Baggrund
Læsetid: 3 min.

Frankrig har fået sit eget George Floyd-øjeblik

Et videoklip af et brutalt politioverfald på en sort franskmand har omsider fået nationens ledere til at erkende, at der eksisterer en alvorlig tillidskrise mellem Frankrigs befolkning og det politi, der skal beskytte den
En kvinde holder et skilt med ordene ’Billederne reddede Michel’ under en demonstration imod et forslag til en ny sikkerhedslov, som ville kriminalisere internetoffentliggørelser af optagelser af politiaktioner. Teksten henviser til et brutalt politioverfald på franskmanden Michel Zecler.

En kvinde holder et skilt med ordene ’Billederne reddede Michel’ under en demonstration imod et forslag til en ny sikkerhedslov, som ville kriminalisere internetoffentliggørelser af optagelser af politiaktioner. Teksten henviser til et brutalt politioverfald på franskmanden Michel Zecler.

Sebastien Salom-Gomis

Moderne Tider
5. december 2020

En sort mand bliver overdænget med slag. Maltrakteringen står på i 15 minutter og fanges af et overvågningskamera. Offeret forsøger at ringe til politiet for at få hjælp. Der er dog et problem: Hans tre overfaldsmænd er iført uniformer – de er betjente fra Police Nationale, indenrigsministeriets politi. Videoklippet af det brutale optrin bliver set millioner af gange på de sociale medier og sender chokbølger gennem Frankrig.

To dage efter går franskmændene på gaden. Ifølge arrangørerne er de en halv million, politiet siger 133.000. De protesterer imod to ting: Imod racistiske voldsovergreb begået af et fransk politi, som allerede er belastet af beskyldninger om uforholdsmæssig voldsanvendelse. Og imod et forslag til en ny sikkerhedslov, som vil kriminalisere internetoffentliggørelser af optagelser af politiaktioner, hvis de involverede politifolk kan ’skades’ af dette. At filme politiet skal ifølge lovforslaget kunne straffes med op til 45.000 euro i bøde.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Marie-Christine Poncelet

Politi brutalitet er ikke nyt i Frankrig, en del af det franske politi har samarbejdet flittig med Gestapoen under andenverden s krigen imod modstandbevægelsen
Min unge uncle blev arresteret og tortureret af det franske politi i 1943 hen han blev overført til Gestapo.
Under Algier krigen har det franske politi under ledelsen af Maurice Papon udvist et enormt brutalitet overfor både algeriske arbejder som boede i Frankrig og selvføgeligt dem som var politiske aktiv, det kulmineret den 15 oktober 1961 hvor mellem 59 til 200 blev slået ihjel eller forvandt ( Maurice Papon var medlem af general Petain pro naziste regeringen under anden verdenskrig).
Selv organisation med forskellige grener skaber en usundt kultur, 40 % af politimedlemmer stemt for Marine Lepen og 70 % for højrefløj i det sidste præsidentvalg, dvs det franske politi er slet ikke repræsentativ for befolkningen rent politisk.
Men det er også vigtigt at overveje hvorfor de forskellige regeringer har tilladt udviklingen og fastholdelse af sådan en kultur og hvilke rolle politiker har / give politiet, en meget repressiv rolle hvor konfrontation og undertrykkelsen er mere kutume end undtagels og hvor autoritet primer frem for konsensus i den politiske verden.

Thomas Østergaard

Det virker mere korrekt at sige at et videoklip af et brutalt politioverfald på en sort franskmand har fået franske (og danske) progressive journalister til at indse at der omsider er grobund for at skabe en alvorlig tillidskrise mellem befolkningen og det politi der skal beskytte den, så vi kan blive lidt mere som USA.