Interview
Læsetid: 2 min.

Instruktøren bag ’Julefeber’: »Der er masser af julekalendere, som foregår i familier i murermestervillaer«

»Jeg håber, at dem, som savner nisser, vil give den en chance og holde ved,« siger instruktøren bag DR’s julekalender, Natasha Arthy. Hun har forsøgt at lave en anderledes julekalender om nogle mennesker, »som har følelsen af ikke at være gode nok«
Jeg vil gerne undgå, at det bliver for forudsigeligt, siger Natasha Arthy om sin julekalender ’Julefeber’

Jeg vil gerne undgå, at det bliver for forudsigeligt, siger Natasha Arthy om sin julekalender ’Julefeber’

Jonas Pryner Andersen

Moderne Tider
5. december 2020

– Der er en lidt alvorlig og dyster stemning i årets DR-julekalender ’Julefeber’. Hvorfor det?

»Man laver 24 afsnit, og hvis den var sjov og kærlig fra starten, så var der ikke så meget historie. Man skal jo starte og slutte et sted. Jeg tør godt sige, at den vil åbne sig op, og jeg tror, at man vil føle sig mere omfavnet. Jeg håber, at vi har lavet varm og kærlig julestemning også. Men det er ikke nødvendigvis sådan, vi lægger ud.«

– Der er klare socialrealistiske træk. Hvorfor foregår den i Urbanplanen hos en enlig far, der skylder penge?

»Der er masser af julekalendere, som foregår i familier i murermestervillaer. Men det er jo ikke alle familier i Danmark, som har mange penge. Vi er nogle, som ikke har, og som lever mere rodet og kaotisk. Det er fornemt at få taletid klokken 19.30 hver dag, og det er fornemt, at forældre ser julekalenderen sammen med deres børn. Derfor har vi valgt at lave en historie, som man kan snakke om bagefter. Det er en historie om nogle mennesker, som kæmper med sig selv, og som har følelsen af ikke at være gode nok. Det er en universel følelse, som de fleste – uanset indkomst – kan relatere til. Og så synes jeg også, at der er en fed kontrast mellem Urbanplanen og Det Kongelige Teater (hvor en del af handlingen foregår, red.).«

Natasha Arthy

  • Født 1969.
  • Filminstruktør.
  • Har blandt andet instrueret filmene ’Mirakel’, ’Se til venstre, der er en svensker’ og ’Fighter’.
  • Er instruktør på årets julekalender på DR, ’Julefeber’.

– Du har sagt, at du ikke ville lave en almindelig julekalender – hvorfor ikke?

»Jeg vil gerne undgå, at det bliver for forudsigeligt. Normalt er der et mere tydelig plot fra starten: Hovedpersonerne skal finde et guldhjerte eller julemanden. ’Julefeber’ er mere karakterbåret, og vi har ikke en ond, der skal bekæmpes og så videre. Hver karakter kæmper med nogle ting, som der skal findes ud af. Så det er mere relationerne, der er vigtige. Det er de selvfølgelig også i andre julekalendere, men måske særligt i den her.«

– Både anmeldere og de selvbestaltede julekalendereksperter på Twitter har efterlyst flere nisser. Hvad er dit svar til dem?

»Jeg vil sige, at jeg håber, at dem, som savner nisser – hvis de bare kan lide julekalenderen lidt – vil give den en chance og holde ved!«

– Hvad handler julen om for dig?

»Det allervigtigste for mig er nærværet. Jeg arbejder meget og forsvinder ind i det, jeg laver. Jeg gad godt være mere nærværende over for dem, jeg elsker, hele året rundt – desværre glemmer jeg det nogle gange. Men hver december bliver jeg mindet om det, og det er jeg simpelthen så glad for.«

– Hvilket afsnit skal vi glæde os mest til?

»24.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Vi er ældre, og var lidt skeptiske, men det må da være fint hvis også os over de 70 nyder at se det.