi plottwists og chok og overraskelse ikke er skøn underholdning, som også kan være stor kunst. Men ved at rådyrke den spoilerfri oplevelse kommer man også til at tænke på kunstværket som noget, der med et knips kan miste sin magi. Og som noget, vi ergo ser netop FOR at punktere magien, for at få svaret, for at få det overstået. Den trætte familiefar ser [fjernet] være ond ved de [fjernet], så han kan komme videre i livet og sove trygt om natten. Er det ikke trist? Kun hvis det var sandt.

Og nu må du gerne åbne øjnene igen, kære trætte familiefar. For nu har du forhåbentlig indset, at du ser Mandalorian for dets fantastiske univers, ikke for plottet. Faktisk viste en undersøgelse publiceret i Psychological Science i 2011 noget af det samme: at læsere, der kendte en bogs udfald, fik større nydelse ud af bogen. Så tak du blot din ven, familiefar. Eventuelt kan du betale tjenesten tilbage ved at spoile næste afsnit.

– Katrine Hornstrup Yde

SVAR II:

Uha, vi er ude i noget, der kan udløse ondt blod i årtier frem i tiden, selv under normale, coronafri, ikkeselvisolerede karantænekedsomhedstilstande. Det er ikke nok med en klassisk Nick Hækkerup, du er nødt til at gå fuld iskold firedobbelt coronamiddelalder på hans røv.

For det første skal der statueres et eksempel! Det skal stå lysende klart for alle, at det koster at spoile.

For det andet skal straffen være hård nok til at viske tavlen ren. Når du i de kommende år tænker tilbage, så skal det ikke bittert være: »Han spoilede ...«, men småfrydefuldt være »avfersassan, det må ha’ gjort nas. Men han havde også spoilet ...« Graden af straf er op til dit temperament og kan vel spænde fra kompenserende indkøb af eksklusive drikkevarer til moderat fysisk pres, der dog nok af principielle årsager bør holdes inden for den gældende straffelovs rammer.

– Bo Elkjær

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

David Zennaro

Jeg efterhånden sjældent anmeldelser, fordi jeg faktisk synes, det er træls at kende slutningen på en bog, film eller teaterstykke. Der er sikkert nogen af de humanistiske lærde, som får mere ud af at kende slutningen, men det sker ikke for mig. Jeg elsker en fortælling for plottets skyld, og jeg gider sjældent se noget, som jeg kender på forhånd.

Kenneth Krabat

Spoilere [disse onde og tankeløse VÆSENER] skal lukkes inde på ubestemt tid med FRIENDS sæson 1-1.000.000 kørende på loop 24/7 og lydniveauet tilfældigt og konstant skiftende i niveau. Og først lukkes ud, når brøden er glemt og eller tilgivet, hvad nu der kommer først.

Ole Svendsen, David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Spoilers er idioter, der tror deres bedre halvdel er støttet af likes.

hanne plaschke

Jeg hører til dem, der får uendeligt meget ud af at læse en bog eller se en krimi flere gange. Det kræver selvfølgelig, at det er andet end cliff hangers, der får fortællingen til at hænge sammen. Jeg kender et par stykker, der altid læser slutningen først, for så kan de bedre dvæle ved historien. Men selv i min verden er det tilladt at tænke sig om, før man udleverer hele plottet i sin begejstring. Jeg ville nok ikke straffe, men bare gøre vedkommende opmærksom på fadæsen. Det er flovt nok i sig selv.

Spoiler Alert:

"Avatars 2" ender med at helten og heltinden sejrer over "The Bad Guys" MEN først efter at de har gået grueligt meget igennem og det var liiige før at skurkene vandt med deres onde forehavende!"""
Derudover indeholder Avatars 2 - VILDT flotte billeder samt utrolige væsener på hjemmeplanten for "The NaVi's"

Ha, ha, ha :-)

NB: Kender intet til plottet i Avatars 2. Men et kvalificeret gæt.