Kommentar
Læsetid: 4 min.

Læren af coronakrisen er ikke, at Vesten er ved at tabe til Asien, men at en pandemi kræver en kompetent stat

Kina har klaret sig langt bedre gennem pandemien, end de fleste ville have forudset i starten af 2020. Men coronakrisen er ikke den krise for Vestens samfundsmodel, som nogle iagttagere fremmaner
Det var, som om de festende kinesere i Wuhan viste os vores egen fallit: Mens de såkaldt åbne samfund i Vesten tager sig temmelig lukkede ud for tiden, lader den autoritære etpartistat sine borgere drikke sig i hegnet.

Det var, som om de festende kinesere i Wuhan viste os vores egen fallit: Mens de såkaldt åbne samfund i Vesten tager sig temmelig lukkede ud for tiden, lader den autoritære etpartistat sine borgere drikke sig i hegnet.

Aly Song

Moderne Tider
2. januar 2021

De ser frie ud, de unge mennesker, der vælter rundt på natklubben, crowdsurfer og fornøjer sig med legetøjspistoler. De er indbyggere i Wuhan, coronakrisens arnested, der blev udsat for en hårdhændet nedlukning i begyndelsen af 2020, og billederne af deres sorg- og maskeløse liv vakte en vis opmærksomhed, da Reuters sendte dem i cirkulation for nylig.

Det var, som om de festende kinesere viste os vores egen fallit: Mens de såkaldt åbne samfund i Vesten tager sig temmelig lukkede ud for tiden, lader den autoritære etpartistat sine borgere drikke sig i hegnet.

De økonomiske nøgletal synes at fortælle en lignende, forstemmende historie. Mens 2020 stod i recessionens tegn i EU og USA, anslår OECD, at Kina ender året med en BNP-vækst på knap to procent.

»Kina har vist sig som en vinder i et år præget af COVID-19-pandemien. Det har inddæmmet virussen, dets økonomi er ved at komme sig, og kritikken af dets krisehåndtering er aftaget,« konstaterede Deutsche Welle allerede for et par måneder siden.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Den første store, globale pandemi i verdenshistorien var den spanske syge, som opstod blandt amerikanske soldater som var udstationeret i Europa under første verdenskrig. Der har ikke altid eksisteret globale pandemier, som det ellers hyppigt fremføres; de globale pandemier er en følge af de kapitalistiske samfunds rovdrift på naturen og kapitalismens globalisering, som denne har været provokeret gennem de seneste århundreder - ja, faktisk siden handelskapitalismen så dagens lys omkring det 14. århundrede.

Læren er ikke en partikulær konkurrencevurdering mellem Kinas statskapitalisme og Vestens liberale markedskapitalisme, men en universel forståelse af at klodens herskende samfundsøkonomiske system er katastrofalt for jordens arter og økosystemer. Godt nytår.

John Andersen, Alvin Jensen, Torben Arendal, Arne Thomsen, Ruth Sørensen, Lillian Larsen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar

Nej. Den såkaldte Middelalders epidemier nåede nok ikke til alle kontinenter. Når det så at sige var nul kontakt mellem mennesker fra dnogle af disse til andre virker det indlysende.
Da befolkningerne var meget mindre talrige end på tiden for den spanske syge døde nok også færre totalt.
Der kan jo ikke dø flere end der først lever.

Og så lægger 15 pct. af jordens befolkning beslag på 50 pct. af vaccinen.

John Andersen, Alvin Jensen og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar

Nøje orkestreret og ren propaganda. Der findes ikke ét menneske i Wuhan der er fri for statsovervågning. Gud nåde og trøste den der våger at udtrykke utilfredshed med det kinesiske diktaturs håndtering af og løgne omkring corona.

Anders Reinholdt, Jacob Nielsen, Birte Pedersen, Alvin Jensen, Bent Nørgaard og Martin Mortensen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

@Ulla Nygaard. Det fortæller Trump og du tror på ham.

John Andersen, Jette Steensen, Torben Arendal og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar

JCJ du har helt ret. Kina kunne aldrig drømme om at lyve eller true sine borgere til at holde kæft omkring sandheden. Det har det kinesiske styre fortalt dig og du tror på det.

Anders Reinholdt, Jacob Nielsen, Alvin Jensen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Kan man svejse døre til for at isolere borgerne uden at de knyr - offentligt - så giver det uanede muligheder for at knægte Corona vira.

Anders Reinholdt, Jacob Nielsen, Claus Nielsen, Finn Thøgersen og Ulla Nygaard anbefalede denne kommentar

Det er altså mere nuanceret end som så.
Lande, der har demonstreret kompetence i at få bugt med pandemien omfatter udover Kina, Taiwan, Singapore, Vietnam, Thailand, Sydkorea, Australien og New Zealand - en skøn blanding af statskapitalistiske og markedskapitalistiske nationer. Det, der er forskellen til Europa, er i første rækker disse staters beredskab til at håndtere pandemien, i næste række disse staters beredskab til at tilsidesætte personlige frihedsrettigheder for at bekæmpe pandemien og endelig landenes befolkningers villighed til at underkaste sig reglerne til fælles bedste. Altså: at man fra top til bund har taget pandemien seriøst.
Forskellen til Europa - og i den grad Danmark - er monumental

Per Christensen, Marianne Jespersen, Jørgen Tryggestad, Jacob Nielsen, Anne-Marie Krogsbøll, John Andersen, Jens Thaarup Nyberg, Alvin Jensen, Jette Steensen, Torben Arendal og Emil Davidsen anbefalede denne kommentar

Hanne U : det er lige nemt nok at konstatere, at alle vore ulykker skyldes det kaptalistiske system. Det er sådan set en selvfølge.
Nu har vi så en kapitalistisk verdensorden, hvor produktivkræfternes udvikling har ført til udveksling af varer, kapital og arbejdskraft/mennesker mellem stort set alle lande. Dermed er også sygdommes vandring gjort hurtig og global.
Næppe er der nogen, der kan pege på, hvordan vi kommer ud og videre. I hvert fald er der ingen, hverken lande eller partier, der har fundet løsningen. De sporadiske forsøg, der har været på at opbygge arbejderstater har alle som en fejlet. Og jeg har i mit lange liv desværre ikke set, at partiledere, trods alle de fine ord om det modsatte, har været i stand til at distancere sig fra magtens korruption.
Så hvad er det bedste vi kan gøre ud over at holde os i live?

kjeld hougaard

Som – forestiller jeg mig – den eneste erklærede danske racist [Nordjyder er lidt sløve i optrækket, det kan vi ikke bebrejde dem, de er født sådan], ser jeg en bidragende forklaring til forskellen mellem ”Kina” og ”UK” – vi er forskellige biologisk. For en ”Kineser/Asiat” er familiens velbefindende overordnet velbefindendet af det enkelte individ i familien/klanen. Denne biologiske variant af Homo er filosofisk beskrevet af blandt andre Confucius. Samtidigt patriarkalsk: far har ansvar for familiens medlemmer opfører sig loyalt mod fællesskabet [vi ser lidt af det samme i Godfather filmene]. ”Briter/Vestlige” er individualistisk. Hvert individ sin egen lykkes smed ”Ingen skal bestemme om jeg skal bære ansigtsmaske”. Denne biologiske variants grundtanke filosofisk beskrevet af Adam Smith, blandt andre. USA er bygget af et selektat af de mest individualistiske Anglo- Saxer. Når Corona kommer, er det samfundets bedste der styrer befolkningerne i Asien, dit ego styrer i Vesten.

Jette Steensen

Hele pointen i bogen “The Wake up Call” er, at det er statens fornemste pligt at beskytte sine borgere. I bogen nævnes gode og dårlige eksempler på dette, både blandt demokratier og autokratier. Den mest indlysende konklusion må imidlertid være, at den neoliberale
Samfundsopløsning, som Thatcher og Reagan satte fart på, i den grad har vist sin bagside og at vestlige demokratier må genoverveje samfundets udviklingsretning.

Marianne Jespersen, Kjeld Jensen, Inge Lehmann, Finn Jakobsen, Anne-Marie Krogsbøll, John Andersen, Mogens Holme, Jens Thaarup Nyberg og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Læren er også, at tegne "forsikringer" i "fredstid" i form af gennemarbejdede og tilstrækkelige beredskabsplaner, også selv om det koster, i stedet for at satse blindt på vækst og individuel materialistisk velstand for pengene. Det har det tydeligvis skortet på viljen til herhjemme, hvor beredskabsplanen i følge Brostrøm i foråret bestod i, at han trak nogle ark papir op ad sin skirvebordsskuffe med den influenza-plan, han havde skitseret i 2013. Der er - når den akutte coronakrise er under kontrol - brug for en kulegravning af det beredskabsarbejde, som man i starten forsøgte at bilde os ind, at man havde helt styr på - mens der i virkeligheden manglede både det ene og det andet (material og arbejdsdeling), for det var sparet væk.

Fra kommentar af Michael Jarlner i Politiken i dag:
"For politikere og mange andre ansvarlige har det været bekvemt at fremstille covid-19-pandemien som en såkaldt ’sort svane’: en af den slags sjældne og helt uforudsigelige hændelser, der indimellem indtræffer og vender op og ned på alting. Og som forklarer, hvorfor de ikke var bedre forberedt."
"Sandheden er bare, at covid-19 hverken var uforudsigelig eller en sort svane. Pandemien var derimod, hvad den amerikanske forfatter og politolog Michele Wucker kalder et »gråt næsehorn«: En stor og åbenlys fare, som vi længe har kunnet se konturerne af, og som vi også vidste ville angribe os med rasende styrke på et eller andet tidspunkt. Vi ignorerede det bare."
"»Historien er rig på eksempler med patogener, der rammer befolkninger uden immunitet og fører til politiske og økonomiske chok og ender med at afgøre krige og civilisationers skæbne«, advarede rapporten. ("Global Trends" 2030 fra USA’s nationale efterretningsråd. Min bem.)"
"Derfor kendte vi faren, og efter covid-19 vil mange spørgsmål trænge sig på: Kunne vi have været bedre forberedt? Havde vi af kortsigtede budgethensyn sparet for meget på beredskabet? Var teststrategierne på plads? Var det hensigtsmæssigt alene at overlade vaccineproduktionen til kommercielle og patentberettigede medicinalvirksomheder? Eller burde man i samfundets interesse have været klar med en hurtig omstilling af industrien til en slags »krigsproduktion«, sådan som den liberale tyske FDP-formand Christian Lindner har foreslået."
(Politiken 1/1 2021: "Vi er blevet angrebet af et stort, gråt næsehorn" af Michael Jarlner).

Endnu et "gråt næsehorn" er på vej, hvis vi ikke - hvilket jeg frygter - tager denne anden bølge tilstrækkeligt alvorligt: Flere og flere mutationer, som forværrer epidemien. Mere og mere udbredt smitte. I går så jeg, at eksperter nu mener, at den sydafrikanske variant ikke bare smitter meget mere, men også måske reagerer dårligt på vaccinen. Det er et mareridtsscenarie, der kan gøre det vanskeligere og vanskeligere faktisk at bekæmpe epidemien - vi risikerer at skulle leve under dens åg i mange, mange år fremover, hvis vi ikke tager os sammen og virkeligt gør, hvad der skal gøres for at tage den ved vingebenet nu. Jo længere vi venter, jo sværere vil det blive. Og lige nu frygter jeg, at man fra vore overoptimistiske og uansvarlige myndigheders side allerede er igang med at planlægge, hvordan man kan cutte hjørner til endnu en uansvarlige genåbning ved det mindste tegn på, at smittetallene er ved at stabilisere sig. Vi kommer til at gentage fejlen fra i sommer, hvor man tog det afslappet, at smitten begyndte at stige. Vi er allerede i gang med bevidst at overse endnu et "gråt næsehorn" af forudsigelige og synlige truende katastrofer.

Det er ikke vejen frem! Et "gråt næshorn" i form af ikke bare den allerede eksisterende corona-epidemi, men en ny og endnu værre og farligere corona-epidemi, tegner sig i horisonten. For jeg ser desværre ingen tegn på, at vi har lært lektien, at vi skal handle på forkant, selv om det koster på kort sigt, i stedet for at handle på bagkant, hvor det bliver både meget sværere og meget dyrere for samfundet. Det hjælper ikke at have en stærk stat, hvis det, den bruger sin magt til, er at spille hasard med befolkningens sikkerhed, handle forkert, prioritere økonomiske privatinteresser, og forhale nødvendige indsatser.

Marianne Jespersen, Jette Steensen, Inge Lehmann og Finn Jakobsen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Gert Romme 31. december, 2020 - 12:30

Det vil sikkert vise sig, at 80/20-reglen gælder endnu en gang.

Anne-Marie Krogsbøll

Så begynder alvoren - igen igen for sent, alt for sent - at gå op for dem, som sidder på magten over epidemibekæmpelsen:
www.politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art8051510/Statens-Serumin...
www.berlingske.dk/nyheder/ssi-ny-coronavariant-kan-kraeve-yderligere-res...

Går alvoren så op for dem? Måske.... jeg er stadig ikke sikker på, at alvoren for alvor går op for dem i en grad, så de nødvendige restriktioner faktisk følger med indsigten. Det skal nok lige prøves af, om man kan klare det med lidt pynte(grav)grønt. Først når ligene begynder for alvor at hobe sig op på bordene, mener man sikkert, at man har nok evidens for, at noget drastisk skulle have været gjort for 1,5 måneder siden...1 måned siden....14 dage siden....4 dage siden....i morgen.... om tre dage....

Om 14 dage skal vi igen høre på beskyldninger om bagklogskab, når vi igen minder de ansvarlige om, at vi allerede for 3 måneder, 2 måneder, 1,5 måned siden forsøgte at råbe dem op....

(U)proportionalitetsprincippet kommer til at koste mange, mange menneskeliv. Men SST er med næsten garanti for dumstædige til at opgive det. De kommer til af bar´ dumstædighed til at fortsætte med at spille hasard med både befolkningens sikkerhed og samfundsfunktionerne, for også de lider jo kraftigt under virussens hærgen.

Anne-Marie Krogsbøll

Nå, baseret på aflytning af diverse kommentarer fra diverse aktører i løbet af eftermiddagen om sprintervirussagen, går det præcist, som jeg forudsagde ovenfor: Man følger nøje udviklingen, men vil lige afvente, at det går helt galt, dyngen af lig på bordet skal lige være meget højere, inden man vil udvide restriktionerne (det forbandede og livsfarlige proportionalitetsprincip).

Det er fuldbyrdet idioti, for det vil være mindst 100 gange lettere og mere effektivt at slå hårdt ned på sprintervirussen NU, end det vil være om 14 dage, hvor den sandsynligvis allerede er mange-mange-mange-doblet:
nyheder.tv2.dk/samfund/2021-01-02-forsker-advarer-og-efterlyser-nye-restriktioner-i-danmark-muteret-virus-er-som-en

Når først den har bredt sig endnu mere, vil det være forbundet med stor smittefare overhovedet at bevæge sig ind i en testkø.... Så kan testcentrene i sig selv komme til at blive det, der holder gang i epidemien, selv hvis alt andet er lukket ned.

Og jeg forstår simpelthen ikke den utroligt ulogiske tankegang, som en del af eksperterne, eks. Randrup og Grove Krause, har været ude og lufte, nemlig at vi - når dyngen af lig på bordet er blevet så høj, at den ikke mere KAN ignoreres, kan vælge imellem kraftigere restriktioner, eller at de eksisterende restriktioner skal opretholdes længere.

WHAT? Hvis de allerede eksisterende restriktioner IKKE er nok til at holde den nye sprintervirus nede på nuværende tidspunkt - og det er det jo tydeligvis ikke, da vi pludseligt - på trods af restriktionerne - har omkring 800 smittede herhjemme - hvad i alverden skulle det så hjælpe at forlænge de allerede eksisterende restriktioner, som jo allerede har bevist, at de ikke er nok? Hvad er logikken i det? Det hjælper da ikke at forlænge restriktionerne, hvis de simpelthen ikke er kraftige nok til at slå smitten ned på nuværende tidspunkt?

Jeg sidder igen med en ubehagelig fornemmelse af, at der er noget, vi ikke får at vide, for der er ingen logik i myndighedernes meldinger lige nu. Ganske som i foråret: De vrøvler, og vil ikke indse situationens alvor.

Det er utroligt, at de kan kaldes eksperter, når de den ene gang efter den anden tager så meget fejl...

Selv om Kina har klaret sig langt bedre gennem Corona krisen end Vesten, kan Niklas Hessel berolige os med, at intet heldigvis tyder på at pandemien har afsløret dybere funktionsfejl i vore vestlige samfundsmodeller. Godt nok fester befolkningen nu afslappet i Wuhan, men: en kinesisk journalist blev for nylig idømt fire års fængsel for at have rapporteret om tidligere konsekvenser i Wuhan.
”Sådan ser den kinesiske hverdag også ud”, slutter Hessel. Så stemmer den vedtagne fortælling om Kina igen.
Imens sidder en berømt vestlig whistleblower , Julian Assange og sygner hen i en engelsk fængselscelle på andet år mens han venter på at blive udlevet til USA og idømt livsvarigt indespærring for at have afsløret uhyrlige krigsforbrydelser og ulovlig aflytning.
Sådan ser vores vestlige hverdag også ud.