Interview
Læsetid: 2 min.

Miljøforkæmper: »Det er ikke hver dag, du ser en fiskeskipper fra Vestkysten få tårer i øjnene«

På næste års finanslov er der afsat 630 millioner til at rense op efter de såkaldte generationsforureninger. En af dem er Høfde 42 på Harboøre Tange, hvor kemivirksomheden Cheminova har efterladt syv ton kviksølv og omkring 100 ton andre kemikalier. Bjarne Hansen fra Thyborøn har kæmpet for en oprensning af området i årtier
Moderne Tider
12. december 2020
Bjarne Hansen er miljøforkæmper og pensioneret fisker.

Bjarne Hansen er miljøforkæmper og pensioneret fisker.

Privatfoto

– Der ligger mere end 100 ton kemikalier i sandet ved Høfde 42. Hvordan ser der ud i dag?

»Man kan ikke se giften, kun sand. Rundt om hele området er der gravet jernplader ned, og man kan se toppen af pladerne over sandet. Nedenunder sandet ligger der en plastikmembran. Forrige år flyttede man en del af sandet, og der kunne man se og lugte giften.«

– Hvordan lugter giften?

»Den har sådan en sødlig og kvalmende lugt. Jeg kan huske den fra min barndom, hvor vi nogle dage hverken kunne åbne vinduerne i huset eller hænge vasketøj ud. Når min far kom hjem med fisk, kunne der være nogle imellem, som gjorde det hele uspiseligt. Det var så intenst, at vi var nødt til at smide stegepanden ud.«

– Din far opdagede forureningen i 1957. Hvordan skete det?

»Han fiskede langs kysten og havde et godt øje for, hvordan havet teede sig. Der i slutningen af 1950’erne kunne han se nogle helt vanvittige forandringer. Fiskene var vanskabte, havde hvide pletter eller var helt døde, når han fiskede dem op.«

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Bjarne Hansen og vi andre : Tillykke !
Endelig tages der hånd om det høfde 42 problemet.
Alt for længe har amt og stat tøvet med at gøre en seriøs indsats, for istedet at håndhæve et princip om, at "Forureneren skal betale".
Århus Universitet er medejer via fond, okay så vi kan se det som delvis støtte til et universitet.
Endelig er Cheminova fra en tid (1957) før kemi - affaldsløsningen hed Kommunekemi i Nyborg.

Tillykke Cheminova og lær så lektien; affald skal der afsættes penge til at bortskaffes, ordentligt !

Hvad med at rense op efter alle de havarerede garn, der er smidt på havbundene, fordi skaderne på garnene er så omfattende, at fiskerne ikke ønsker at tage med med i havn. Disse kasserede garn fanger fortsat fisk.

Det er et indarbejdet princip, at forureneren betaler for oprydningen. Derfor bør fiskerfartøjerne betale en del af deres omsætning til en fond, der kan finansiere oprensningen.

Og i det hele taget bør man nok gøre fiskerne opmærksomme på, at de hverken ejer fiskene, havene eller havbundene. Dette er samfundets ejendom, som fiskerne får lov til at anvende, hvis de overholder samfundets regler.

Flemming Berger, Thomas Tanghus og Carsten Munk anbefalede denne kommentar

Ja godt vi slap af af med de inficerede smittespreder!

Bent Christensen

Jeg kan ikke huske om det var Grindsted værket eller Cheminova, men sejlede giften ud i Atlanterhavet og dumpede. Men en eller anden miljø organisation fandt ud af at skibskaptajnen ikke sejlede så langt ud som han skulle. Man fortalte det til Ekstra bladet, og derefter vedtog politikerne at skaffe sig af med skidtet på land.