Pianist og DR-vært: »Jeg er rørt over at være vokset op i en tradition, hvor vi synger vores digtere«

’Højskolesangbogen’ har fulgt Mathias Hammer fra hans barndom. Og Stefan Zweigs forgangne Europa giver ham gåsehud
»Mit arbejde er også min passion, og derfor føles musiklitteratur både som underholdning og videreuddannelse,« siger Mathias Hammer.

»Mit arbejde er også min passion, og derfor føles musiklitteratur både som underholdning og videreuddannelse,« siger Mathias Hammer.

Stine Tidsvilde

Moderne Tider
12. december 2020

– Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Stefan Zweigs Verden af i går. Beskrivelsen af Europas åndelige opblomstring og kollaps i årene før og efter verdenskrigene findes ikke smukkere beskrevet. Zweig bevidner vores kulturs stolthed og skrøbelighed. Optegnelsen af den europæiske kulturhistories skønhed er gåsehudsfremkaldende. Og Zweigs blik på Vesterlandets undergang er sørgeligt tankevækkende. Verden af i går er på en gang kulturhistorisk og hyperaktuel.«

– Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Højskolesangbogen. Den har fulgt mig fra min barndom og er fortsat fast inventar i min hverdag. Højskolesangbogen indeholder den bedste danske poesi gennem 800 år. Den rummer suveræne digte, og den fortæller os, hvem vi var og er. Musikken giver ordene liv. Og jeg er rørt over at være vokset op i en tradition, hvor vi synger vores digtere. Det gør ordene levende og nærværende.«

– Hvad er den værste bog, du har læst?

»Dårlige bøger læser jeg ikke færdig. Det er ingen skam at lægge en bog ulæst fra sig. Dog genlæste jeg for nylig Tolkiens Hobbitten højt for mine børn. Den var slem. Vi kom fra Harry Potters univers. Så Hobbittens unuancerede persongalleri kedede mig (og mine børn).«

– Hvilken type læser er du?

»Jeg er (næsten) altædende. Jeg har altid gang i både en skøn- og faglitterær bog. Mit arbejde er også min passion, og derfor føles musiklitteratur både som underholdning og videreuddannelse. Romaner er til gengæld mit frirum og gør min verden større. Jeg læser hurtigt. Men jeg ved også, at min tid er begrænset. Derfor forlanger jeg ikke af mig selv, at jeg skal læse bøger færdig. Og så har jeg ikke læst en krimi i 12 år. Mit liv har føltes for kort til det. Men måske skal jeg snart give det en ny chance?«

– Hvornår læser du?

»Når jeg har tid. Jeg elsker at fortabe mig i en roman, men i en tilværelse med travlt arbejde og børn kan det være svært at finde læsefrirum. Derfor læser jeg mest arbejdsrelateret faglitteratur til hverdag. I ferier og rolige perioder tager jeg til gengæld revanche. Under forårets coronanedlukning læste jeg +100 sider skønlitteratur dagligt. Og så læser jeg et kapitel højt for mine børn hver aften.«

Mathias Hammer er pianist og tv- og radiovært på DR samt medlem af højskolesangbogsudvalget

Læser du bøger?

Hver uge spørger vi en ny kulturpersonlighed om deres læsevaner.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her