Baggrund
Læsetid: 18 min.

Myndighederne har optrappet indsatsen mod banderne. Alligevel vokser antallet af bandedrab

For nylig blev to mænd dræbt i et skyderi i Kalundborg, som føjede sig til en blodig statistik: Trods flere bandepakker, en stor politiindsats og hårdere straffe er antallet af bandedrab steget til det højeste niveau i over ti år. Hvad fortæller det om myndighedernes strategi?
Fra han var 13, til han var 24 år gammel, var Abdelrahman Mustafa del af banden Brothas på Nørrebro. I dag har han familie og arbejde – men slås stadig med følgerne af en hverdag med rå vold og kriminalitet.

Fra han var 13, til han var 24 år gammel, var Abdelrahman Mustafa del af banden Brothas på Nørrebro. I dag har han familie og arbejde – men slås stadig med følgerne af en hverdag med rå vold og kriminalitet.

Emilie Lærke Henriksen

Moderne Tider
12. december 2020

Jakob Erhardt Pedersen havde lige skovlet bacon og pølser oven på kartoffelmosen på tallerkenen, da telefonen ringede. Det var tirsdag hen under aftenen den 17. november, og lokalredaktøren fra Kalundborgredaktionen på Sjællandske Medier havde for længst fyraften.

Men over mobiltelefonen kunne en af avisens kontordamer fortælle om en stor udrykning med ambulancer og politibiler midt i Kalundborg.

Sammen med sin kone, pressefotograf Mie Neel, lod Jakob Erhardt Pedersen mosen blive kold, han tog blokken, og hun kameraet, og så satte de sig ud i bilen med kurs mod byen. Få timer efter havde han fodret webredaktionen med informationer, så de kunne breake den første artikel:

»En dræbt af skud og to alvorligt såret«.

Ukendte gerningsmænd havde skudt og ramt tre unge mænd lige omkring klokken 18 på parkeringspladsen uden for Meny, mens hr. og fru Kalundborg var på indkøb efter dekorationer og pastaskruer. I løbet af natten døde en af de sårede. Sagen var nu et dobbeltdrab. Og meget hurtigt blev det klart, at der var tale om et bandeopgør.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

I følge artiklen er 8% af alle drab i Danmark banderelateret. Tak for de oplysninger.

Andre steder kan ses at omkring halvdelen af drab i Danmark sker i hjemmet. Hvorfor udstilles hjemmet ikke som et farligt sted og hvad skal der gøres for at det bliver mere trygt. Skal/bør der indføres prøver i sameksistens før en sammenflytning eller hvordan skal det problem takles - er hårde straf osv også det "bedste" middel i den situation.
Mon ikke forebyggelse osv. var bedre midler i begge tilfælde.

Alvin Jensen, David Zennaro, Lise Lotte Rahbek, Jeppe Bundgaard, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Ib Christensen og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar

Hvad havde politikerne da egentligt tænkt sig at udbrede "nultolerance" som ide, skulle være et eksempel på.

Man må da sige banderne har taget ideen til sig.

Alvin Jensen, David Zennaro, Søren Dahl og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Dorte Sørensen og andre.

Da politikerne skulle vise de tænkte på børnene og gøre noget for voldsramte børn, forbød de bare problemet ved at fjerne revsersletten og skyndte sig så hen til håndvasken, så de kunne holde deres lange ferier uden at blive forstyrret.
Som om de der øger vold mod børn skulle gå mere op i love og regler end børn.

Da der under VKO var snak om "dovne hunde der ikke gider vise rettidig omhu" var det hvis noget de kendte fra egne rækker, men tillagde alle os andre.

@Jeppe Lindholm

Ja Hollywood har da slet ingen indflydelse.

Det kan jo være et udtryk for at politiken virker og at de er så pressede på deres “levebrød” at de begynder en udrydningskrig mod hinanden. Ikke at det er positivt at der er flere dræbte men måske det bliver værre inden det bliver bedre. Mange konflikter er mest blodige i perioden inden de kommer til afslutning.

@Ulla

Sådan opstår mange diktature. Når modstanden/kritikken er enten udryddet eller undertrykt går det nemmere. Det gør ikke hvad der er tilbage bedre.

Er det korrekt, eller forkert, at påstå at banderne idag, hovedsageligt består af personer af mellemøstlig og afrikansk oprindelse? Altså at det er den medbragte klan-kultur der skaber fundamentet for, de her primært unge mænd, ønsker at tilhøre noget større, med en hierakisk opbygning, og som giver dem en betydning og status de ikke ellers kan få i samfundet, pga. deres mangel på kompetencer, uddannelse mv.

Vil gerne høre om det er ramt plet eller helt ved siden af skiven?

John S. Hansen, Henrik Salling og kjeld hougaard anbefalede denne kommentar
Henrik Andersen

Da Jeppe Lindholms udmærkede og rigtige kommentar er blevet censureret, vil Information så også slette Mattias Tesfaye udtalelse
der siger det samme som Jeppe Lindholm skrev:
"Hvis vi kun fik indvandring fra Kina, Filippinerne, Thailand og Brasilien, kunne man give mig en fyreseddel"
Mattias Tesfaye (S), udlændinge- og integrationsminister
https://nyheder.tv2.dk/politik/2020-12-13-tesfaye-det-er-ikke-indvandrin...

John S. Hansen, Henrik Salling, jens christian jacobsen, Jeppe Lindholm, Tomas Povlsen og Henrik Bjerre anbefalede denne kommentar
Troels Ken Pedersen

@Jacob Nielsen: har du hørt om f eks Bandidos og Hell's Angels? Bander. Voldelig & kriminelle. Aldeles vestlige.

Alvin Jensen, Ruth Sørensen, Torben Ethelfeld, Eva Schwanenflügel og Ib Christensen anbefalede denne kommentar

Hvis man kigger på Sverige, så har en mere passiv strategi overfor bandekriminalitet bestemt heller ikke været en succes, så man kan næppe hævde, at en stigning i antallet af drab er et udtryk for, at den danske strategi ikke virker. Personligt vil jeg mene, at der sker alt for få udvisninger, hvilket er en af de eneste effektive måder at forhindre ny kriminalitet

Finn Thøgersen, Jacob Nielsen og Henrik Andersen anbefalede denne kommentar

@Troels, ja det har jeg, eftersom Bandidos og HA fyldte Ekstrabladets forside lang tid før, jeg fik høje tindinger. Men idag vækker rockerbanderne kun opmærksomhed når Jønke på 60+ år ikke længere kan få lov til at drikke sin fredags-Tuborg i klubhuset. Og det er han naturligvis forarget over.

I går aftes på DR Deadline lagde Udlændinge- og Integrationsminister Mattias Tesfaye svisken på disken og udtalte klart og tydeligt det hovedsageligt er indvandring fra mellemøsten, som skaber problemer i Danmark.

Så er jeg da i det mindste ikke ene om den opfattelse. Jeg er derimod stærkt overbevist om, at store dele af den danske befolkning deler den samme opfattelse. Uanset politisk stå sted.

Selv om sandheden er ilde hørt og kan være en bitter pille at sluge for nogen, så skal den alligevel siges. Før det er for sent for alvor.

John S. Hansen, Finn Thøgersen, Henrik Salling og Henrik Andersen anbefalede denne kommentar

Udlændinge- og Integrationsminister Mattias Tesfaye på DR Deadline i går aftes 17 minutter inden i udsendelsen:

https://www.dr.dk/drtv/se/deadline_-tesfayes-liste_225626

Udlændinge- og Integrationsminister Mattias Tesfaye på DR Deadline i går aftes 17 minutter inden i udsendelsen:

https://www.dr.dk/drtv/se/deadline_-tesfayes-liste_225626

Indvandring fra Kina, Filippinerne, Thailand og Brasilien, samt Vietnam. Disse mennesker skal være mere end velkommen i Danmark.

Henrik Andersen

Sørgelig læsning: Flere og flere børn bliver rekrutteret til svenske bander og kriminelle netværk. Og de kan være helt ned til 12 år, når de begynder at arbejde for banderne. Sådan lyder det fra seks ud af syv politikredse i Sverige.
Kilde: https://www.berlingske.dk/internationalt/de-bliver-rekrutteret-ved-10-aa...

Det nytter sgu da ikke noget at stikke hovedet i busken, blot fordi en flok forhærdede kriminelle har en anden etnisk baggrund end dansk. Der er jo et helt åbenlyst problem med bander, som overvejende består af unge mænd af mellemøstlig og nordafrikansk afstamning. Skal vi ikke gøre noget ved det? Skal det ties ihjel af ren og skær skræk for at 'stigmatisere' en bestemt befolkningsgruppe?

Der er uden tvivl mange gode forklaringer på at det forholder sig som det gør. Men forudsætningen for at løse problemet må først og fremmest være at erkende, at det eksisterer. Og det er vel det, der er Tesfayes ærinde.

John S. Hansen, Finn Thøgersen, Henrik Andersen, Henrik Salling og Jeppe Lindholm anbefalede denne kommentar

Og det er ikke kun i Danmark de her grupperinger skaber problemer. Prøv bare at ringe rundt til bl.a. Macron, Merkel, Rutte eller Löfven. De her mennesker står derhjemme foran spejlet og griner af alle os andre - For de ved godt vi ikke tør gøre noget for ikke at "skubbe" til et tabu.

Det er på tide der gribes til handling fra retsstaten i mod uret.

@ Indvandring fra Kina, Filippinerne, Thailand og Brasilien, samt Vietnam. Disse mennesker skal være mere end velkommen i Danmark.@

SKAL vi nu have indvandring? Er det ikke muligt at forstille sig en fremtid hvor kineserne bor i Kina og brasilianerne i Brasilien? Hvorfor SKAL de til Danmark?