Interview
Læsetid: 15 min.

Lars Muhl: »Jesus stod der og rakte sin hånd frem imod mig, og så brød jeg fuldkommen sammen«

Lars Muhl var en kendt popsanger og sangskriver, indtil han en dag vendte det hele ryggen. Siden har han dedikeret sit liv til den kristne mystik – og det seneste år har han viklet sig ind i coronadebatten. Vi tilbragte en dag med ham for at finde ud af, hvad der skete med Lars Muhl

Anders Rye Skjoldjensen

Moderne Tider
19. december 2020

Den sidste dag før decembers store coronanedlukning sidder Lars Muhl i morgenmadsrestauranten på Hotel Guldsmeden på Vesterbrogade i København. Klædt i lys jakke og mørk skjorte – og med det karakteristiske lange hvide hår, der får ham til at ligne en blanding af en 80’er-popstjerne og troldmanden Gandalf.

Han rækker hånden frem til en hilsen, selv om myndighederne har frarådet den slags i trekvart års tid.

»Det kan vi godt,« siger han med rolig overbevisning, og jeg trykker hans hånd.

Myndighedernes coronaanbefalinger har han ikke så meget fidus til, faktisk ikke til myndighederne i det hele taget.

Selv om det er årtier siden, han forlod showbiz, siger han stadig »vi«, når han fortæller, at hotellet her er den jyske ambassade i København, hvor alle fra Thomas Helmig og Poul Krebs til Steffen Brandt indkvarterer sig, når de er i København.

»Vi bor her alle sammen,« siger han.

»Og hvis vi en gang imellem mødes, er det her.«

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Muhl er da alsidig. Kan formidle adgang til de højre magter, fraterniserer med obskure konspirationsfolk omkring 5G, vaccination, corona, og verdensomspændende netværk med Bill Gates som edderkoppen. En tynd dansk variant af QA-non.
Muhl render også til demonstrationer, der er arrangeret af dr. Nej aka Vibeke Manniche, der foruden af agere lægelig konsulent for kommuner, der vil undgå at deres borgere får tildelt fortids-pension mv., også var drivende kraft i Kvinder for Frihed. Et sammenrend på den yderste højrefløj, der opstod dengang Asmaa Adbol Hamid fik et par timers taletid i DR. Blandt Manniches klakkører dengang var folk fra Lars Hedegård-miljøet, dele af New Age-miljøet, SIAD, Den Danske Forening, Tidehverv mv.
.
https://www.larsmuhl.dk/den-vigtigste-loerdag-i-mands-minde/
På mødet blev det bl.a. sagt flg.:
"Værdikampen, dansk kultur, nationalisme og et diffust frihedsbegreb er igen omdrejningspunktet i den nye forening. Her er fjendebilledet et andet, nemlig politikere, sundhedsmyndigheder og medier. Er der noget, som er dansk, så er det vores ligeværdige samfund, vores velfærd, vores demokrati, vores solidaritet og vores frihed. Alle disse dyder bygger på fællesskab og sammenhold, Et hav af gode og sunde værdier. Men denne danskhed og disse værdier trues netop nu. Vores ret til at være sammen og vores frihed er alvorligt indskrænket. Danskheden er indskrænket.” (http://sammenforfrihed.dk/)

Dansk Samling, som også har en stærk nationalistisk og fremmedfjendsk profil, støttede op om demonstrationen og opfordrede ”alle friheds – og fædrelandselskende borgere til at bakke op om initiativet.” (https://dksamling.dk/).
Den nystiftede forening Organisationen til oplysning om Corona (OOC) støttede ligeledes demonstrationen. OOC er grundlagt af den tidligere læge Søren Ventegodt. Han fik i 2012 en dom på 30 dages betinget fængsel for seksuel manipulation og blev frataget sin autorisation som læge. (Østre Landsret har i maj i år givet ham autorisationen tilbage). OOC’s parole til demonstrationen var ”Stop Corona Hysteriet”.
Organisationen bebuder ”et retsopgør med staten, dens institutioner, og andre, for at sikre at ofre for den unødvendige nedlukning, både individer og virksomheder, kan få erstatning, og vigtigst af alt at få slået fast, at nedlukningen af samfundet er ulovlig, overflødig og skadelig, så det ikke gentager sig, at politikere overreagerer og at samfundet lukkes unødvendigt ned.” https://www.ooc.one/).
Fint, at Information viser noget af hvad kristen mystik er for en størrelse. Jeg tror nu bare ikke at det er dækkende. Jeg er jo ikke kristen, men jeg kan da godt forestille mig, at der findes kristne mystikere, der ikke forfalder til paranoia, Steve Bannon-konspirationer og som kan holde sig fra af Hedegård-miljøet.

Karen Grue, Hans-Henrik Hansen, Jann Ringtved, Josephine Kaldan, Carsten Wienholtz, Sune Grollov, Karsten Nielsen, Bjørn Pedersen, Luna Zamokaite, Jan Weber Fritsbøger, Mads Bech Madsen, Jørgen Larsen, Rasmus Knus, Erik Winberg, Jens Kofoed, Tage Jens Chabert, Per Jakobsen, William Mannicke, Steen Obel og Mette Eskelund anbefalede denne kommentar

»Sjæl i flammer« er et godt nummer....

Tage Jens Chabert

Lars Muhl om corona vaccination:

”Sammen med den vaccine, man har i tankerne, implementeres en såkaldt DOT, en slags digital tatoo, der skal fortælle myndigheder alle steder om vores ID, og om vi er vaccinerede eller ej.”

Citatet er fra Lars Muhl’s blogindlæg den 21.4.20

https://www.larsmuhl.dk/coronaen-demokratiet-ytringsfriheden-vaccinen-og...

Tja og tak til Information for at bringe Lars Muhls egen fortolkning af eget liv, for det må jo i grunden være den sande fortolkning, for der er kun en der kan fortolke eget liv, hvis det skal være sandhed
Jeg har som nu buddhist og stadig musikinteresseret tænkt på manden flere gange ud fra forskellige artikler m.v.
Men hans egen fortolkning af livet ,som han oplever den og ser den er helt klart nej tak, men derfor kan jeg godt anerkende hans valg og ansvar.

Karen Grue, ingemaje lange, Jens Ole Mortensen og Benthe Hurup anbefalede denne kommentar

Beautiful! God! It´s God! I see God! Gæt et musikalsk citat (vistnok Clapton, der lægger stemme til).

Arne Albatros Olsen

Lars Muhl er en new age entrepreneur med alt hvad , der hører til i den genre.

Arne Lund, Luna Zamokaite og Jan Weber Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

vogt jer for de falske profeter,

Jan Weber Fritsbøger

som jeg set det er der enten tale om en hallucination skabt af eget vanvid, eller en opdigtet "oplevelse" for at få max opmærksomhed, jeg hælder til sidstnævnte.
dette på trods af at jeg selv har haft åndelige oplevelser.

Mennesker lutres til virkeligheden, på godt og ondt, af samværet med andre mennesker. Det kan være kravene i den kapitalistiske del af musikbranchen, i et ægteskab, i bestemte menneskelige sorger man identificerer sig med.

Klipper man disse bånd, forsvinder måske smerten, som modstanden bringer med sig, og gør den dét, føler man sig fri.

Hvad der efterfølgende kommer ind i systemet er ufiltreret. Men hjernen arbejder jo fortsat for at skabe mening.

Sølvpapirshatten trykker hårdt og vedvarende

Torsten Jacobsen

Hvorfor er det i første instans interessant, hvad Lars Muhl mener om noget som helst?

Helt ærligt?

Er det vægten af hans argumenter, der gør sig gældende? Er det hans handlinger, der ligesom gør ham uafviselig?

Nej..!

Lars Muhl udgav en gang - for efterhånden længe siden - noget musik..Musik, som mennesker hæftede sig ved..Og så skred han fra det..

Derfor - og alene derfor(!) - er Lars Muhls betragtninger om universets sammenhæng mere interessante, end for eksempel et interview med en indlagt på et psykiatrisk hospital..Han fik dog plads i rampelyset..

Lars Muhls overvejelser om eksistensen er i sig selv hverken mere eller mindre relevante end gårdfejerens..men siden han nu lykkedes med at skabe sig et navn, ja så er det eddermame svært ikke at tage hans ord alvorligt..Send en journalist, og det med det samme..

Ærligt talt, Information..

Jeg elsker dig, i grunden uden forbehold..Hvorfor piner du mig sådan?!?

Rasmus Knus, Christian De Thurah og Jørgen Larsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Troen

»Så har jeg ti år igen. Jeg ved, at jeg skal afsted, og jeg er meget realistisk omkring det. Jeg ønsker, at jeg kan inspirere mennesker til at være nysgerrige og gøre sig deres egne erfaringer og undersøge livets spørgsmål: Hvor kommer jeg fra? Hvem er jeg? Hvad laver jeg her? Hvor er jeg på vej hen?«

Tak til Lars Muhl for at dele hans oplevelser og overvejelser om livets store spørgsmål med os andre.

Tal til mig - DR1 program.
https://www.dr.dk/radio/p1/tal-til-mig-2/tal-til-mig-med-iben-maria-zeut...

VH
KFK

Steen Bahnsen, Estermarie Mandelquist, Jens Ole Mortensen, Viggo Okholm og Lars Bækgaard anbefalede denne kommentar

Vi kan erfare det ydre
Vi kan erfare det indre
Vi kan erfare forbundethed
Vi kan erfare opdeling
Vi ved ikke hvad det hele er
Men vores erfaringer peger på
At verden er langt rigere
End relationen mellem betragtere og det betragtede

Tak til Lars Muhl for at rokke ved gængse overbevisninger

ingemaje lange, Steen Bahnsen, Estermarie Mandelquist, Jens Ole Mortensen og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Sören Tolsgaard

@Thorsten Jacobsen

@Torsten Jacobsen: Hvorfor er det i første instans interessant, hvad Lars Muhl mener om noget som helst?

Tja, jeg vil medgive, at min interesse grunder sig i, at Lars Muhl for 40-50 år siden spillede Aarhus & omegns skole- og gymnasiefester tynde, først med Daisy, siden Warm Guns, som også hittede udenlands.

Ifølge senere bekendelser var Muhl dog på mange måder distanceret fra livet som rockstjerne, og set i lyset af, at hans tidligere bandmates bl.a. er gået videre til TV2, Gnags og Bamses Venner, synes det uomgængeligt, at Muhl måtte følge en mere indadvendt og meditativ livsbane.

Jeg har læst nogle af Muhls bøger og af og til hørt ham i medierne, og hvad man end måtte mene om hans synspunkter, har han været på en broget pilgrimsrejse i årene siden da. Hvorvidt hans visioner holder til en nærmere analyse, tør jeg ikke afgøre, men dragningen mod hebræisk kultur og urkristendom synes så dybt indgroet, at det meget vel kan være rodfæstet i tidligere liv.

Lars Muhl personificerer jo nærmest den semitiske profet, ivrigt forkyndende den monoteistiske Gud. Som newage-prædikant synes han derimod på glatis, når andre religioner inddrages, og hans engagement beror, for mig at se, på en dybtliggende overbevisning om hans kristne mission, hvilket har ansporet ham til en vedvarende produktivitet, der blotlægger hans inderste drivkræfter.

Det er trods alt noget at skrive 20-30 overvejende selvbiografiske bøger, som er gennemvævet af hebræisk tankegods. Vist temmelig usædvanligt blandt vor tids danske forfattere, gårdfejere - og mediebloggere ;-)

ingemaje lange, Steen Bahnsen og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar

Torsten Jacobsen
20. december, 2020 - 18:29
"Hvorfor er det i første instans interessant, hvad Lars Muhl mener om noget som helst?
Helt ærligt?
Er det vægten af hans argumenter, der gør sig gældende? Er det hans handlinger, der ligesom gør ham uafviselig?
Nej..!"

Spørger du også dig selv om det?

Hvorfor giver vi os til kende hér? Hvorfor mener vi at vores ord er vigtige for andre? Ord er kun ord og de er billige...
Du nævner handlinger...hvad har du selv gjort - har du nogensinde delt de, for os alle, væsentlige spørgsmål om "Hvem er jeg?", "Hvad er meningen med eksistensen?", "Hvad er meningen med livet som helhed?" Disse spørgsmål ligger jo mere eller mindre latent i os alle...mere eller mindre klare - de dukker op med kortere eller længere mellemrum...de antager forskellige former - men noget i os vil altid bære en UNDREN. Måske er der noget der kalder på os - måske hører vi det - måske vi aner noget - eller vi gør ikke.

For nogle er disse spørgsmål umulige at lægge fra sig - nogle lever med tvivlen i baggrunden - andre tildækker dem hurtigst muligt...for de viser snart at vores idéer om os selv er baseret på indbildninger, rutiner og selvtilfredshed - vi kender ikke os selv, vi véd ikke hvad meningen er, hverken med vort eget liv eller med livet i sin komplette helhed - vi er ubetydelige væsner i den store sammenhæng - stik imod vores egne overbevisninger - og DET smerter virkeligt.

Så hvad gør jeg selv? Måske jeg ønsker at dele - måske jeg ser det meningsløse i at dømme andre, når de blot forsøger at dele det oplagte...? Vær åben...ikke dum, men stadig åben...

Torsten Jacobsen

Steen Bahnsen,

Jeg stiller alene spørgsmålstegn ved, hvorfor Dagbladet Information dog finder netop Lars Muhls idiosynkrasier interessante. Hverken mere eller mindre.

For mig at se bør vi tale mere om livets - i mangel af bedre ord - eksistentielle og spirituelle aspekter..ikke mindre.

Blot er jeg af den opfattelse, at en Lars Muhls selvoplevelser forstyrrer en sådan samtale, snarere end de beriger den..

Det hele gøres til en primitiv 'zoologisk have', hvor vi så kan gå fra bur til bur, og beskue den ene mere løjerlige eksistens efter den anden..et museum for kuriositeter..

Lars Muhls idiosynkrasier kredser om Lars Muhl, de rækker ikke videre..

Du er velkommen til at være uenig i den vurdering, naturligvis..:)

Arne Albatros Olsen, Steen Bahnsen og Per Jakobsen anbefalede denne kommentar

Jeg synes, det er dejligt, at Information lader Lars Muhl og andre komme til orde, uden kritiske spørgsmål og hakkelse.
De fleste af Informas læsere kan godt lægge til og trække fra.

Torsten Jacobsen
22. december, 2020 - 21:07

Kære Torsten,
Tak for dit response. Jo, men for den der er oprigtigt interesseret, som kan, så at sige, både se og høre, er der "noget" at finde alle steder. Kvaliteten kan svinge, ligesom i den kost vi indtager, men vores egen indstilling er måske mere væsentlig - hvordan modtager vi? Hvordan fordøjer vi? Er vi i stand til at tage næringen ud af selv det mest næringsfattige eller går det bare igennem systemet uden at efterlade spor, uden den mindste næringsmæssige værdi? Hvilken rolle spiller bevidstheden hér, hvis nogen?

Ja, de såkaldte "store spørgsmål" burde fylde mere - hvorfor gør de ikke det? Det oplagte syntes ikke at falde ind i vores synsfelt - det, i sig selv, er værd at spørge til...for nogle få syntes det vigtigt, men det giver dog ingen garanti for at man læser tingene korrekt, objektivt - ingen garanti for at man møder den rette hjælp...spørgsmålet står tilbage...kan jeg leve med det? Kan jeg leve i overgangen - dér hvor vibrationen, på en måde, er stærkest?

Jeg er ikke "uenig" i din "vurdering" - den er din og derfra skal du videre...

Du ønskes en glædelig jul. :)

Torsten Jacobsen

Steen Bahnsen,

Tillad mig at kvittere med en af mine 'guruer'...måske han i sidste ende har hovedet lige så dybt oppe i sin egen *** som en Lars Muhl, men selv fornemmer jeg dog, at det ikke er tilfældet..

Godt Nytår!

Dr. Gabor Maté ~ Who We Are When We Are Not Addicted: The Possible Human
https://www.youtube.com/watch?v=DLki68uLfjw