Interview
Læsetid: 2 min.

Instruktør Natasha Arthy: Alle rollinger bør læse ’Brødrene Løvehjerte’ med deres forældre

For instruktør Natasha Arthy, der står bag ’Julefeber’, årets familiejulekalender på DR1, er Astrid Lindgrens måde at behandle det svære og uoverskuelige på blæret
»Min dansklærer havde lidt for store ambitioner på vores vegne. Vi gik i 6. klasse og skulle læse ’Ord som forløser’ af Marie Cardinal. Jeg kan kun huske, den handlede om en psykisk syg kvinde, der menstruerede uregelmæssigt og alt for meget,« siger Natasha Arthy.

»Min dansklærer havde lidt for store ambitioner på vores vegne. Vi gik i 6. klasse og skulle læse ’Ord som forløser’ af Marie Cardinal. Jeg kan kun huske, den handlede om en psykisk syg kvinde, der menstruerede uregelmæssigt og alt for meget,« siger Natasha Arthy.

Jonas Pryner Andersen

Moderne Tider
19. december 2020

– Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Da jeg endelig kom i gang med at læse i 4. klasse, blev det Brødrene Løvehjerte, der væltede mig omkuld, det gør den stadig. Jeg elsker, når historier handler om noget virkelig svært og uoverskueligt fortalt på en eventyrlig og poetisk måde. Døden er en udfordring for de fleste af os, men Lindgren formår at gøre den naturlig, spændende og håbefuld. Det er så blæret. Den burde alle rollinger læse med deres forældre.«

– Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Det kan jeg simpelthen ikke svare på. Men jeg tror, at Astrid Lindgrens bøger er det univers, hvor jeg har befundet mig allerbedst. Et univers, der også var fantastisk at dykke ned i igen, da jeg fik børn. For nylig har jeg været glad for Planen og Guds bedste Børn af Morten Pape. Jeg arbejder meget sammen med unge mennesker, alligevel er der grupper af unge, jeg ikke når ud til. Pape giver mig indblik i nogle liv, jeg gerne vil forstå og vide mere om. Hans fortællinger rusker op i mig – tak for det! Desuden betyder Mette Eike Neerlins bog Hest hest tiger tiger rigtig meget for mig. Jeg forsøgte at få rettighederne til den for tre år siden. Jeg var desperat og ydmygede mig selv fuldstændig, hvorefter rettighederne gik til nogle tyskere. Nu har tyskerne kastet håndklædet, og vi har fået rettighederne til bogen, det håber jeg, der kommer en fantastisk film ud af.«

– Hvad er den værste bog, du har læst?

»Jeg har haft en del, fordi jeg har haft svært ved at læse som barn og som ung. Den værste er næsten morsom. Min dansklærer havde lidt for store ambitioner på vores vegne. Vi gik i 6. klasse og skulle læse Ord som forløser af Marie Cardinal. Jeg kan kun huske, den handlede om en psykisk syg kvinde, der menstruerede uregelmæssigt og alt for meget.«

– Hvilken type læser er du?

»Jeg læser nok allermest med/for mine børn. Jeg arbejder for meget, en god børnebog er den fedeste måde at komme ned i gear og genfinde nærværet på. Om det så er Vitello (Kim Fupz Aakeson og Niels Bo Bojesen, red.) eller Skammerens datter (Lene Kaaberbøl, red.), så bliver jeg lige så opslugt som mit barn.«

– Hvornår læser du?

»Hvis jeg læser for mig selv, så foregår det hovedsageligt i mine ferier, og dem er der ikke mange af. Det er hovedsageligt manuskripter eller bøger, der kunne have et filmisk potentiale.«

Natasha Arthy er instruktør og står blandt andet bag ’Julefeber’ på DR1.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her